1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Śliwki to owoce, które łatwo włączyć do codziennej diety....
fot. congerdesign/Pixabay

Jak włączyć śliwki do codziennej diety?

Śliwki to owoce, które łatwo włączyć do codziennej diety. Zarówno surowe, jak i suszone mogą być dodatkiem do koktajli, sałatek i ciast. Mogą być także spożywane jako samodzielna przekąska.

2 z 8
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

Śliwki pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

3 z 8
Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości...
fot. rawlik/123RF

Śliwki wspierają leczenie zaparć

Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości łagodzenia zaparć. Wynikają one m.in. z dużej zawartości błonnika (głównie nierozpuszczalnego) oraz z obecnego w suszonych śliwkach – sorbitolu, który ma właściwości przeczyszczające.

Jak podaje dr Henryk Różański także powidła i nektary śliwkowe to naturalne środki rozwalniające, które są szczególnie przydatne do stosowania u dzieci, osób starszych i schorowanych cierpiących na zaparcia. Zalecane przez fitoterapeutę dawkowanie to 30 do 80 g powideł lub marmolada, przyjmowanych najlepiej na czczo. Po ich spożyciu należy przyjmować większe ilości płynów.

4 z 8
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

Śliwki pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Zobacz również

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać