Spis treści
Szkoda wyrzucić? Żałuj swojego zdrowia, a nie owocu! Nie jedz takich truskawek

Sezon na smaczne, soczyste truskawki trwa dość krótko, dlatego niektórym z nas szkoda jest każdego pojedynczego owocu. Wiele osób zadaje sobie więc pytanie: czy można jeść spleśniałe owoce, jeśli usunie się pleśń? W swoim poście na Instagramie odpowiada na nie chemiczka i autorka konta @wzdrowymdomu, Sylwia Panek.
– Chciałam Wam przypomnieć, że odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty jest wielkim błędem. Pleśń to grzyby, których niewidoczne gołym okiem zarodniki rozeszły się już na pewno po całości. Strzępki pleśni wytwarzają bardzo niebezpieczne substancje nazywane mykotoksynami, które mogą być przyczyną nie tylko zatrucia, ale też wielu innych chorób – ostrzega Sylwia Panek.
Mimo, że tego nie widać to jednak skażony pleśnią owoc cały jest już do wyrzucenia. Widoczna na nim pleśń w postaci np. białego nalotu czy meszku jest wykwitem zarodników grzybów, które rozwijają się w niewidoczny sposób w pozostałej, wydawałoby się, że jeszcze jadalnej części truskawki.
Czy pleśń na owocach jest szkodliwa?
Truskawki to delikatne owoce, które łatwo uszkodzić. Wszelkie zgniecenia czy zagłębienia, a także trzymanie dużych ilości w nieprzewiewnych pojemnikach sprawiają, że truskawki zaczynają się psuć, a pojawiająca się na nich pleśń jest szkodliwa dla zdrowia.
– Pleśń rozchodzi się szybciej po produktach z dużą zawartością wody. Dlatego chciałam przestrzec Was szczególnie przed kupowaniem malin, borówek, truskawek czy wiśni jeśli widzicie, że sprzedawca wyjął z pojemnika spleśniały owoc. Najprawdopodobniej sąsiednie owoce też już mają tę pleśń tylko jeszcze niewidoczną – podkreśla chemiczka.
Dlatego najlepiej już przed zakupem sprawdź, czy na owocach nie ma uszkodzeń czy widocznych fragmentów pleśni. Po zakupie i przyniesieniu owoców do domu nie trzymaj ich w foliowych torebkach czy pojemnikach. Możesz umieścić je w szklanym naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym i włożyć do lodówki.
Nawet niewielka plamka pleśni na truskawce oznacza, że trzeba wyrzuć cały owoc. Nigdy nie odkrajaj spleśniałej części i nie jedz reszty owocu! Grozi to poważnym zatruciem.
– Niektóre z mykotoksyn są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi, mogą również powodować uszkodzenia wątroby i nerek, zmiany hormonalne, alergie oraz zmniejszać odporność – ostrzega autorka konta @wzdrowymdomu.
Nie żałuj więc, że wyrzucasz zepsute owoce, bo ich zjedzenie będzie cię kosztowało więcej niż kupienie kolejnej, świeżej i w pełni bezpiecznej porcji.