Spis treści
Awokado na cukrzycę? Tak, ale nie dla wszystkich
Nowe badanie opublikowane w The Journal of Nutrition sugeruje, że u niektórych osób, awokado może znacznie poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi. Okazuje się bowiem, że osoby te posiadają tzw. „biomarker spożycia awokado”, który zmniejsza także ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz obniża poziom insuliny we krwi. Naukowcy podkreślają, że dzięki temu możliwe będzie opracowanie spersonalizowanych planów żywieniowych dostosowanych do danej osoby.
W wyniku chemicznych reakcji metabolicznych zachodzących w komórkach, tkankach i całym organizmie powstają produkty przemiany materii, czyli metabolity. Składają się one na metabolom obecny w osoczu krwi, który częściowo odzwierciedla sposób, w jaki spożycie pokarmu jest trawione, przetwarzane i wchłaniane (tj. metabolizowane). Metabolom, podobnie jak bardziej znany mikrobiom, jest indywidualny dla każdego człowieka. Badanie sugeruje, że metabolom wraz z mikrobiomem może pomóc w opracowywaniu ukierunkowanych, spersonalizowanych planów leczenia np. cukrzycy za pomocą diety.
Biomarker pomocny w kontrolowaniu cukru we krwi
W badaniu wzięło udział 6220 osób w wieku od 45 do 84 lat, a uczestnicy byli monitorowani przez 18 lat. Naukowcy wzięli pod uwagę zgłaszane przez uczestników spożycie awokado, badanie poziomu glukozy i insuliny we krwi na czczo oraz cechy metabolomiczne nieukierunkowanego protonowego rezonansu magnetycznego w osoczu. Metabolomika to badanie procesów chemicznych zachodzących w organizmie, w których biorą udział metabolity.
Po przeanalizowaniu wyników badania okazało się, że u niektórych osób w ich metabolomie występuje tzw. biomarker metaboliczny spożycia awokado. Jest on silnie powiązany ze zmniejszonym poziomem glukozy i insuliny we krwi na czczo, niezależnie od różnych możliwych czynników zakłócających, w tym BMI, nawyków żywieniowych, trybu życia, palenia papierosów i spożycia alkoholu, czynników socjodemograficznych i otyłości. Biomarker spożycia awokado był także związany z mniejszą częstością występowania cukrzycy typu 2.
– Sposób, w jaki metabolizujemy żywność i produkty uboczne metabolizmu żywności, może pomóc rzucić więcej światła na wpływ diety na nas i nasze zdrowie kardiometaboliczne. Mogłoby to również zapewnić wgląd w leczenie chorób przewlekłych i potencjalnie pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, trójglicerydów i cholesterolu – powiedziała Michelle Routhenstein, dietetyczka kardiologiczna, niezaangażowana w badania.
Cukrzyca zagraża każdemu
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z cukrzycą na świecie żyje obecnie już ponad 500 mln osób. Pierwsze objawy choroby mogą być trudne do zauważenia, a nieleczona cukrzyca może doprowadzić do niewydolności nerek, utraty wzroku, zawału serca, a nawet amputacji kończyn dolnych. Ryzyko zachorowania można znacznie zmniejszyć dzięki stosowaniu dobrze zbilansowanej, zdrowej diety, regularnej aktywności fizycznej i rezygnacji z używek. Awokado jest jednym z produktów, który ma wpływ na regulowanie poziomu cukru i insuliny we krwi, dzięki czemu może zapobiegać rozwojowi cukrzycy.
– Awokado jest bogate zarówno w rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Inne produkty spożywcze, takie jak edamame, siemię lniane i nasiona chia, również zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny oraz tłuszcze jednonienasycone, które mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi – powiedziała dietetyczka Michelle Routhenstein.
Źródło: Associations between Metabolomic Biomarkers of Avocado Intake and Glycemia in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis The Journal of Nutrition