Spis treści
Zupa z pokrzywy – właściwości i zbiór rośliny
Zupa z pokrzywy to popularne wiosenne danie z leczniczego chwastu, który wzmacnia i oczyszcza organizm. Działa moczopędnie, pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi, poprawia trawienie i łagodzi stany zapalne.
Pokrzywa dostarcza cenne składniki mineralne, przeciwzapalne antyoksydanty i witaminę C. Właściwości zupy z pokrzywy są szczególnie cenne w przypadku potrawy przygotowanej ze składników roślinnych. W takiej postaci działa alkalizująco, czyli neutralizuje nadmiar powstających związków kwasotwórczych, a także wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn.
Sprawdź: W tych problemach pomaga pokrzywa
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest jedną z najzdrowszych dzikich roślin jadalnych, a jej popularności nie szkodzą parzące włoski. Aby uniknąć działania zawartego w nich kwasu mrówkowego, roślinę należy zbierać w grubych rękawiczkach i unikać jedzenia na surowo. Można jednak ją wygnieść, dobrze działa też umycie i mechaniczne osuszenie np. papierowym ręcznikiem, a także drobne posiekanie lub zblendowanie.
Istnieją dwie główne szkoły przyrządzania zupy z pokrzywy: jako krem oraz w postaci klasycznej, gdzie roślina jest pokrojona jak szczaw czy szpinak. Często dodaje się do niej szczawiu, co pomaga uzyskać bardziej kwaśny smak potrawy.
Jak zrobić zupę krem z pokrzywy?
Zupa krem z pokrzywy to danie, które przygotowuje się z dziko rosnących roślin. Można zbierać je się do jedzenia w okresie wiosennym, ale koniecznie z młodych roślin przed kwitnieniem. Wystarczy ugotować je z dodatkami i zblendować.
Zupę z pokrzywy można zrobić z młodych listków i cienkich łodyżek. Starsze części i rośliny są niepolecane do spożycia ze względu na zawartość ostrych kryształów krzemionki, nie mają też już tak cennych wartości odżywczych i zdrowotnych.
Przepis na kremową zupę z młodej pokrzywy:
Składniki:
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 500 g pokrzywy,
- 200 g ziemniaków,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie),
- jogurt naturalny i grzanki do podania (opcjonalnie).
Czytaj też: Przepisy na lecznicze przetwory z pokrzywy
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie.
- Dodaj pokrojoną pokrzywę i kostki ziemniaków, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na krem i dopraw do smaku.
- Podawaj z łyżką jogurtu i ew. z grzankami.
Zupa z pokrzywy i szczawiu – przepis z jajkiem
Zupa z pokrzywy i szczawiu to popularne połączenie ziół dostępnych wczesną wiosną. Zbierany w kwietniu i maju szczaw (Rumex) jest świetnym źródłem witaminy C, które uzupełnia dawki zawarte w pokrzywie.
Składniki:
- 300 g młodej pokrzywy,
- 200 g szczawiu polnego,
- 1 litr bulionu z razem włoszczyzną,
- 1/2 łyżki mąki,
- 1 łyżka masła,
- 4 jaja na twardo,
- 1/2 szkl. śmietany 12 proc. tł.,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj bulion na podsmażonej włoszczyźnie (ew. z mięsem, np. 0,5 kg wołowiny z kością)
- Zagotuj wodę w ganku, wrzuć na 2 min pokrzywę i szczaw, przełóż do lodowatej wody i odcedź (ten krok można ominąć i gotować później bulion z zieleniną przez 15 min).
- Do gorącego bulionu z kawałkami warzyw wrzuć pokrzywę i szczaw, gotuj ok. 10 min.
- Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i mieszaj energicznie do połączenia składników, po czym dodaj do zupy.
- Zabiel zupę śmietaną i podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.
Kwaśny smak szczawiu jest atutem w daniach takich jak zupa, ale też poważną wadą dla osób ze skłonnością do powstawania kamieni nerkowych i dną moczanową. W takim przypadku należy unikać szczawiu i innych bogatych źródeł kwasu szczawiowego, który łatwo wytrąca się w postaci drażniących tkanki kryształów.