Dodaj do zupy zamiast natki pietruszki. Trybula doda smaku, poprawi trawienie i wzmocni odporność. Wypróbuj herbatkę z trybuli ogrodowej

Monika Góralska
Trybula ogrodowa do złudzenia przypomina natkę pietruszki. Obie rośliny należą do tej samej rodziny i można je podobnie stosować.
Trybula ogrodowa do złudzenia przypomina natkę pietruszki. Obie rośliny należą do tej samej rodziny i można je podobnie stosować. ivabalk/pixabay.com
Można ją pomylić z natką pietruszki i podobnie stosować, ale trybula ma charakterystyczny smak i zapach. Znana już od starożytności trybula ogrodowa wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, wspiera odporność, a nawet wygładza zmarszczki i obniża ciśnienie. Aromatyczną przyprawę dodaj do dań lub zrób z niej napar do picia przy przeziębieniu i niestrawności. Możesz go też użyć jako kosmetyku odmładzającego. Przekonaj się jakie cenne dla zdrowia właściwości ma trybula i jak ją stosować.

Spis treści

Czym jest i jak wygląda trybula?

Trybula (Anthriscus Pers.) to rodzaj roślin należących do rodziny selerowatych, pochodzącej z zachodniej i środkowej Azji, Kaukazu oraz południowo-wschodniej i środkowej Europy. Wśród ok. 20 gatunków w Polsce występują 4 z nich:

  • trybula leśna (Anthriscus sylvestris),
  • trybula lśniąca (Anthriscus nitida),
  • trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium),
  • trybula pospolita (Anthriscus caucalis).

Najchętniej uprawiana jest natomiast trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium), które jest rośliną jednoroczną z wyglądu przypominającą spokrewnioną z nią pietruszkę. Trybula nazywana jest również trzebulką lub czechrzycą i ma delikatne, pierzaste liście i silnie rozgałęzioną łodygę. Roślina osiąga od 50 do 70 cm wysokości. Zakwita w maju i czerwcu, a jej kwiaty są drobne, białe zebrane w niewielkie baldachy. Jako surowiec leczniczy oraz przyprawę wykorzystuje się całe ziele oraz listki. Najlepiej zbierać je przed kwitnieniem. Można uprawiać ją w ogrodach, a nawet w doniczkach na balkonie czy oknie.

Trybulę trudno jest odróżnić od natki pietruszki, ponieważ wygląda niemal identycznie. Można ją jednak rozpoznać po charakterystycznym zapachu i smaku. Wystarczy więc urwać lub potrzeć listek, aby poczuć specyficzny zapach łączący w sobie nuty kminu rzymskiego, kminku i anyżu.

Właściwości trybuli ogrodowej

Wszystkie odmiany trybuli posiadają podobne właściwości lecznicze i były używane już w czasach starożytnego Rzymu nie tylko jako przyprawy, ale też jako rośliny zielarskie. Trybula zawiera m.in. olejek eteryczny (bogaty w metylochawikol, anetol, dimery anetolu o działaniu estrogennym), kumaryny, poliacetyleny, sitosterol, trójterpeny, karoten, witaminę C, wapń, żelazo i magnez.

Trybula przede wszystkim wspomaga trawienie, usprawnia działanie wątroby i jelit, łagodzi wzdęcia, gazy i zaparcia oraz reguluje rytm wypróżnień. Oczyszcza również organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, wspiera działanie nerek, ponieważ działa moczopędnie, a także czyści krew.

Trybulę ogrodową warto stosować także w czasie infekcji, ponieważ działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dzięki czemu wspiera leczenie przeziębienia czy grypy z towarzyszącym kaszlem. Trybula wspomaga także odporność i działa przeciwgorączkowo. Trybulę warto również wprowadzić do diety osób cierpiących na astmę, ponieważ wspiera ona działanie układu oddechowego i działa rozkurczowo. W tym celu można także stosować olejek z trybuli w formie inhalacji.

Trybulę do swojej diety powinny wprowadzić również matki karmiące piersią, ponieważ pobudza ona wytwarzanie mleka, a przy tym jest bezpieczna do stosowania w czasie laktacji.

Właściwości trybuli:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • oczyszczające,
  • wiatropędne,
  • wspomagające trawienie,
  • regulujące ciśnienie krwi,
  • mlekopędne,
  • moczopędne,
  • żółciopędne,
  • rozgrzewające,
  • napotne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwastmatyczne,
  • rozkurczowe.

Do czego wykorzystać trybulę ogrodową w kuchni?

Trybulę stosuje się podobnie jak natkę pietruszki. W kuchni wykorzystuje się świeże listki (suszone tracą aromat, można je natomiast mrozić) jako przyprawę do zup, sałatek, surówek, ryb, owoców morza, mięs (takich jak baranina i jagnięcina), serów, omletów, twarożku, jajecznicy. Częściej niż w Polsce jest ona używana w kuchni angielskiej, holenderskiej, francuskiej, włoskiej czy niemieckiej.

Trybulę najlepiej jest dodać pod koniec gotowania, aby podczas obróbki termicznej nie straciła swoich cennych dla zdrowia właściwości. Trybula ogrodowa jest także składnikiem gotowych mieszanek ziołowych w połączeniu z tymiankiem, bazylią, estragonem czy cząbrem. Można również kupić jej nasiona i zasiać samodzielnie lub kupić gotowe sadzonki do hodowli w doniczce lub w ogrodzie.

Napar z trybuli ogrodowej. Przepis na herbatkę na przeziębienie i niestrawność

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (z ang. Food and Drug Administration) uznała trybulę ogrodową za roślinę całkowicie bezpieczną i nie mającą jak dotąd odnotowanych żadnych działań ubocznych. Warto jest więc przygotować z niej leczniczą herbatkę, którą można pić przy przeziębieniu i grypie, a także jako środek wspierający trawienie.

Napar może być również stosowany zewnętrznie do okładów na bolące stawy, przemywania trudno gojących się ran, hemoroidów, owrzodzeń i ukąszeń owadów. Można go także stosować jako tonik przeciwzmarszczkowy i wygładzający cerę lub do przemywania oczu przy ich stanach zapalnych.

Składniki:

  • 1 łyżka ziela trybuli ogrodowej (można również użyć 1 łyżeczkę mielonych nasion),
  • 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody lub mleka,
  • miód lub sok (opcjonalnie do smaku).

Jak zrobić i pić napar z trybuli ogrodowej?

  1. Ziele zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 minut.
  2. Pić 100–150 ml 2–3 razy na dobę.

Posłodzić można jedynie napar do picia przy przeziębieniu. Jeśli jest on wykorzystywany na problemy trawienne lub do okładów czy przemywania skóry nie należy do niego dodawać miodu ani żadnych innych substancji słodzących.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia