Anna Rokicka-Żuk
1702 materiały
Czy cholesterol jest naprawdę szkodliwy? Zobacz fakty i mity na temat cholesterolu i miażdżycy. Sprawdź, jak skutecznie chronić swoje serce
Cholesterol to grupa związków lipidowych we krwi, które wpływają na ryzyko rozwoju miażdżycy, a także jej powikłań w postaci chorób sercowo-naczyniowych. Choć...
Co pomaga na słuch? Te witaminy i składniki suplementów diety wspierają słyszenie. Zobacz, co jeść na poprawę słuchu i jaką stosować dietę
Problemy ze słuchem da się ograniczyć lub odsunąć w czasie na wiele lat dzięki odpowiedniej diecie. Ubytkom słuchu sprzyja bowiem niedobór określonych...
Zaczynasz brać nowy lek na chorobę przewlekłą? Pomoc w terapii zapewni usługa „Nowy Lek”, która umożliwia cykl spotkań pacjenta z farmaceutą
Przyjmowanie nowego leku na receptę przy chorobie przewlekłej przysparza pacjentom sporo trudności, a dostęp do informacji ze strony lekarza jest ograniczony....
Ten naturalny słodzik wcale nie jest zdrowy! Erytrytol podnosi ryzyko rozwoju zakrzepicy i może sprzyjać zawałom oraz udarom mózgu
To miał być najzdrowszy zamiennik cukru, a do tego o wiele lepszy od podobnych słodzików. Niestety, bezkaloryczny dodatek do napojów i potraw nie jest...
Głodówka – czy odchudza i na co pomaga? Czy post jest zdrowy? 6 zasad prowadzenia głodówki oczyszczającej
Głodówka, czyli inaczej post, to ograniczanie jedzenia stosowane w celu oczyszczenia organizmu, a także odchudzania. Nie każdy rodzaj takiej kuracji jest jednak...
„Zdrowa” otyłość nie istnieje. Skraca życie bardziej, niż dotąd sądzono! Zobacz, kiedy najbardziej zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu
Otyłość nie może nie szkodzić. O tym, jak wpływa na stan zdrowia i w jakim stopniu skraca życie, decyduje jednak nie tylko wskaźnik BMI. Jak pokazują nowe...
Sięganie po środki na zaparcia to większe ryzyko demencji. Przeczytaj, jeśli je stosujesz i zobacz, czym zastąpić leki przeczyszczające
Po środki na przeczyszczenie sięga zadziwiająco dużo osób, bo problem zaparć dotyczy średnio co piątej osoby i jeszcze większej liczby seniorów. Tymczasem ich...
Odporność na koronawirusa po COVID-19 jest niższa dla nowych wariantów. Ile wynosi po niespełna pół roku od infekcji? Zobacz wyniki badań
Przejście COVID-19 to mniejsze ryzyko powtórnego zakażenia koronawirusem. Choć wciąż nie wiemy, czy odporność rzeczywiście utrzymuje się przez sugerowane 6-8...
Te produkty przyspieszają rośnięcie oponki na brzuchu. Sprawdź, czego nie jeść, by mieć szczuplejszą talię
Oponka na brzuchu to nadmiar tkanki tłuszczowej, której część jest zgromadzona w środku i zagraża zdrowiu. W znacznej mierze do powstawania takiej formy...
Popularny składnik leków niebezpieczny dla zdrowia? Co budzi obawy ekspertów?
Ten składnik występuje w powszechnie stosowanych lekach na katar i zatoki. Sięgając po nie przy infekcjach oddechowych czy alergii często nie zdajemy sobie...















