Spis treści
Popularna słodka przekąska może cię zabić. Prowadzi do rozwoju cukrzycy i chorób serca
Obecnie coraz więcej osób na całym świecie choruje na cukrzycę typu 2 i choroby serca. Schorzenia te zaliczane są do chorób cywilizacyjnych, czyli związanych z rozwojem cywilizacji oraz naszym obecnym trybem życia, głównie niezdrową dietą i brakiem ruchu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że na świecie 830 milionów ludzi żyje z cukrzycą. Natomiast choroby serca zabijają prawie 18 milionów osób rocznie.
Amerykańscy naukowcy przeanalizowali dokumentację medyczną dotyczącą spożycia napojów słodzonych w 184 krajach w latach 1990 i 2020 na całym świecie. Z analizy wynika, że spożywanie napojów słodzonych było przyczyną 2,2 miliona nowych przypadków cukrzycy (9,8 proc. wszystkich nowych przypadków cukrzycy typu 2 z różnych przyczyn) oraz ponad 1 miliona diagnoz chorób serca każdego roku (3,1 proc. wszystkich przypadków chorób serca).
Skraca życie nawet o 14 lat. Nie pozwoli ci dożyć do późnej starości!
Jest plagą XXI wieku i jedną z najpowszechniejszych obecnie chorób cywilizacyjnych. Na jej rozwój ma wpływ niewłaściwy styl życia, a głównie niezdrowa dieta i brak ruchu. Okazuje się, że osoby, u któr...
Uwaga na cukier w płynie! Słodkie napoje tuczą, podwyższają poziom cukru i ciśnienie
Naukowcy podkreślają fakt, że płynna postać słodkiego napoju zawierającego duże ilości cukru szybko podnosi poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie słodzonych napojów gazowanych typu cola, oranżada czy napojów energetycznych przez dłuższy czas sprawia, że organizm mniej skutecznie reguluje poziom cukru we krwi, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Wiąże się to także z przybieraniem na wadze, insulinoopornością oraz powoduje stan zapalny w organizmie, który prowadzi do twardnienia naczyń krwionośnych i może prowadzić do chorób serca.
– Ze względu na swoją płynną postać, napoje gazowane są szybko spożywane i trawione, co skutkuje mniejszym uczuciem sytości, większym spożyciem kalorii i przyrostem masy ciała. Duże dawki szybko trawionej glukozy aktywują również insulinę i inne szlaki regulacyjne, co może skutkować produkcją tłuszczu trzewnego, insulinoopornością wątroby i mięśni szkieletowych oraz przyrostem masy ciała. Duże dawki szybko trawionej fruktozy bezpośrednio aktywują syntezę tłuszczu wątrobowego, co prowadzi do ektopowego odkładania się tłuszczu i dysfunkcji metabolicznej wątroby i mięśni – czytamy w analizie badań.
Taka sytuacja prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, rozregulowania układu hormonalnego oraz metabolizmu, a tym samym do szybkiego tycia. Gromadzenie się dużych ilości tkanki tłuszczowej, szczególnie w postaci tłuszczu trzewnego prowadzi nie tylko do otyłości i cukrzycy typu 2, ale też do przewlekłego stanu zapalnego, który jest niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia.
– Nadmierna otyłość i dysfunkcja metaboliczna aktywują cytokiny zapalne i zwiększają ryzyko nadciśnienia, dyslipidemii i cukrzycy. Wszystkie te czynniki ryzyka przyspieszają miażdżycę i niestabilność blaszki, przyczyniając się do niedokrwiennych zdarzeń sercowo-naczyniowych – dodają badacze w swojej analizie.
Źródło: Burdens of type 2 diabetes and cardiovascular disease attributable to sugar-sweetened beverages in 184 countries Nature Medicine
Nie zmieniasz diety, a tyjesz? Te leki mogą powodować przybieranie na wadze
Za przybieranie na wadze mogą odpowiadać niektóre leki, szczególnie jeśli przyjmujesz je przez dłuższy czas. Zwykle za dodatkowe kilogramy obwinia się sterydy lub tabletki antykoncepcyjne, ale nie tyl...