Spis treści
Czy spożywanie „białej mąki” może zwiększyć ryzyko rozwoju raka?
Wielu naukowców podkreśla, że sposób żywienia może mieć znaczący wpływ na rozwój wielu chorób. Powszechnie wiadomo, że żywność wysokoprzetworzona, zawierająca konserwanty oraz niezdrowe tłuszcze trans może spowodować rozwój nowotworów.
Czytaj też: Mąka wycofana z popularnej sieci sklepów. Zawiera rakotwórczą substancję. Jeśli ją masz, zwróć do sklepu
Czy spożywanie mąki pszennej może zwiększyć ryzyko rozwoju raka? Z najnowszych badań przeprowadzonych przez Hussaina Abdeha, specjalisty w dziedzinie farmacji z Medicine Direct wynika, że jedzenie produktów z mąki wysokoprzetworzonej wpływa na rozwój wielu nowotworów, w tym raka endometrium.
Powszechnym składnikiem, który, jak wykazano, powoduje raka jest przetworzona mąka pszenna – ostrzega Hussain Abdeh.
Naukowiec wyjaśnił, że podczas produkcji do jej wybielania stosuje się gazowy chlor, który może wpływać na zaburzenia metabolizmu. Specjalista dodał również, że „biała mąka” ma wysoki indeks glikemiczny, co znacząco upośledza wydzielanie insuliny oraz powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, a to z kolei zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Łatwiej jest rozwijać się guzom nowotworowym w organizmie, jeśli poziom cukru we krwi jest wyższy – komentuje Abdeh.
Badania przeprowadzone przez Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (AICR) również potwierdzają, że spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, w tym „białej mąki” może przyczyniać się do rozwoju raka endometrium.
Sprawdź: Te 2 produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Istnieją również mocne dowody na to, że ładunek glikemiczny (wzrost stężenia glukozy we krwi i insuliny po spożyciu pokarmu) jest przyczyną raka endometrium – czytamy na blogu AICR.
Naukowcy podkreślają, że zaobserwowany wpływ spożywania maki pszennej na rozwój nowotworów musi zostać poddany dalszej analizie, żeby potwierdzić uzyskane wyniki.
Mąka pszenna – typy mąki pszennej i ich zastosowanie
Mąka pszenna, często nazywana „białą mąką” produkowana jest ze zmielonych ziaren pszenicy. W zależności od stopnia jej przemiału można wyróżnić kilka typów:
- typ 00 – całkowicie oczyszczona.
- typ 450 – tortowa,
- typ 500 – krupczatka, poznańska, wrocławska,
- typ 550 – luksusowa,
- typ 650 – tzw. bułkowa,
- typ 750 – chlebowa,
- typ 1400 – sitkowa,
- typ 1850 – graham,
- typ 2000 – razowa,
- typ 3000 – z pełnego przemiału.
Typ mąki określa, jaka jest zawartość popiołu (liczona w gramach na 100 kg mąki), czyli soli mineralnych po jej spaleniu w temperaturze ok. 950 stopni Celsjusza. Sole mineralne obecne są głównie w okrywie ziarna, dlatego im większy typ mąki, tym większa zawartość otrębów, a tym samym błonnika pokarmowego.
Co oznacza typ mąki? Dla wyjaśnienia: mąka typu 3000 ma 3 proc. zawartości popiołu, a typu 00 jest całkowicie pozbawiona soli mineralnych. Mąka podczas przemiału traci również znaczne ilości witamin i składników mineralnych, a straty błonnika pokarmowego są nawet trzykrotne. Z tego względu zdrowszym wyborem może okazać się spożywanie produktów z wysoką zawartością popiołu.
Produkty całkowicie oczyszczone, czyli typu 00 idealnie nadają się do dań z gładką strukturą ciasta, takich jak pizza lub kluski, typu 450-650 sprawdzą się do przygotowania bułek, ciastek, placków i pierogów, natomiast z typem 2000-3000 – do produkcji chleba pełnoziarnistego.
Jakie właściwości odżywcze ma mąka pszenna? Czym jest gluten?
Wartość odżywcza i kaloryczność mąki zależą przede wszystkim od stopnia jej przemiału. Najpopularniejszym produktem jest typ 500, dlatego skupimy się na jej właściwościach.
Porcja 100 g mąki pszennej typu 500 jest źródłem 347 kcal, 9 g białka, 75 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego oraz niewielkich ilości tłuszczu – 1 g.
Mąka pszenna ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 90, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność powinny unikać jej spożywania i wybierać produkty pełnoziarniste.
Dodatkowo porcja 100 g mąki pszennej typu 500 jest źródłem:
- witaminy B1 – 0,11 mg,
- witaminy B2 – 0,05 mg,
- witaminy B3 – 0,93 mg,
- witaminy E – 0,4 mg,
- witaminy K – 0,3 µg,
- wapnia – 18 mg,
- magnezu – 10 mg,
- żelaza – 1,1 mg,
- fosforu – 67 mg,
- potasu – 110 mg,
- cynku – 0,64 mg.
Właściwością charakterystyczną mąki pszennej jest to, że w swoim składzie ma białka (tzw. gluten), które w połączeniu z wodą nadają produktowi puszystą konsystencję. Szacuje się, że mąka pszenna ma przynajmniej 25 proc. glutenu, a wyjątek stanowi tortowa, która nie powinna zawierać więcej niż 18 proc. tego białka.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ostrzega, że ludzie stosujący bez wskazań medycznych dietę bezglutenową i ubogą w błonnik mogą być bardziej narażeni na cukrzycę oraz otyłość.
Kto nie powinien jeść mąki pszennej ze względu na zawartość glutenu? Według lekarzy dotyczy to tylko trzech przypadków, w tym występowania:
- alergii na gluten,
- celiakii,
- nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (NCNG).
Sięgając po mąkę pszenną, należy wybierać zatem tę z wyższym typem (minimum 650), ponieważ jest bogatsza w błonnik pokarmowy, związki mineralne oraz witaminy. Jednak jeszcze lepszym rozwiązaniem może okazać się przygotowanie posiłków z użyciem mąki żytniej.
- Whole Grains, Refined Grains, and Cancer Risk: A Systematic Review of Meta-Analyses of Observational Studies Nutritients
- How to Prevent Cancer: 10 Recommendations Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne
- Food and Cancer Risk Cancer Net
- Cancer: The 60p ingredient consumed by millions in UK that's 'shown to cause cancer' NewsTime