https://stronazdrowia.pl
reklama

Co jemy na śniadanie? Raport odsłania poranne nawyki Polaków

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Raport „Nawyki Śniadaniowe Polaków” pokazuje, co wybieramy na pierwszy posiłek.
Raport „Nawyki Śniadaniowe Polaków” pokazuje, co wybieramy na pierwszy posiłek. fot. KamranAydinov/freepik
Śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek dnia. Jednak nie każdy Polak i Polka jada je regularnie. Z raportu „Nawyki Śniadaniowe Polaków” przygotowanego przez SW Research na zlecenie Puratos wynika, że niemal co czwarty z nas pomija poranny posiłek, a coraz większą rolę odgrywa jakość pieczywa – zwłaszcza chleba na zakwasie.

Spis treści

Poranne rytuały Polaków – kto je śniadanie, a kto nie?

Czy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Z badań wynika, że dla większości Polaków tak – 82 proc. z nas je śniadanie codziennie. Jednak 18 proc. przyznaje, że pomija je przynajmniej od czasu do czasu, 4 proc. – tylko okazjonalnie, a 2 proc. – nigdy lub prawie nigdy. Największe różnice widać między pokoleniami: w grupie poniżej 24. roku życia śniadanie codziennie je 65 proc. badanych, podczas gdy wśród starszych – 84 proc. Powód? Brak czasu, poranny pośpiech i obowiązki sprawiają, że śniadanie często ustępuje miejsca kawie lub szybkiej przekąsce.

– Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo po nocnym odpoczynku organizm potrzebuje energii i równowagi. Dobre śniadanie daje siłę, stabilizuje poziom cukru i przygotowuje ciało do działania. Najgorsze nawyki to pośpiech oraz sięganie po słodkie gotowce i przetworzone produkty – dają chwilowy zastrzyk energii, a potem szybki spadek sił. Lepiej poświęcić chwilę na naturalne produkty, świeże warzywa, jajka i kromkę chleba na zakwasie – to naprawdę zmienia poranek – komentuje Andrzej Polan, osobowość kulinarna.

Co jemy na śniadanie? Przyzwyczajenia kontra jakość

Większość Polaków pozytywnie ocenia swoje poranne posiłki: 83 proc. uważa je za syte, a trzy czwarte za zdrowe i wartościowe odżywczo. Jednocześnie jedynie 69 proc. przyznaje, że śniadania nie są monotonne. Na stołach królują nabiał (74 proc.), chleb i jajka (po 64 proc.). Warzywa pojawiają się u 49 proc. badanych, a owoce – u 29 proc.

– W naszych śniadaniach wciąż za dużo jest przetworzonych produktów – słodkich bułek, gotowych wędlin czy jogurtów z dodatkiem cukru. Zdrowe i pożywne śniadanie powinno składać się z prostych, naturalnych produktów: pełnowartościowego białka, warzyw, dobrych tłuszczów i oczywiście wysokiej jakości pieczywa. Chleb z zakwasem jest tu kluczowy – syci, daje stabilną energię i wspiera trawienie, stanowiąc fundament dla całego posiłku – podkreśla Andrzej Polan.

Chleb i bułki – fundament polskiego śniadania

Polacy najchętniej sięgają po pieczywo – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Najczęściej wybierane są chleby żytnie lub mieszane z ziarnami (40 proc.) i wypieki z zakwasem (37 proc.). Biały chleb pszenny wybiera 36 proc., a tradycyjny żytni – 34 proc. Bułki spożywa 44 proc. badanych, najczęściej pełnoziarniste grahamki (57 proc.), z ziarnami (56 proc.) oraz kajzerki (55 proc.). Słodkie wypieki na śniadanie wybiera 16 proc. respondentów, z drożdżówką na czele (67 proc.).

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

– W Puratos, stawiając na jakość pieczywa, zaczynamy od zakwasów. Korzystając z naszego doświadczenia i wiedzy potrafimy precyzyjnie kontrolować proces fermentacji, co pozwala nam tworzyć zakwasy nie tylko o wyjątkowym smaku i aromacie, ale także zapewniające stabilność i bezpieczeństwo mikrobiologiczne gotowych produktów – mówi Daniel Szewczykowski, Główny Technolog Piekarnictwa Puratos.

Chleb z zakwasem – hit polskiego poranka

Chleb z zakwasem jest coraz bardziej ceniony w polskich domach – 81 proc. respondentów uważa go za zdrowszy, a 70 proc. podkreśla, że dłużej zachowuje świeżość. Ponad trzy czwarte Polaków (77 proc.) jest gotowych zapłacić za niego więcej niż za zwykły bochenek, a 14 proc. nawet dwukrotnie więcej.

– Wyniki badania potwierdzają, że dla Polaków zakwas to coś więcej niż składnik – to symbol jakości i świadomego wyboru. Konsumenci coraz częściej dostrzegają jego wpływ nie tylko na smak, ale i zdrowie. Pieczywo z zakwasem utożsamiane jest z produktem naturalnym, który wspiera trawienie, pracę jelit czy przyswajanie składników odżywczych – mówi Joanna Parandyk, Product Manager Bakery w Puratos.

Gdzie kupujemy chleb? Lokalne piekarnie wracają do łask

Zmieniają się też miejsca, w których kupujemy chleb. Coraz chętniej wracamy do lokalnych, rzemieślniczych piekarni – pieczywo kupuje w nich 31 proc. Polaków. Dyskonty wybiera 17 proc., super- i hipermarkety – 16 proc., a piekarnie sieciowe – 14 proc. Samodzielnie piecze chleb tylko 3 proc. badanych.

Badanie zostało zrealizowane przez SW Research na zlecenie marki Puratos metodą wywiadów online (CAWI) w dniach 15-18 września 2025 roku. Wzięło w nim udział 1008 osób powyżej 16. roku życia, z próby dobranej pod względem płci, wieku, wielkości miejscowości i województwa.

Źródło: Puratos, raport „Nawyki Śniadaniowe Polaków”

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia