Spis treści
Dlaczego jedzenie może uzależniać?
Wbrew pozorom uzależniają nie tylko alkohol, narkotyki i papierosy. Taki wpływ na organizm człowieka mają również pewne pokarmy. Choć po ich spożyciu odczuwamy chwilową poprawę nastroju, ten stan mija szybko, co pociąga za sobą chęć do sięgnięcia ponownie po poprawiacz nastroju.
Uzależniająca żywność sprawia, że w mózgu dochodzi do zwiększonej produkcji endorfin, które potocznie nazywane są hormonami szczęścia. Ich wydzielaniu sprzyja także aktywność fizyczna, która z punktu widzenia zdrowia jest lepszą formą nasilania ich produkcji.
Zobacz także: Chcesz żyć 100 lat - zobacz, co jeść
Endorfiny poprawiają nastrój i samopoczucie, łagodzą ból i zmniejszają uczucie lęku. To dlatego po pokarmy, które zwiększają ich produkcję w organizmie chętniej i częściej sięgamy. Niestety ma to pewne konsekwencje zdrowotne. Ponieważ uzależniające pokarmy są smaczne, co sprzyja przejadaniu się i rozwojowi otyłości, która w obecnych czasach osiąga rangę światowej epidemii.
Które pokarmy działają jak narkotyk?
Naukowcy wskazali listę 18 pokarmów, które mogą uzależniać. Należą do nich m.in.:
- pizza,
- chipsy,
- wszystkie słodycze: ciasta, ciasteczka, babeczki lub żelki,
- boczek,
- steki,
- bułeczki.
Sprawdź pełną listę 18 pokarmów, które uzależniają jak narkotyk
Źródło:
- Schulte E.M.:Which Foods May Be Addictive? The Roles of Processing, Fat Content, and Glycemic Load. Plos one, 2015.