Bierzesz witaminę C profilaktycznie? Ekspertka mówi, czy ma to sens

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Witamina C to jeden z najpopularniejszych suplementów diety. Chętnie sięgamy po nią szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dużo łatwiej o infekcje. Ale czy suplementacja witaminy C ma sens? O suplementację witaminą C jesienią i zimą oraz czy warto brać ją codziennie, zapytaliśmy internistkę lek. Katarzynę Bukol-Krawczyk. Czy nadmiar witaminy C może szkodzić?

Spis treści

Na co witamina C pomaga?

Witamina C jest niezbędna dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Może być korzystna w niektórych schorzeniach. Jest szczególnie pomocna w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego. Suplementy witaminy C mogą pomóc w zapobieganiu infekcjom, podczas gdy niedobór tej witaminy wydaje się zwiększać podatność na infekcje.

Nadmiar witaminy C, którego organizm nie zużyje, jest usuwany wraz z moczem.
Nadmiar witaminy C, którego organizm nie zużyje, jest usuwany wraz z moczem. azerbaijan stockers/freepik/lek. K. Bukol-Krawczyk

Niektóre badania sugerują, że chociaż regularne przyjmowanie witaminy C prawdopodobnie nie zapobiegnie przeziębieniu, to może skrócić czas trwania lub nasilenie objawów przeziębienia. Witamina C zwiększa też wchłanianie żelaza. Osoby z niedoborem żelaza mogą odczuć korzyści ze zwiększenia spożycia witaminy C.

Witamina C pomaga w produkcji lub przetwarzaniu:

  • L-karnityny, która pomaga przekształcać tłuszcz w energię,

  • neuroprzekaźników, które pomagają przenosić sygnały przez układ nerwowy,

  • kolagenu, który jest niezbędny dla tkanek łącznych i gojenia się ran,

  • żelaza, które pochodzi ze źródeł roślinnych zamiast z mięsa.

Mają znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Jedz je jesienią, żeby nie chorować

Mają znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Jedz je jesienią, żeby nie chorować

Witamina C pełni wiele wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale przede wszystkim wspomaga układ odpornościowy w walce z patogenami. Organizm jej nie magazynuje, dlatego musimy mu ją dostarczać c...

Monika Góralska
Monika Góralska

Czy suplementacja witaminy C ma sens?

Witamina C często jest stosowana jako środek wspomagający odporność, który ma pomóc nam zapobiec zachorowaniu. Ale czy branie tego suplementu diety profilaktycznie ma sens?

– Nie ma sensu suplementować witaminy C w kontekście profilaktyki i budowania odporności. Zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę to 60-80 mg dziennie, czyli nieduże. Zbadano dawki od 200 do 1000 mg witaminy C i nie wykazano korzyści z suplementowania takich dawek. Policzono, że suplementowanie witaminy C przez cały rok skraca średnią liczbę dni przeziębieniowych w roku dla osoby dorosłej z 12 na 11. Oznacza to, że zyskujemy raptem 1 dzień – mówi lek. Katarzyna Bukol-Krawczyk, internista z Grupy LUX MED.

Objawy niedoboru witaminy C widać na skórze. Co jeszcze wskazuje na jej niski poziom?

Objawy niedoboru witaminy C widać na skórze. Co jeszcze wskazuje na jej niski poziom?

Witamina C jest kluczowym przeciwutleniaczem dla naszego ciała, dlatego musi być regularnie dostarczana wraz z dietą. Jest ona zużywana przez organizm na bieżąco, a w wielu sytuacjach wymaga znacznie ...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Czy nadmiar witaminy C może szkodzić?

Jak mówi ekspertka, nadmiar witaminy C, którego organizm nie zużyje, jest usuwany wraz z moczem, ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy C może się objawiać m.in.:

  • biegunką,

  • skurczami żołądka,

  • nudnościami.

Z tego powodu w zaleceniach National Institutes of Health jest, aby dorośli spożywali nie więcej niż 2000 mg witaminy C dziennie. Co ważne, obejmuje to witaminę C z żywności i suplementów łącznie.

Zbyt duże dawki witaminy C mogą prowadzić też do zwiększenia kwasowości moczu, przed czym przestrzega lek. Katarzyna Bukol-Krawczyk.

– Zakwaszenie to może prowadzić do większej utraty wapnia, który organizm wydala przez nerki. U osób ze skłonnością do tworzenia kamieni nerkowych, zwłaszcza szczawianowych, nadmiar witaminy C może zwiększać ryzyko powstawania tych kamieni, ponieważ witamina C może przekształcać się w szczawian – ostrzega lekarka.

7 produktów, które osłabiają twoją odporność. Unikaj ich szczególnie teraz

7 produktów, które osłabiają twoją odporność. Unikaj ich szczególnie teraz

W okresie jesienno-zimowym częściej zastanawiasz się, jak możesz wspomóc swój organizm i jego układ odpornościowy. Suplementacja, aktywność fizyczna i odpowiednia dieta to kilka z czynników, które mog...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Czy wapń można łączyć z witaminą C?

Różne witaminy i minerały mogą wywierać na siebie nawzajem różne skutki. Nie są jednak znane żadne negatywne interakcje między wapniem a witaminą C. Wręcz przeciwnie! Jedno badanie wykazało, że soki bogate w tę witaminę zwiększały zdolność jelit do wchłaniania wapnia.

Witamina C jest lekko kwaśna, przez co bogate w nią suplementy mogą być trudne do strawienia, jeśli masz wrażliwy żołądek. Askorbinian wapnia łączy kwas askorbinowy z węglanem wapnia, aby zneutralizować kwaśne właściwości witaminy C. Oprócz zmniejszenia ryzyka wystąpienia trudności trawiennych, połączenie to może również pomóc zwiększyć spożycie wapnia ze względu na wpływ witaminy C na wchłanianie wapnia.

Zarówno witamina C, jak i wapń odgrywają ważną rolę w budowaniu, utrzymywaniu i zapobieganiu rozpadowi kości. Wapń pomaga tworzyć kości i może odgrywać rolę w zapobieganiu osteoporozie, a witamina C wspomaga produkcję kolagenu, przez co jest niezbędna do naprawy i utrzymania kości i zębów. Przyjmowanie wapnia i witaminy C razem może być najlepszym sposobem na zbudowanie i utrzymanie zdrowych kości.

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej działają oddzielnie

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej działają oddzielnie

Suplementy diety uzupełniają poziom ważnych związków. Aby jednak były skutecznie wchłaniane i przyswajane, niektórych z nich nie można zażywać razem. Zobacz, jakie witaminy i minerały najlepiej przyjm...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Co zrobić, aby nie zachorować? Rady lekarki

W okresie infekcji pierwsza myśl, jaka pojawia się w twojej głowie, to witamina C? Nic dziwnego. Jej popularność jako środka na przeziębienie zaczęła rosnąć w latach 50. i 60. XX wieku. Jednak wiele badań wykazało, że jest to bardziej życzeniowe myślenie. Witamina C nie zapobiega przeziębieniom, u większości ludzi nie skraca też znacząco ich trwania.

– Witamina C nie wspomaga bezpośrednio produkcji przeciwciał, które są kluczowe w walce z wirusami. Najskuteczniejszym sposobem ochrony przed chorobami wirusowymi, takimi jak COVID-19, grypa czy RSV, są szczepienia, które gorąco polecam. Warto także dbać o ogólną kondycję zdrowotną, co obejmuje noszenie stroju adekwatnego do pogody, codzienną aktywność fizyczną, picie odpowiedniej ilości płynów oraz hartowanie organizmu, np. poprzez saunę czy morsowanie – wymienia internista Katarzyna Bukol-Krawczyk.

Co jeść, by nie zachorować na COVID-19? Jest konkretna lista produktów

Co jeść, by nie zachorować na COVID-19? Jest konkretna lista produktów

O diecie wzmacniającej odporność myślimy zwykle dopiero wtedy, gdy padamy ofiarą infekcji oddechowej. Chcemy wtedy wiedzieć, co jeść, by szybciej wyzdrowieć i dojść do formy. Tymczasem jedyna skuteczn...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia