Spis treści
Prosty przepis na nalewkę kminkową
Kminek zwyczajny (Carum carvi) to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych, która powszechnie występuje na terenie naszego kraju. Cennym surowcem zielarskim są jego owoce, które mają postać wydłużonych rozłupek.
Z kminku zwyczajnego można przygotować leczniczy napar lub zdrowotną nalewkę. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko kilku produktów. Można dodać do niej również pieprz czarny i ziele angielskie, dzięki czemu zyska lekko ostry smak i dodatkowe właściwości lecznicze.
Składniki na kminkówkę:
- 100 g nasion kminku,
- 600 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 400 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.
Zobacz: Przepis na leczniczy likier anyżkowy z nasion biedrzeńca
Jak przygotować nalewkę kminkową?
- Nalewkę można przygotować z całych nasion lub zmielonych.
- Kminek wsypać do słoika, najlepiej z ciemnego szkła.
- Wlać alkohol, zakręcić i dokładnie wymieszać.
- Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
- Warto raz dziennie zamieszać słoikiem, aby jak najwięcej cennych związków przedostało się do alkoholu.
- Po tym czasie przefiltrować przez grubą gazę lub gęste sito.
- Rozlać do mniejszych butelek i odstawić na kolejne 2 miesiące.
- Po tym czasie zdrowotna nalewka jest gotowa do picia.
Właściwości kminku
Kminek wykazuje wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych, w tym łagodzi objawy niestrawności, czyli wzdęcia brzucha, zgagę, nudności i zaparcia. Napary z tej rośliny często stosowane są u małych dzieci, które cierpią na nawracające kolki jelitowe. Natomiast kminkówka pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu pomaga trawić potrawy tłuste i ciężkostrawne.
Przyprawa na dobre zagościła w naszej rodzimej kuchni. Najczęściej dodaje się ją do dań mięsnych, szczególnie z wieprzowiny i dziczyzny, a także do kiszenia kapusty. Odrobina kminku doda też smaku domowemu kapuśniakowi.
Owoce kminku, bo tak właściwie określa się jego nasiona, zbiera się w drugim roku uprawy, najlepiej w sierpniu i wrześniu, kiedy roślina przybiera kolor czerwnonobrunatny, a nasiona łatwo dają się oddzielić od baldachów. Często kminek zwyczajny mylony jest z kuminem, czyli kminem rzymskim (Cuminum cyminum), ponieważ wyglądają bardzo podobnie i charakteryzują się taki samymi właściwościami zdrowotnymi. To jednak różne rośliny. Uwaga: nie zbierajmy dziko rosnącego kminku, jeśli naprawdę dobrze nie znamy się na roślinach. Podobnie do niego wygląda sporo roślin z rodziny selerowatych, a niektóre z nich są śmiertelnie trujące. Natomiast nasiona kminku bez trudu kupimy w każdym sklepie spożywczym.
Planujesz robić przetwory na zimę? Tutaj poznasz najlepsze przyprawy do kiszonek
Na co pomaga nalewka z kminku?
Nalewka z kminku stanowi źródło garbników, soli mineralnych, olejku eterycznego, flawonoidów, żywic, wosku i kwasów organicznych. Flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działanie wolnych rodników tlenowych, łagodzą stan zapalny w organizmie, a także spowalniają proces starzenia się komórek. Natomiast garbniki wykazują działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne, dzięki czemu wspierają walkę z biegunkami.
Kminkówka obfituje w woski i żywice, czyli substancje o właściwościach odkażających i przeciwzapalnych. Warto także wspomnieć o kwasach organicznych, które działają żółciopędnie oraz zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Dzięki zawartości tych wszystkich związków, nalewka z kminku działa: przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, antyoksydacyjnie, wiatropędnie, moczopędnie i rozkurczająco.
Na co pomaga kminkówka? Fitoterapeuci twierdzą, że picie dawek leczniczych może pomóc przy tych dolegliwościach:
- niestrawność,
- biegunki,
- wzdęcia,
- zgaga,
- ból i skurcze brzucha,
- nudności,
- pasożyty układu pokarmowego,
- zaburzenia pracy wątroby,
- PMS i bolesne miesiączkowanie,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- obrzęki.
Jak stosować kminkówkę? Dawkowanie i przeciwwskazania
Kminkówka to zdrowotna nalewka, która może być stosowana tylko w przypadku pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Jak stosować nalewkę z kminku? Zaleca się, aby dzienna dawka nie przekraczała 30 ml – najlepiej łyżkę nalewki (10 ml) wymieszać z 50 ml ciepłej wody i tak przygotowaną miksturę pić maksymalnie 3 razy dziennie.
Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie mogą jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci i młodzież do 18. roku życia. Dodatkowo jej stosowanie warto skonsultować w przypadku dny moczanowej, cukrzycy i reumatyzmu.
Kto jeszcze powinien unikać kminkówki? Do głównych przeciwwskazań należą:
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- przewlekłe stosowanie niektórych leków,
- stosowanie leków rozrzedzających krew – acenpokumarol, enoksaparyna sodowa, heparyna i warfaryna,
- alergia na kminek zwyczajny lub kmin rzymski,
- alergia na seler, marchew, pasternak i koper – ponieważ związki aktywne kminku mogą wchodzić w reakcję krzyżową z tymi produktami.
W przypadku nadwrażliwości na kminek wypicie ziołowej nalewki może powodować ból i skurcze brzucha, nudności, wymioty, biegunkę i alergiczną wysypkę skórną.