Czy można jeść warzywa i owoce z pleśnią? Nie wystarczy odkrojenie spleśniałej części! Zjedzenie reszty produktu grozi zatruciem

Monika Góralska
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
– Pleśń na owocach i warzywach wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Wyjaśnia, że nie wystarczy odkrojenie uszkodzonej części produktu, ponieważ cały został zaatakowany przez pleśń. Jego spożycie grozi zatruciem i uszkodzeniem narządów wewnętrznych.

Spis treści

GIS ostrzega: wyrzuć spleśniałe warzywa i owoce w całości

Pomidor z pleśnią
Widoczny na powierzchni warzywa czy owocu wykwit pleśni oznacza, że cały produkt jest nią zainfekowany i znajdują się w nim szkodliwe mykotoksyny. undefined undefined/gettyimages.com

Latem mamy dużo większy dostęp do świeżych warzyw i owoców, dzięki czemu łatwiej jest nam zadbać o zdrowie i uzupełniać poziom witamin i składników mineralnych w organizmie. Jednak nie zawsze produkty te są dla nas zdrowe. Ze względu na wysoką temperaturę może pojawić się na nich pleśń. Wiele osób w związku z tym zadaje sobie pytanie. Czy można jeść warzywa z pleśnią? Główny Inspektorat Sanitarny odpowiada na nie w poście na platformie X (dawniej Twitter):

Pleśń na produktach to nie tylko gorszy wygląd i smak. To także ryzyko dla naszego zdrowia. Mykotoksyny wytwarzane przez pleśnie mogą uszkodzić nerki, wątrobę, mają działanie rakotwórcze. Dlatego podczas robienia zakupów dokładnie sprawdzajmy produkty.

Czemu pleśń jest niebezpieczna?

Pleśń powstająca na uszkodzonych i psujących się warzywach i owocach w postaci białego, szarego lub zielonkawego nalotu to grzyb, który rozwija się na nieprawidłowo przechowywanych produktach.

– Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia – ostrzega GIS.

Sprawdź też: Czy można jeść rzodkiewki z czarnymi plamami w środku?

Pleśń zazwyczaj osadza się na: warzywach, owocach, płatkach zbożowych, orzechach i nasionach, mięsie i przetworach mlecznych. Grzyby pleśniowe posiadają mikotoksyny, z których najbardziej niebezpieczne to:

  • aflatoksyna,
  • patulina,
  • zearalenon,
  • fumonizyny,
  • ochratoksyna A,
  • deoksyniwalenol.

Substancje te obecne są nie tylko w widocznej, zepsutej części potrawy, ale znajdują się również w całym zaatakowanym pleśnią warzywie czy owocu. Wnikają one bowiem w głąb produktu, a widoczna na powierzchni pleśń jest jedynie wykwitem grzybni, której niewidoczne gołym okiem „korzenie” są w środku owocu czy warzywa. Nie wystarczy więc odkroić zepsutą część, ponieważ zjedzenie takiego produktu zagraża twojemu zdrowiu i może spowodować zatrucie.

Objawy zatrucia to nie tylko alergie czy problemy trawienne, takie jak nudności, biegunki i wymioty, ale dużo poważniejsze konsekwencje działania toksyn na cały organizm.

Sprawdź: Czy przejrzałe owoce są zdrowe? Zobacz, co z nimi zrobić

Zatrucie pleśnią może spowodować:

  • uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych,
  • zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego i nerek,
  • obrzęki płuc,
  • u kobiet w ciąży mogą spowodować poronienie lub uszkodzenie płodu.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia