Makaron to wygodny i wartościowy składnik potraw, który wcale nie musi tuczyć. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie nie tylko pszenicę, bo również ryż, grykę, nasiona roślin strączkowych, różnego rodzaju skrobie, a nawet czysty błonnik.Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.Sprawdź 10 rodzajów makaronu, po które warto sięgać najczęściej! W naszym rankingu podajemy też zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego jajecznego i tego wytwarzanego z konjacu).
serezniy/123RF
Makaron to wygodny i wartościowy składnik potraw, który wcale nie być tuczący. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie nie tylko pszenicę. Można więc wybierać makaron bezglutenowy, wysokobiałkowy, dietetyczny, a nawet bezkaloryczny! Sprawdź, jakiego makaronu warto używać w kuchni na co dzień.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.
Podaj powód zgłoszenia
M
Milena
ja makarony sama sobie robie jak potrzebuje :D bo jadam je raz na miesiac :D mam wyciskarke wolnoobrotowa Philipiaka i jest opcja zeby na niej własnie makaron robic :D