Spis treści
Pij ten napój codziennie na wsparcie jelit i odchudzanie
Otyłość dotyka już ponad 1 miliarda ludzi na świecie, a liczba ta stale rośnie. Jednym z głównych czynników jej rozwoju jest nieprawidłowa dieta, która ma wpływ na zdrowie całego organizmu, a także jelit. Ostatnie badania sugerują, że to, co jemy, odbija się nie tylko na naszej wadze, ale też określa skład i strukturę flory bakteryjnej jelit.

Badanie opublikowane w czasopiśmie The Journal of Nutrition udowadnia, że regularne picie kombuchy z czarnej herbaty, wspiera wzrost zdrowych bakterii w jelitach i równocześnie eliminuje te odpowiedzialne za otyłość. Dzięki temu pijąc kombuchę codziennie wspierasz zdrowie jelit i chudniesz.
Co to jest kombucha i na co pomaga? Pij tyle, żeby schudnąć
Kombucha to fermentowany napój na bazie czarnej lub zielonej herbaty, który powstaje w wyniku symbiotycznego działania kultury bakterii i drożdży, znanej jako SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), potocznie zwanej „grzybkiem herbacianym”.
Badanie trwało 8 tygodni i wzięło w nim udział 38 uczestników w wieku od 18 do 45 lat, których podzielono na 2 grupy: osoby z prawidłową wagą (średnie BMI = 21,64) lub osoby otyłe (średnie BMI = 34,47). Pobrano od nich próbki kału, moczu i krwi.
Uczestnicy przez 8 tygodni codziennie pili po 200 ml kombuchy. Badania wykazały, że kombucha zawiera 145 związków fenolowych (81 proc. flawonoidów, 19 proc. kwasów fenolowych) i przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych u osób z obu badanych grup. Odkryto, że kwercetyna 3-O-rutinozyd jest najliczniej występującym fenolem w napoju.
Czy kombucha jest dobra na jelita? Wspiera wzrost tych „dobrych”, redukuje „złe”
Częste spożywanie kombuchy sprzyja wzrostowi „dobrych” bakteriiSubdoligranulum (które wytwarzają maślan sodu),Bacteroidota i Akkermanciaceae, przy czym wzrost bakterii był najsilniejszy u otyłych uczestników. U tych osób naukowcy zanotowali też spadek rodzajów bakterii związanych z otyłością, takich jak Ruminococcus i Dorea.
Naukowcy zauważyli też, że wzrosła także różnorodność grzybów, przy większej liczebności Saccharomyces w obu grupach i redukcji Exophiala i Rhodotorula, szczególnie w grupie osób otyłych.
– Regularne spożywanie kombuchy pozytywnie wpłynęło na mikroflorę jelitową zarówno u osób zdrowych, jak i otyłych. Efekty były bardziej widoczne w grupie otyłej, co sugeruje, że może być ona szczególnie korzystna dla tych osób – podsumowali badacze.
Źródło: Regular Consumption of Black Tea Kombucha Modulates the Gut Microbiota in Individuals with and without Obesity The Journal of Nutrition