Spis treści
Na co jest olej z pestek czarnej porzeczki?
Porzeczka czarna (Ribes nigrum) znana jest ze swoich smacznych i niezwykle zdrowych owoców, które są bogate w witaminę C i flawonoidy. Dzięki temu jedzenie ich opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i wspomaga pracę serca. Z pestek i nasion niemal każdej rośliny można wytworzyć olej. Olej z nasion czarnej porzeczki to niezwykły produkt o zaskakujących właściwościach i zastosowaniu. Te małe owoce skrywają w sobie jeszcze mniejsze, niepozorne ziarenka, które podobnie jak pestki malin, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich kwas gamma-linolenowy (GLA) z rodziny omega-6, kwas alfa-linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 i kwas stearynowy. Jest także źródłem witaminy E. Wystarczy 1 łyżka (10 g) tego oleju, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E u dorosłego człowieka! W jego składzie znajdziemy także fitosterole, karotenoidy, flawonoidy i kwasy fenolowe.
Olej z pestek czarnej porzeczki można stosować zarówno wewnętrznie do picia oraz jako dodatek do potraw, jak i zewnętrznie do smarowania skóry, a także na włosy i paznokcie. Olej sprawdzi się wspomagająco w leczeniu alergii i chorób o podłożu zapalnym takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, choroby serca, demencja, a nawet nowotwory.
Jakie są zalety oleju z nasion czarnej porzeczki?
Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a głównie kwasu gamma-linolenowego olej z nasion czarnej porzeczki działa przeciwzapalnie. Dzięki temu wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych powodujących stan zapalny w organizmie takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Korzystny dla zdrowia stosunek zawartych w oleju kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, który wynosi 1:4 czyni go jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Dzięki temu olej jest też skuteczny w zapobieganiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby układu krążenia czy nowotwory.
W oleju z pestek czarnej porzeczki znajdują się duże ilości witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki temu olej zwalcza stany zapalne i wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się organizmu.
Olej z pestek czarnej porzeczki wykazuje właściwości:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwalergiczne,
- przeciwreumatyczne,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwnowotworowe,
- wspomaga odporność,
- chroni serce i układ krążenia,
- reguluje gospodarkę lipidową,
- wspiera działanie mózgu i układu nerwowego,
- opóźnia rozwój miażdżycy,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- zmniejsza objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego).
Jak stosować olej z pestek czarnej porzeczki? Do picia i smarowania
Olej z nasion czarnej porzeczki można kupić w postaci płynnej w butelce jak każdy inny olej lub jako suplement diety w postaci kapsułek. Płynny olej ma delikatny owocowy smak i jest lekki, dlatego nadaje się do przyprawiania dań na słodko i słono takich jak kasza, budyń, sałatka czy desery. Ważne jednak, żeby dodawać go do potraw na zimno, ponieważ obróbka termiczna niszczy jego właściwości zdrowotne. Można go także spożywać bezpośrednio na łyżeczce. Kupując olej zwróć uwagę, aby był on tłoczony na zimno i nierafinowany.
Olej z nasion czarnej porzeczki można stosować także zewnętrznie na skórę, włosy i paznokcie. Regeneruje i odżywia suchą skórę, nadaje się do każdego typu cery. Przyspiesza gojenie i chroni skórę dojrzałą, wrażliwą i problematyczną oraz trądzikową. Jest on też coraz częstszym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych takich jak kremy czy maseczki do twarzy. Zastosuj go także do włosów cienkich, łamliwych i wypadających. Zregeneruje, odbuduje i zatrzyma wypadanie włosów.