Spis treści
Syrop z owoców czeremchy godnie zastąpi ten z czarnego bzu. Wypróbuj prosty przepis
Owoce czeremchy (Prunus padus) znane są jako przysmak ptaków, ale – wbrew panującej opinii – nie są one trujące dla ludzi. Jedyne na co należy uważać, to pestki– ze względu na zawartość związków cyjanogennych, z których w procesie trawienia uwalnia się kwas cyjanowodorowy, nie powinny być spożywane w większych ilościach.
Składniki na syrop z owoców czeremchy:
- 1 kg owoców,
- 1 kg cukru,
- 1 cytryna.
Przygotowanie:
- Owoce umyj i oddziel od szypułek, a następnie przełóż do szerokiego garnka.
- Zalej zimną wodą tak, aby woda przykryła wszystkie owoce.
- Gotuj pod przykryciem do wrzenia, a potem przez pół godziny na małym ogniu.
- Zostaw do ostygnięcia, po czym zagotuj ponownie.
- Odcedź, dociskając mocno owoce.
- Do powstałego soku dodaj cukier i gotuj przez kolejne pół godziny.
- Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.
- Przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj w piekarniku lub inną metodą.
Czeremcha – właściwości lecznicze owoców
Owoce czeremchy to źródło witamin i składników mineralnych, a także licznych przeciwutleniaczy. Zawierają także pektyny i garbniki. Wśród najważniejszych substancji aktywnych zawartych w owocach wymieniane są:
Owoce czeremchy wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, uspokajające i moczopędne. Dzięki wysokiej zawartości kwasu askorbinowego wspierają odporność organizmu. Ich działanie ściągające może być pomocne w leczeniu obfitych miesiączek.
Na co pomoże syrop z owoców czeremchy?
Syrop z czeremchy zalecany jest przy dolegliwościach takich jak:
- Problemy trawienne – dzięki dużej zawartości garbników, przetwory z czeremchy mogą wpływać na trawienie; wspomagają także leczenie biegunki i nieżytu jelit, jednocześnie zawarte w nich fitoncydy działają przeciwbakteryjnie na przewód pokarmowy.
- Spadek odporności – kwas askorbinowy i rutyna zawarte w owocach działają przeciwzapalnie i pomagają w walce z patogenami, co jest pomocne m.in. przy infekcjach sezonowych.
- W zapaleniach górnych dróg oddechowych – dzięki zawartości fitoncydów czeremcha jest pomocna w zwalczania chorób, takich jak zapalenie migdałków czy oskrzeli.
- W sytuacjach narażenia na stres – zawarte w owocach czeremchy substancje czynne działają przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo.
Owoce czeremchy wykazują także działanie moczopędnie, które usprawnia wydalanie toksyn z organizmu oraz wpływa odkażająco na układ moczowy.
Przeciwskazania do spożywania owoców czeremchy
Po przetwory z czeremchy nie powinny sięgać osoby uczulone na tę roślinę oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ze względu na obecność glikozydów cyjanogennych w pestkach owoców, powinno się ograniczyć jedzenie nieprzetworzonych owoców w całości. Przed rozpoczęciem kuracji z użyciem syropu z czeremchy należy skonsultować się ze specjalistą.