Spis treści
Chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera? Wystarczy 1 jajko
Jajko pomoże w zapobieganiu rozwojowi choroby Alzheimera w późniejszym życiu? Naukowcy twierdzą, że kluczem mogą być składniki odżywcze zawarte w tym produkcie śniadaniowym. Jajka zawierają cholinę, niezbędny składnik odżywczy, który chroni integralność komórek i pomaga wytwarzać przekaźnik chemiczny, przesyłający sygnały między komórkami nerwowymi, wpływając na pamięć, nastrój, kontrolę mięśni oraz inne funkcje mózgu i układu nerwowego.

– Jajka to jeden z nielicznych powszechnie spożywanych produktów, które są naturalnie bogate w cholinę, składnik odżywczy, którego rolę w rozwoju funkcji poznawczych u niemowląt i małych dzieci oraz ich utrzymaniu w procesie starzenia się badamy – wyjaśnił w oświadczeniu dr Taylor Wallace, adiunkt na Uniwersytecie Tufts w Bostonie.
Aby lepiej zrozumieć ten wpływ, naukowcy przebadali ponad 1000 starszych Amerykanów bez widocznych objawów demencji, odkrywając, że spożywanie więcej niż jednego jajka tygodniowo niemal o połowę, bo aż o 47 procent, zmniejszało ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Biorąc pod uwagę inne czynniki dietetyczne i nawyki, monitorowali uczestników przez prawie siedem lat. Spośród 1024 starszych osób, u ponad jednej czwartej – 280 – zdiagnozowano Alzheimera.
Co ma jajko do demencji, czyli jak jedzenie jajek wpływa na zdrowie mózgu?
Choroba Alzheimera, najczęstsza przyczyna demencji, wpływa na pamięć, myślenie i zachowanie. Nie ma na nią lekarstwa. W USA szacuje się, że 7 milionów Amerykanów żyje z tą chorobą. Według Stowarzyszenia Alzheimera do 2050 roku liczba ta ma wzrosnąć do niemal 13 milionów.
Naukowcy twierdzą, że ich badanie wskazuje, iż to właśnie cholina jest głównym czynnikiem łączącym spożycie jajek z niższym ryzykiem choroby – odpowiada za 39 procent tej zależności. Spożycie jednego dużego jajka dostarcza jedną czwartą zalecanej dziennej dawki choliny.
– Żółtka jaj zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3, które mają udowodnione właściwości neuroprotekcyjne. Połączenie choliny i kwasów omega-3 może być szczególnie korzystne dla zdrowia mózgu – powiedział niedawno dr Christopher U. Missling, prezes i dyrektor generalny Anavex Life Sciences, w rozmowie z Medical News Today. Missling nie brał udziału w badaniach.
Naukowcy zaznaczają, że choć ich dane pokazują związek z obniżonym ryzykiem, nie dowodzą one związku przyczynowo-skutkowego.
Badanie, częściowo finansowane przez Egg Nutrition Center Amerykańskiej Rady ds. Jaj, nawiązuje do wcześniejszych analiz, które wykazały, że nawet spożywanie jednego jajka tygodniowo wiązało się z wolniejszym tempem spadku pamięci.
Będąc źródłem białka, jajka są również ubogie w tłuszcze nasycone i bogate w witaminę D, witaminę B2, selen i jod. Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych w diecie może prowadzić do chorób serca i innych problemów zdrowotnych.
Badanie Wallace’a zostało opublikowane w Journal of Nutrition.
– To badanie wzbogaca rosnącą bazę dowodów na to, że wybory żywieniowe mogą mieć istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka demencji i choroby Alzheimera oraz wspieranie zdrowia poznawczego przez całe życie – powiedział.
© Independent Digital News & Media Ltd / Polska Press Grupa








