Czeremcha to przysmak nie tylko dla ptaków. Pomoże na obfite miesiączki i problemy z trawieniem. Przygotujesz z niej napary, nalewki i dżemy

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Kwiaty czeremchy mogą być wykorzystywane do przygotowywania naparu, działającego dobroczynnie podczas stosowania na skórę i jako okład na oczy przy zapaleniu spojówek.
Kwiaty czeremchy mogą być wykorzystywane do przygotowywania naparu, działającego dobroczynnie podczas stosowania na skórę i jako okład na oczy przy zapaleniu spojówek. Olga Dyukareva / GettyImages
To piękne ozdobne drzewo kojarzymy przede wszystkim z bujnym kwieciem i jako stołówkę dla ptasich gości. Jednak także my możemy korzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje czeremcha. Jej kwiaty i owoce można wykorzystać do przygotowania naparów, nalewek i przetworów. Sprawdź, jakie właściwości ma czeremcha i jak właściwie wykorzystać jej owoce.

Spis treści

Czeremcha zwyczajna i amerykańska. Co je różni?

Wyróżnia się ok. 20 gatunków czeremchy występujących w Ameryce Północnej, Europie i Azji Mniejszej. W Polsce najczęściej spotykanymi gatunkami są czeremcha pospolita (Prunus padus) oraz czeremcha amerykańska (Prunus serotina). Pierwsza z nich, występująca w formie drzewa lub krzewu, dorasta do 15 lub 4 metrów, druga może osiągnąć wysokość nawet 20 metrów.

Okres kwitnienia czeremchy zwyczajnej przypada na przełom kwietnia i maja. Kwiaty zbierają się w gęste, pachnące, bardzo ozdobne grona – do 40 kwiatów na jednym. Amerykańska kwitnie zdecydowanie później, bo dopiero na przełomie maja i czerwca. Jej kwiaty są drobniejsze i bezwonne.

Czerwone owoce dojrzewają przez całe lato, przybierając barwę ciemnofioletową i wtedy nadają się do zbierania. Są pożywieniem dla licznych ptaków i ssaków. Mogę być także spożywane przez ludzi, ale po odpowiednim przygotowaniu.

Liście czeremchy przebarwiają się jesienią najpierw na czerwono, a następnie na żółto i następnie opadają. Kora wydziela nieprzyjemny zapach. Obydwa gatunki nie są wymagająca w uprawie, dobrze znoszą cień i są odporne na zanieczyszczenia.

Właściwości zdrowotne czeremchy

Owoce czeremchy są uznawane za źródło: witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, błonnika oraz rutyny. Znajdziemy w nich także antocyjany, flanowonoidy i karotenoidy. Zawierają również cukry, pektyny i garbniki.

Owoce czeremchy, dzięki dużej zawartości pektyn mogą być wykorzystywane do łagodzenia zatruć pokarmowych. Mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, uspokajające i moczopędne. Dzięki wysokiej zawartości kwasu askorbinowego wzmacniają też odporność. Ich działanie ściągające może być pomocne w leczeniu obfitych miesiączek.

W medycynie ludowej doceniano właściwości liści czeremchy, w szczególności młodych, które dzięki zawartości związków glikozydów, działały jako środek zapobiegający ukąszeniom owadów.

Dowiedz się więcej:

Czy owoce czeremchy są trujące?

Pestki czeremchy, podobnie jak pestki wiśni, moreli czy brzoskwiń zawierają związek cyjanogenny – amygdalinę, z której w procesie trawienie uwalnia się kwas cyjanowodorowy. Czy to oznacza, że należy unikać tych owoców? Nie, wystarczy bowiem pozbawić je pestek i można bezpieczne jeść je nawet na surowo lub poddać obróbce termicznej.

Związek ten znajduje się także w liściach – szczególnie więdnących oraz w młodych pędach i korze roślin, dlatego należy chronić zwierzęta gospodarskie przez żywieniem się nimi, bo może to prowadzić do zatrucia pokarmowego, a nawet śmierci.

Jak przygotować przetwory z czeremchy?

Owoce czeremchy mają wyrazisty aromat i słodko-cierpki smak, a im później są zbierane, tym bardziej mogą być gorzkie. Porównywane są do owoców aronii. Mogą być wykorzystane np. jako baza nalewek lub dżemów, a także soków i konfitur.

Przepis na nalewkę z czeremchy
Czeremchówkę przygotowujemy, zasypując ok. 1 kg przebranych, umytych i osuszonych owoców (najlepiej, jeśli będą suszyły się przez kilka dni) 500 grami cukru. Po dwóch dniach zalewamy zwartość słoja litrem alkoholu (30 proc. lub 40 proc.) i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 10 dni. Po tym czasie filtrujemy trunek i czekamy przynajmniej 4 tygodnie, aby był gotowy do spożycia.

Przepis na dżem z owoców czeremchy
Pół kilo owoców zagotowujemy z niewielka ilością wody i czekamy, aż zaczną pękać, a następnie przecieramy przez sito. Ważne jest, aby usunąć wszystkie pestki. Do powstałego przecieru dodajemy szklankę cukru. Jeśli smak jest zbyt wyrazisty, można dodać uprażone jabłka i dodatkową porcję cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoików.

Źródła:

Black Cherry, czyli czeremcha amerykańska Lasy Państwowe
Czeremcha - rodzina różowate Drzewa Polski
Facts about Bird cherry Health Benefits Times

Dowiedz się więcej:

Zobacz także:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie