GIS ostrzega przed pleśnią na owocach i warzywach. Nie wystarczy odkroić spleśniałej części! Zjedzenie reszty produktu grozi zatruciem

OPRAC.:
Monika Góralska
Monika Góralska
Odkrojenie pleśni i zjedzenie pozostałej części owocu czy warzywa grozi zatruciem i uszkodzeniem narządów wewnętrznych.
Odkrojenie pleśni i zjedzenie pozostałej części owocu czy warzywa grozi zatruciem i uszkodzeniem narządów wewnętrznych. tibanna79/123rf.com
Pleśń na owocach i warzywach wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Wyjaśnia, że nie wystarczy odkroić uszkodzonej części produktu, ponieważ cały został zaatakowany przez pleśń. Jego spożycie grozi zatruciem i uszkodzeniem narządów wewnętrznych.

Spis treści

GIS ostrzega: wyrzuć spleśniałe warzywa i owoce w całości

Na Twitterze Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie zobrazowane grafiką z napisem „Uwaga! Pleśń”:

Sezon na owoce i warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety – napisał GIS. Zaznaczył, że w przypadku, kiedy np. na pomidorze czy śliwce pojawi się plamka pleśni „jedzenie należy wyrzucić w całości”.

Czemu pleśń jest niebezpieczna?

Pleśń powstająca na uszkodzonych i psujących się warzywach i owocach w postaci białego, szarego lub zielonkawego nalotu to grzyb, który rozwija się na nieprawidłowo przechowywanych produktach.

Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia – ostrzega GIS.

Pleśń zazwyczaj osadza się na: warzywach, owocach, płatkach zbożowych, orzechach i nasionach, mięsie i przetworach mlecznych. Grzyby pleśniowe posiadają mikotoksyny, z których najbardziej niebezpieczne to:

  • aflatoksyna,
  • patulina,
  • zearalenon,
  • fumonizyny,
  • ochratoksyna A,
  • deoksyniwalenol.

Substancje te obecne są nie tylko w widocznej, zepsutej części potrawy, ale znajdują się również w całym zaatakowanym pleśnią warzywie czy owocu. Wnikają one bowiem w głąb produktu, a widoczna na powierzchni pleśń jest jedynie wykwitem grzybni, której niewidoczne gołym okiem „korzenie” są w środku owocu czy warzywa. Nie wystarczy więc odkroić zepsutą część, ponieważ zjedzenie takiego produktu zagraża twojemu zdrowiu i może spowodować zatrucie.

Objawy zatrucia to nie tylko alergie czy problemy trawienne, takie jak nudności, biegunki i wymioty, ale dużo poważniejsze konsekwencje działania toksyn na cały organizm.

Zatrucie pleśnią może spowodować:

  • uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych,
  • zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego i nerek,
  • obrzęki płuc,
  • u kobiet w ciąży mogą spowodować poronienie lub uszkodzenie płodu.

(PAP)

Autorka: Magdalena Gronek

mgw/ mir/

Szkodliwe substancje są wokół nas i nawet jeśli nie zauważasz ich obecności, stale przedostają się do organizmu, stając się przyczyną nasilających się problemów ze zdrowiem. Zobacz, które produkty w twoim otoczeniu są źródłem najgroźniejszych toksyn – i sprawdź, jak ich unikać. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych ź...

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Źródło:

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia