Zupa z pokrzywy na dwa sposoby. Która jest lepsza? Spróbuj obu na zdrowie. Zobacz przepisy i właściwości

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zupa z pokrzywy to hit wiosny – lekkie danie działa odżywczo, wzmacniająco i oczyszczająco na organizm. Przepis ma wiele wersji, jednak dominują dwie. Warto spróbować obu i poeksperymentować z dodatkami. Przygotowanie zupy krem z pokrzywy czy zupy pokrzywowo-szczawiowej wcale nie jest trudne.

Spis treści

Zupa z pokrzywy – właściwości i zbiór rośliny

Zupa z pokrzywy to popularne wiosenne danie z leczniczego chwastu, który wzmacnia i oczyszcza organizm. Działa moczopędnie, pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi, poprawia trawienie i łagodzi stany zapalne.

Zupa z pokrzywy z jajkiem ugotowanym na twardo na drewnianym stole
Zupa z pokrzywy to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, np. jajkiem, ziemniakami, kaszą jaglaną, ryżem czy wiosennym szczawiem minadezhda/123RF

Pokrzywa dostarcza cenne składniki mineralne, przeciwzapalne antyoksydanty i witaminę C. Właściwości zupy z pokrzywy są szczególnie cenne w przypadku potrawy przygotowanej ze składników roślinnych. W takiej postaci działa alkalizująco, czyli neutralizuje nadmiar powstających związków kwasotwórczych, a także wspomaga odtruwanie organizmu z toksyn.

Sprawdź: W tych problemach pomaga pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest jedną z najzdrowszych dzikich roślin jadalnych, a jej popularności nie szkodzą parzące włoski. Aby uniknąć działania zawartego w nich kwasu mrówkowego, roślinę należy zbierać w grubych rękawiczkach i unikać jedzenia na surowo. Można jednak ją wygnieść, dobrze działa też umycie i mechaniczne osuszenie np. papierowym ręcznikiem, a także drobne posiekanie lub zblendowanie.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Istnieją dwie główne szkoły przyrządzania zupy z pokrzywy: jako krem oraz w postaci klasycznej, gdzie roślina jest pokrojona jak szczaw czy szpinak. Często dodaje się do niej szczawiu, co pomaga uzyskać bardziej kwaśny smak potrawy.

Jak zrobić zupę krem z pokrzywy?

Zupa krem z pokrzywy to danie, które przygotowuje się z dziko rosnących roślin. Można zbierać je się do jedzenia w okresie wiosennym, ale koniecznie z młodych roślin przed kwitnieniem. Wystarczy ugotować je z dodatkami i zblendować.

Zupę z pokrzywy można zrobić z młodych listków i cienkich łodyżek. Starsze części i rośliny są niepolecane do spożycia ze względu na zawartość ostrych kryształów krzemionki, nie mają też już tak cennych wartości odżywczych i zdrowotnych.

Przepis na kremową zupę z młodej pokrzywy:
Składniki:

  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 500 g pokrzywy,
  • 200 g ziemniaków,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • jogurt naturalny i grzanki do podania (opcjonalnie).

Czytaj też: Przepisy na lecznicze przetwory z pokrzywy

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie.
  2. Dodaj pokrojoną pokrzywę i kostki ziemniaków, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Zmiksuj zupę na krem i dopraw do smaku.
  4. Podawaj z łyżką jogurtu i ew. z grzankami.

Zupa z pokrzywy i szczawiu – przepis z jajkiem

Zupa z pokrzywy i szczawiu to popularne połączenie ziół dostępnych wczesną wiosną. Zbierany w kwietniu i maju szczaw (Rumex) jest świetnym źródłem witaminy C, które uzupełnia dawki zawarte w pokrzywie.

Składniki:

  • 300 g młodej pokrzywy,
  • 200 g szczawiu polnego,
  • 1 litr bulionu z razem włoszczyzną,
  • 1/2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 jaja na twardo,
  • 1/2 szkl. śmietany 12 proc. tł.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bulion na podsmażonej włoszczyźnie (ew. z mięsem, np. 0,5 kg wołowiny z kością)
  2. Zagotuj wodę w ganku, wrzuć na 2 min pokrzywę i szczaw, przełóż do lodowatej wody i odcedź (ten krok można ominąć i gotować później bulion z zieleniną przez 15 min).
  3. Do gorącego bulionu z kawałkami warzyw wrzuć pokrzywę i szczaw, gotuj ok. 10 min.
  4. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i mieszaj energicznie do połączenia składników, po czym dodaj do zupy.
  5. Zabiel zupę śmietaną i podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Kwaśny smak szczawiu jest atutem w daniach takich jak zupa, ale też poważną wadą dla osób ze skłonnością do powstawania kamieni nerkowych i dną moczanową. W takim przypadku należy unikać szczawiu i innych bogatych źródeł kwasu szczawiowego, który łatwo wytrąca się w postaci drażniących tkanki kryształów.

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia