Kasze otrzymuje się z nasion zbóż, takich jak pszenica, owies, jęczmień, a także zbóż rzekomych, czyli m.in. kukurydzy, gryki, prosa i komosy ryżowej. Różnią się między sobą zawartością składników odżywczych, a także obecnością wyjątkowych i charakterystycznych wyłącznie dla danego rodzaju zboża substancji.
Jak kasza trafia na sklepowe półki? W skrócie ich produkcja wygląda następująco: zebrane z pola ziarna zbóż są oczyszczane z zanieczyszczeń, obłuszczone, czyli pozbawiane najbardziej zewnętrznej okrywy, polerowane i ewentualnie łamane. Następnie po zapakowaniu lądują na półce, gdzie my – konsumenci, możemy wybierać i przebierać, szukając tej kaszy, która skradnie nasze serce.
Najbardziej wartościowymi kaszami są oczywiście te, które zostały najmniej przetworzone, czyli wyłącznie obłuszczone i wypolerowane (to tzw. grube kasze np. pęczak, gryczana), a zdecydowanie mniej składników odżywczych zawierają te bardzo drobne (np. mazurska, wiejska). Dzieje się tak ponieważ najwięcej cennych witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego znajduje się w zewnętrznej okrywie nasienia oraz tuż pod nią, a te warstwy zostają usunięte w procesie obłuszczenia.
Warto przeczytać również:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

WMF Kitchenminis 4211129128131
Założona w 1853r i znana ze stylowego wzornictwa ł…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026ECA Czerwony Karmelek
Blender KitchenAid Artisan K400 CA 5KSB4026ECA kar…
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz