Spis treści
Dlaczego ciągle mam ochotę na słodycze?
Cukier zawarty w słodyczach nadaje im słodki i tym samym przyjemny smak, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Cukier to grupa związków chemicznych, w których skład wchodzą węglowodany proste, inaczej cukry proste takie jak glukoza, fruktoza, sacharoza, a także węglowodany złożone, tzw. wielocukry, np. skrobia, inulina, celuloza.
Dlaczego ciągle mam ochotę na słodycze? To może być objaw choroby lub niedoborów
Cukier to paliwo dla organizmu. W czasie trawienia węglowodany, w tym cukry, rozkładane są na glukozę. Pełni ona bardzo ważną rolę ponieważ dostarcza energię do komórek, wspiera pracę mózgu, mięśni i układu nerwowego. Cukier stymuluje także wytwarzanie hormonów w tym dopaminy, endorfin czy kortyzolu. Wpływa więc także na nasz nastrój i samopoczucie.
Co skutecznie hamuje apetyt na słodycze?
Ciągła ochota na słodycze związana jest głównie z nieprawidłową dietą, ale zależy też od naszego trybu życia i samopoczucia. Aby zmniejszyć apetyt na słodycze należy przede wszystkim poznać przyczynę naszych zachcianek. Warto także wprowadzić zdrowe nawyki, a ułatwią nam to poniższe wskazówki:
- wypij szklankę ciepłej wody – gdy dopada cię wilczy głód na słodycze pij wodę, a najlepiej całą szklankę na raz. Popijaj też często wodę w ciągu dnia, ponieważ zmniejsza ona apetyt wypełniając żołądek,
- stopniowo zmniejszaj ilość dodawanego cukru – zastąp kupne słodkości domowymi wypiekami, zmniejsz ilość łyżeczek cukru dodawanych do herbaty czy kawy, powoli twój organizm zacznie odzwyczajać się od dużych ilości cukru. Dzięki temu poczujesz też prawdziwy smak potraw, a nie tylko samego cukru,
- usuń słodycze z domu – nie kupuj gotowych, niezdrowych słodyczy i pozbądź się tych, które masz, żeby nie kusiło cię sięganie po nie w chwili napadu ochoty na słodkości,
- sprawdź poziom witamin w organizmie – możliwe, że twój organizm poprzez apetyt na słodycze domaga się uzupełnienia zbyt niskiego poziomu witamin i składników mineralnych,
- jedz więcej białka – dieta bogata w białko odpowiednio odżywia organizm i zmniejsza odczuwanie głodu,
- dostarcz do organizmu błonnik pokarmowy – zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu zapobiega podjadaniu między posiłkami,
- jedz produkty z probiotykami – flora bakteryjna jelit w dużym stopniu odpowiada za odczuwanie głodu
- wypróbuj przyprawy – cynamon, kardamon czy chili zmniejszą głód między posiłkami, stabilizując tym samym poziom cukru we krwi,
- dbaj o siebie i swoje samopoczucie – nie zapominaj też o swoim zdrowiu psychicznym, nie ignoruj swoich potrzeb, troszcz się o swój komfort psychiczny, zapewnij sobie codziennie chociaż trochę czasu na relaks, poczytanie książki, spacer, spotkanie ze znajomymi lub ulubiony sport.
Ciągle masz ochotę na podjadanie czegoś słodkiego? Przyczyną może być poważna choroba!