1 z 19
Przewijaj galerię w dół
Grzyby jadalne są nie tylko smaczne. Chronią też m.in. przed...
fot. Vaivirga/Getty Images

Te grzyby są najzdrowsze! Stymulują odporność, poprawiają metabolizm i są antynowotworowe!

Grzyby jadalne są nie tylko smaczne. Chronią też m.in. przed chorobami metabolicznymi i rakiem! Zobacz w galerii 15 najzdrowszych gatunków grzybów i poznaj ich cenne właściwości.

2 z 19
Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius),...
fot. Ekaterina Kondratova/123RF

Kurka

Pieprznik jadalny, nazywany kurką (Cantharellus cibarius), to ceniony grzyb leśny – powodem jest nie tylko jej smak, ale też fakt, że w porównaniu do innych grzybów zdecydowanie trudniej pomylić ją z gatunkami trującymi.

Oprócz antyoksydantów typowych dla grzybów kurki zapewniają też pokaźne ilości karotenów, głównie w postaci beta- i gamma-karotenu, a także spokrewnioną z nimi kantaksantynę. Zawartość tych związków może wynosić nawet 1000-7600 mcg w 100 g (w porównaniu z bogatą w karoten marchewką, która zawiera go w ilości ok. 8285 mcg, to całkiem sporo).

W badaniach kurki działały przeciwzapalnie, zwalczając bakterie Staphylococcus aureus, Bacillus cereus i Bacillus subtilis, wspomagając gojenie ran, jak również chroniąc organizm przed skutkami niedotlenienia.

3 z 19
Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce...
fot. nenovbrothers/123RF

Pieczarka

Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce najpopularniejszym grzybem kulinarnym, a przy tym bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych o szczególnie skutecznym działaniu w organizmie.

W jednym z badań zawarte w pieczarkach związki błonnikowe okazały się działać prebiotycznie, wspomagając korzystną mikroflorę jelitową. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają kosmki jelitowe, oraz inne związki poprawiające zdrowie trawienne i wpływające korzystnie na metabolizm glukozy.

W pieczarkach zawarte są też przeciwgrzybicze białka, lektyny, rybonukleazy i lakazy hamujące enzymy biorące udział w replikacji wirusa HIV. Ekstrakt z pieczarki stymuluje odporność, wspomaga stan nerek oraz obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet.

4 z 19
Borowik szlachetny, czyli prawdziwek (Boletus edulis), to...
fot. Yulia_P/pixabay.com

Borowik

Borowik szlachetny, czyli prawdziwek (Boletus edulis), to nie tylko jeden z najsmaczniejszych grzybów leśnych naszej strefy klimatycznej, ale też gatunek najbogatszy w przeciwutleniacze. W borowiku to głównie związki zawierające siarkę, takie jak glutation i ergotioneina, które chronią szczególnie komórki nerwowe. W krajach europejskich o wysokim spożyciu grzybów liczba osób cierpiących z powodu demencji jest niższa niż tam, gdzie się ich nie jada.

Prawdziwek zawiera też stosunkowo dużo witaminy D2, która powstaje z prekursora w postaci ergosterolu pod wpływem promieni ultrafioletowych.

Pozostało jeszcze 15 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Zobacz również

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Te objawy zauważysz podczas Bożego Narodzenia. Mogą świadczyć o początkach cukrzycy

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych