
Chleb tuczy, a białe bułki to samo zło? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki, inni natomiast rezygnują z pieczywa twierdząc, że jest niezdrowe i tuczy. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze mity na temat pieczywa.

Pieczywo tuczy
Wiele osób przechodzących na dietę odchudzającą w pierwszej kolejności rezygnuje z jedzenia pieczywa, ponieważ uważa, że to właśnie ono jest głównym sprawcą przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Nie jest to jednak prawdą. Chleb nie tuczy, a nawet pozwala zadbać o szczupłą sylwetkę, ponieważ zawiera błonnik, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga perystaltykę jelit. Również kwas mlekowy zawarty w pieczywie na zakwasie wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, ułatwiając wypróżnianie. Za nadmiar zbędnych kilogramów odpowiada natomiast woda, ponieważ na każde 100 g węglowodanów organizm magazynuje 300 g wody.
Osoby odchudzające się nie muszą więc całkowicie rezygnować z pieczywa. Wystarczy, że ograniczą one jego ilość, a kromkę wzbogacą o bogate w wartości odżywcze dodatki takie jak plasterek łososia, serek śmietankowy, awokado czy rzodkiewkę.

Pieczywo ciemne jest zdrowsze od białego
Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a przede wszystkim zawiera węglowodany, białka i tłuszcze. Faktem jest, że produkty pełnoziarniste, a więc te o ciemnej barwie, mają więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych, które są zawarte w otrębach niż chleb z mąki oczyszczonej. Mają także niższy indeks glikemiczny.
Jednak na jakość pieczywa wpływ ma nie jego kolor, a użyte do wypieku składniki. Wybierając ciemne pieczywo uważamy, że zostało ono zrobione z mąki nieoczyszczonej, czyli niepozbawionej otrębów, a więc z pełnego ziarna (pieczywo razowe lub pełnoziarniste). Tymczasem jego kolor może wynikać z dodatku słodu lub karmelu, którym producenci „zabarwiają” pieczywo pszenne.
Bardziej niż kolorem należy kierować się jego składem i wybierać pieczywo z mąki razowej typu 2000 lub z mąki z pełnego przemiału. Warto również zwrócić uwagę na wagę bochenka, ponieważ produkty zawierające pełne ziarno są cięższe i bardziej zbite od tych zrobionych z białej mąki z dodatkami i spulchniaczami.

Biały chleb i bułki są niezdrowe
Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Zarodek to źródło minerałów takich jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, witaminy z grupy B i witamina E. Bielmo jest bogate w węglowodany, a dokładnie skrobię. Białe pieczywo powstaje z białej, czyli oczyszczonej mąki zrobionej jedynie z bielma. Dlatego chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej, czyli powstającej z pełnego ziarna posiada więcej wartości odżywczych od białego pieczywa. Z tego powodu zdrowe osoby dbające o to, co jedzą powinny wybierać produkty pełnoziarniste.
Nie każdy jednak może jeść pieczywo pełnoziarniste, ponieważ jest ono dość ciężkostrawne. Dlatego białe pieczywo zaleca się m.in. osobom z problemami trawiennymi oraz rekonwalescentom.