Nutella ze śliwek to hit jesieni. Przepis na zdrowy, prosty krem zaledwie z dwóch składników. Nie tylko dzieci będą się nią zajadały

Marta Siesicka-Osiak
Połączenie śliwek i naturalnego kakao to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Z powodzeniem może zastąpić popularne kremy kanapkowe.
Połączenie śliwek i naturalnego kakao to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Z powodzeniem może zastąpić popularne kremy kanapkowe. ratmaner/123RF
„Nutella” ze śliwek, zwana także czeko-śliwką lub czekoladowymi powidłami, to połączenie zdrowych owoców z dodatkiem równie zdrowego kakao. Niektóry warianty przepisu uwzględniają także dodanie gorzkiej czekolady lub różnego rodzaju słodzików. W wersji fit można ograniczyć się do zaledwie dwóch składników! Czeko-śliwka z powodzeniem może zastąpić popularne kremy do pieczywa. Dzieci pokochają ją za smak, a dorośli docenią niską kaloryczność i właściwości zdrowotne. Wypróbuj prosty i szybki przepis na nutellę ze śliwek.

Spis treści

Przepis na zdrową „nutellę” ze śliwek. Ten krem do kanapek przygotujesz prosto i szybko

Do przygotowania podstawowej wersji kremu wystarczą dwa składniki. Jeśli zależy nam na otrzymaniu słodszych powideł czekoladowych, możemy wówczas dodać cukier lub słodzik, ewentualnie kilka namoczonych wcześniej daktyli. Chcąc nadać kremowi bardziej korzennego zapachu, warto doprawić go cynamonem. Kawałki gorzkiej czekolady wzmocnią kakaowy smak przetworu.

Składniki potrzebne do przygotowania „nutelli” ze śliwek:

  • 1 kg dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek,
  • 80 gramów naturalnego kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie: 200 g cukru lub 80 g ksylitolu i pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie kremu:

  1. Owoce umyj i pozbaw pestek.
  2. Włóż go garnka z grubym dnem i duś na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż owoce zmiękną (od 2,5 do 4 godzin).
  3. Jeśli używasz cukru lub słodzika albo czekolady, dodaj je teraz do śliwek, a następnie dosyp kakao, wymieszaj i zagotuj, uważając, aby nie przypalić owoców.
  4. Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw cynamonem.
  5. Gorący krem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza przez ok. 20-30 minut.

Dowiedz się więcej:

Dlaczego warto jeść śliwki i podawać je dzieciom?

Śliwki to niskokaloryczne owoce o dużej zawartości błonnika. Posiadają także niski indeks glikemiczny, więc mogą być elementem diety osób z zaburzeniami glikemii. W 100 gramach dostarczają do organizmu 45 kcal oraz 1,6 g błonnika, a także składniki odżywcze, takie jak:

  • witamina C – 5,2 mg,
  • witamina A – 49 mcg (jako 295 mg beta-karotenu),
  • niacyna – 0,49 mg,
  • foliany – 17 mg,
  • witamina E – 0,86 mg,
  • potas – 208 mg,
  • wapń – 16 mg,
  • magnez – 8 mg,
  • żelazo – 0,5 mg,
  • cynk – 0,11 mg,
  • miedź – 0,11 mg,
  • mangan – 0,09 mg,
  • jod – 1,4 mcg.

Spożywanie śliwek suszonych jest szczególnie wskazane dla osób starszych i dzieci mających problemy z regularnym wypróżnianiem. Zalecana dawka to 50–100 g suszonych owoców dziennie przez ok. 3 tygodnie.

Świeże i suszone owoce, dzięki zawartości antyoksydantów, pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu. Mają także swój udział we wspomaganiu pracy serca i regulowaniu poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.

Śliwki warto włączyć do diety dziecka (po ósmym miesiącu życia), ponieważ są smacznym i bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego. Należy wprowadzać je do diety stopniowo, aby nie spowodowały nadprodukcji gazów.

Kto powinien jeść śliwki? Na pewno osoby z: miażdżycą, nadciśnieniem lub zaparciami

Kto powinien jeść śliwki? Na pewno osoby z: miażdżycą, nadciśnieniem lub zaparciami

Śliwki to owoce, które cieszą nas swoim smakiem od początku lata aż do późnej jesieni. Są cenione nie tylko za swoje walory kulinarne, ale także za właściwości zdrowotne. Stanowią bogate źródło antyok...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Kakao – dostarczy składników mineralnych i zrelaksuje. Warto dodawać je do potraw!

Naturalne kakao jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym flawanoli, które pomagają m.in. chronić serce i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W 100 gramach znajdziemy duże ilości makroelementów:

  • 524 mg potasu,
  • 499 mg magnezu,
  • 125 mg wapnia,
  • 13,9 mg żelaza.

Kakao wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, wymienia się wśród nich:

  • przeciwdepresyjne,
  • przeciwstarzeniowe,
  • obniżające cholesterol,
  • obniżające ciśnienie krwi.

W diecie dziecka naturalne kakao może bezpiecznie pojawić się po ukończeniu 1 r. ż. , o ile nie występuje na nie alergia. Jednak powinno być podawane w umiarkowanych ilościach, nie przekraczających 1 łyżki proszku dziennie.

Dowiedz się więcej:

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia