Lekkie i zdrowe dania ze śliwkami. Tak oszczędzisz kalorie! Przepisy na bezglutenowe ciasto ze śliwkami, powidła bez cukru i owoce w occie

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Ciasto ze śliwkami to jeden z pierwszych pomysłów na pyszne dania z tymi owocami, ale jest też wiele innych, również lżejszych Chiaroscuro/Pexels, zebratomato/123RF (małe)
Sezon na śliwki rozpieszcza nas mnogością odmian i smaków tych owoców. Warto przygotować z nich różne potrawy i przetwory na zimę, bo jedzone na surowo mogą niektórym się znudzić. Tymczasem to jedne z najcenniejszych Polskich owoców, a na dodatek szybko się skończą. Nie czekaj, przygotuj powidła bez cukru, śliwki w occie, ciasto w bezglutenowej wersji czy śliwowicę, która pomaga na jesiennie i zimowe dolegliwości. Wypróbuj nasze przepisy i sprawdź, jak oszczędzać kalorie w śliwowych daniach.

Spis treści

Co zrobić ze śliwek, by oszczędzić kalorie?

Śliwki są niskokaloryczne i stanowią lekki dodatek do zdrowych dań, takich jak owsianka, musli, deser jogurtowy, soki, koktajle i domowe lody, a także sałatki, surówki, sosy typu chutney czy dodatki do pieczonych bądź duszonych mięs. Te suszone to klasyczny składnik bigosu i farszów z kapustą i grzybami.

Śliwki i ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z pierwszych pomysłów na pyszne dania z tymi owocami, ale jest też wiele innych, również lżejszych Chiaroscuro/Pexels, zebratomato/123RF (małe)

Niestety, nie wszystkie dania ze śliwek są jednak zdrowe i dietetyczne – zależy to od receptury, a zwłaszcza od zwartości cukru, mąki i oleju, a także składników mięsnych i mlecznych oraz pochodzących z nich tłuszczów. Chcąc uzyskać lżejsze i zdrowsze potrawy, warto więc zrezygnować ze stosowania dużych ilości masła, śmietanki czy składników słodzących, a także dodatków takich jak kruszonka, lukier czy cukier puder.

Jak więc oszczędzić kalorie z tłuszczu, cukru i skrobi? Zamiast wymienionych dań ze śliwek wybierz podane lżejsze opcje:

  • schab ze śliwką – polędwica ze śliwką,
  • kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką – ciasto drożdżowe ze śliwkami,
  • nutella ze śliwek – śliwka w czekoladzie gorzkiej,
  • śliwki w boczku – śliwki w occie z czerwonym winem,
  • ciasto pijana śliwka – ciasto drożdżowe ze śliwkami i budyniem,
  • pleśniak ze śliwkami – ciasto jogurtowe ze śliwkami,
  • dżem ze śliwek – powidła ze śliwek węgierek bez cukru,
  • kompot ze śliwek – sok ze śliwek z wyciskarki wolnoobrotowej,
  • pierogi ze śliwkami – ziemniaczane pyzy ze śliwkami.

Dowiedz się więcej na temat śliwek:

Przepis na ciasto ze śliwkami na bezglutenowym spodzie

Ciasto ze śliwek, zwłaszcza kruche czy francuskie, to niewątpliwie najpopularniejsze danie z tych owoców, choć niestety nie najzdrowsze – ani też lekkie. Zamiast na cieście francuskim czy z bezą można jednak przygotować je inaczej, z bardziej wartościowych produktów niż biała mąka i cukier.

Po umiejętnej wymianie składników wypieku można uzyskać smaczną wersję deseru, która sprawdzi się w przypadku stosowania diet eliminacyjnych.

Ciasto w wersji odpowiedniej na diecie bezglutenowej można przygotować z mąki migdałowej, wersję wegańską uzyska się natomiast, zastępując jajka roślinnym zamiennikiem. Dodany syrop można też zastąpić słodzikiem, np. ksylitolem lub erytrytolem.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami – przepis
Składniki:

  • 1 szklanki mąki migdałowej,
  • 3 jaja,
  • 6 łyżek syropu z agawy lub miodu,
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego lub z awokado,
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii, ew. cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 5-10 śliwek w połówkach.

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie składniki poza 1 łyżką syropu i śliwkami, by powstało gładkie ciasto.
  2. Ułóż połówki śliwek na dnie kwadratowej formy o boku 18 cm wyłożonej natłuszczonym pergaminem do pieczenia.
  3. Skrop owoce pozostałym syropem i wylej na wierzch ciasto.
  4. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 350 stopni Celsjusza i piecz ok. 60 min, aż się zarumieni.

Jak zrobić śliwki w occie?

Przetwory ze śliwek można podawać do dań wytrawnych, a takie są owoce w occie. Ich przygotowanie wymaga długiego marynowania, dlatego chcąc podać je na specjalną okazję, trzeba to wcześniej zaplanować.

Śliwki w occie twarde
Składniki:

  • 750 ml wody źródlanej lub filtrowanej,
  • 200 g cukru,
  • 180 ml octu spirytusowego,
  • 1 kg twardych śliwek węgierek bez uszkodzeń,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, aż się rozpuści.
  2. Ponakłuwaj każdą śliwkę w kilku miejscach, np. przy użyciu wykałaczki, po czym ułóż w słoikach lub dużym słoju, dokładając goździki.
  3. Połącz roztwór cukru z octem i zalej śliwki powstałą zalewą.
  4. Następnego dnia zlej zalewę, zagotuj i wlej ponownie, po czym powtórz kolejnego.
  5. Odstaw śliwki do lodówki i jedz po upływie ok. 2 tygodni.

Polecamy także:

Dżem i powidła ze śliwek. Przepisy na słodkie przetwory

Ze śliwek warto przygotować też słodkie przetwory, jednak o dużej zawartości owoców. Może to być prosty dżem, choć najzdrowsze będą powidła śliwowe bez cukru.

Przepis na dżem ze śliwek
Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • 1/2 szkl. wody,
  • 1,5 kg cukru,
  • 30 ml soku z cytryny.
  1. Pokrój miąższ śliwek w ósemki, wrzuć do garnka z grubym dnem, zalej wodą i gotuj do miękkości przez 15–20 min.
  2. Jeśli dżem ma być gładki, całość zmiksuj.
  3. Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny i mieszaj, aż kryształki się rozpuszczą, zwiększ ogrzewanie i gotuj 5–15 min.
  4. Zrób test zimnego talerzyka, ew. ogrzewaj po 5-10 min i sprawdzaj, aż dżem zżeluje.
  5. Odczekaj 10 min, aż kawałki owoców częściowo opadną, po czym napełnij przetworem wyparzone słoiki.

Przepis na powidła ze śliwek bez cukru
Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek.

Przygotowanie:

  1. Usuń z owoców pestki, wrzuć miąższ do garnka o grubym dnie (nie powinien być żelazny ani miedziany), nalej na dno odrobinę wody, częściowo przykryj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Po 2–4 godzinach masa zmniejszy znacznie swoją objętość i zżeluje, co można rozpoznać po tym, że kropla przetworu upuszczona na schłodzony talerzyk nie rozpływa się. Powidła można też „smażyć” na raty po kilka godzin przez dwa dni.
  3. Napełnij powidłami wyparzone słoiki, pozostawiając kilka centymetrów marginesu, i zamknij wyparzonymi przykrywkami.

Jak zrobić dobrą nalewkę ze śliwek na zimę?

Nalewka ze śliwek to leczniczy trunek polecana jest w małych ilościach w przypadku osłabienia odporności i krążenia, a także niestrawności czy wysoki cholesterol.

Przepis na śliwowicę
Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek,
  • 0,5 l spirytusu 95 proc. obj. alk.,
  • 0,5 l wódki,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Usuń pestki ze śliwek i zalej spirytusem i wódką, szczelnie zamknij, po czym ustaw na 2 tygodnie w nasłonecznionym miejscu.
  2. Na 2 kolejne tygodnie schowaj nalewkę w chłodne miejsce.
  3. Zlej roztwór, zasyp śliwki cukrem i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, po czym odcedź i odciśnij płyn z owoców.
  4. Otrzymaną nalewkę wytrawną oraz likier śliwkowy można połączyć, by otrzymać nalewkę słodką.

Zobacz także:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia