Męczą cię wzdęcia i gazy? Zrób nalewkę kminkową. Ta przyprawa ma właściwości lecznicze. Działa zbawiennie na układ trawienia, ale nie tylko

Agata Siemiaszko
Kminek to ceniona przyprawa do potraw mięsnych, a szczególnie wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. Ułatwia trawienie także dań zawierających kapustę, fasolę czy groch.
Kminek to ceniona przyprawa do potraw mięsnych, a szczególnie wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. Ułatwia trawienie także dań zawierających kapustę, fasolę czy groch. ollo/Getty Images
Skromna i niezbyt lubiana przyprawa ma wielki potencjał. Kminek wykazuje zbawienne działanie na układ pokarmowy, łagodząc dolegliwości związane z jelitami czy wątrobą. By wykorzystać właściwości zdrowotne kminku, przygotuj łatwą nalewkę z kminku – kminkówkę. Sprawdź przepis, dawkowanie przeciwwskazania. Zobacz, jak działa nalewka kminkowa i na jakie dolegliwości pomaga.

Spis treści

Prosty przepis na nalewkę kminkową

Kminek zwyczajny (Carum carvi) to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych, która powszechnie występuje na terenie naszego kraju. Cennym surowcem zielarskim są jego owoce, które mają postać wydłużonych rozłupek.

Kminek na łyżce i w moździerzu, nalewka kminkow
Kminek to ceniona przyprawa do potraw mięsnych, a szczególnie wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. Ułatwia trawienie także dań zawierających kapustę, fasolę czy groch. ollo/Getty Images

Z kminku zwyczajnego można przygotować leczniczy napar lub zdrowotną nalewkę. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko kilku produktów. Można dodać do niej również pieprz czarny i ziele angielskie, dzięki czemu zyska lekko ostry smak i dodatkowe właściwości lecznicze.

Składniki na kminkówkę:

  • 100 g nasion kminku,
  • 600 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 400 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.

Zobacz: Przepis na leczniczy likier anyżkowy z nasion biedrzeńca

Jak przygotować nalewkę kminkową?

  1. Nalewkę można przygotować z całych nasion lub zmielonych.
  2. Kminek wsypać do słoika, najlepiej z ciemnego szkła.
  3. Wlać alkohol, zakręcić i dokładnie wymieszać.
  4. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
  5. Warto raz dziennie zamieszać słoikiem, aby jak najwięcej cennych związków przedostało się do alkoholu.
  6. Po tym czasie przefiltrować przez grubą gazę lub gęste sito.
  7. Rozlać do mniejszych butelek i odstawić na kolejne 2 miesiące.
  8. Po tym czasie zdrowotna nalewka jest gotowa do picia.

Właściwości kminku

Kminek wykazuje wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych, w tym łagodzi objawy niestrawności, czyli wzdęcia brzucha, zgagę, nudności i zaparcia. Napary z tej rośliny często stosowane są u małych dzieci, które cierpią na nawracające kolki jelitowe. Natomiast kminkówka pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu pomaga trawić potrawy tłuste i ciężkostrawne.

Przyprawa na dobre zagościła w naszej rodzimej kuchni. Najczęściej dodaje się ją do dań mięsnych, szczególnie z wieprzowiny i dziczyzny, a także do kiszenia kapusty. Odrobina kminku doda też smaku domowemu kapuśniakowi.

Owoce kminku, bo tak właściwie określa się jego nasiona, zbiera się w drugim roku uprawy, najlepiej w sierpniu i wrześniu, kiedy roślina przybiera kolor czerwnonobrunatny, a nasiona łatwo dają się oddzielić od baldachów. Często kminek zwyczajny mylony jest z kuminem, czyli kminem rzymskim (Cuminum cyminum), ponieważ wyglądają bardzo podobnie i charakteryzują się taki samymi właściwościami zdrowotnymi. To jednak różne rośliny. Uwaga: nie zbierajmy dziko rosnącego kminku, jeśli naprawdę dobrze nie znamy się na roślinach. Podobnie do niego wygląda sporo roślin z rodziny selerowatych, a niektóre z nich są śmiertelnie trujące. Natomiast nasiona kminku bez trudu kupimy w każdym sklepie spożywczym.

Planujesz robić przetwory na zimę? Tutaj poznasz najlepsze przyprawy do kiszonek

Na co pomaga nalewka z kminku?

Nalewka z kminku stanowi źródło garbników, soli mineralnych, olejku eterycznego, flawonoidów, żywic, wosku i kwasów organicznych. Flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działanie wolnych rodników tlenowych, łagodzą stan zapalny w organizmie, a także spowalniają proces starzenia się komórek. Natomiast garbniki wykazują działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne, dzięki czemu wspierają walkę z biegunkami.

Kminkówka obfituje w woski i żywice, czyli substancje o właściwościach odkażających i przeciwzapalnych. Warto także wspomnieć o kwasach organicznych, które działają żółciopędnie oraz zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku.

Dzięki zawartości tych wszystkich związków, nalewka z kminku działa: przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, antyoksydacyjnie, wiatropędnie, moczopędnie i rozkurczająco.

Na co pomaga kminkówka? Fitoterapeuci twierdzą, że picie dawek leczniczych może pomóc przy tych dolegliwościach:

  • niestrawność,
  • biegunki,
  • wzdęcia,
  • zgaga,
  • ból i skurcze brzucha,
  • nudności,
  • pasożyty układu pokarmowego,
  • zaburzenia pracy wątroby,
  • PMS i bolesne miesiączkowanie,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • obrzęki.

Jak stosować kminkówkę? Dawkowanie i przeciwwskazania

Kminkówka to zdrowotna nalewka, która może być stosowana tylko w przypadku pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Jak stosować nalewkę z kminku? Zaleca się, aby dzienna dawka nie przekraczała 30 ml – najlepiej łyżkę nalewki (10 ml) wymieszać z 50 ml ciepłej wody i tak przygotowaną miksturę pić maksymalnie 3 razy dziennie.

Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie mogą jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci i młodzież do 18. roku życia. Dodatkowo jej stosowanie warto skonsultować w przypadku dny moczanowej, cukrzycy i reumatyzmu.

Kto jeszcze powinien unikać kminkówki? Do głównych przeciwwskazań należą:

  • alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
  • przewlekłe stosowanie niektórych leków,
  • stosowanie leków rozrzedzających krew – acenpokumarol, enoksaparyna sodowa, heparyna i warfaryna,
  • alergia na kminek zwyczajny lub kmin rzymski,
  • alergia na seler, marchew, pasternak i koper – ponieważ związki aktywne kminku mogą wchodzić w reakcję krzyżową z tymi produktami.

W przypadku nadwrażliwości na kminek wypicie ziołowej nalewki może powodować ból i skurcze brzucha, nudności, wymioty, biegunkę i alergiczną wysypkę skórną.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia