Zielone warzywa mogą chronić przed rozwojem demencji. Wystarczy jedna porcja dziennie, aby poprawić pamięć, koncentrację i szybkość uczenia

Agata Siemiaszko
Zielone warzywa liściaste najlepiej spożywać w formie surowej z dodatkiem olejów roślinnych tłoczonych na zimno np. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub olejem z czarnuszki.
Zielone warzywa liściaste najlepiej spożywać w formie surowej z dodatkiem olejów roślinnych tłoczonych na zimno np. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub olejem z czarnuszki. SeventyFour/GettyImages.com
Co roku na świecie rozpoznaje się 10 mln nowych przypadków demencji – informuje WHO. W prewencji chorób neurodegeneracyjnych ważna jest profilaktyka, w tym stosowanie diety przeciwzapalnej, będącej źródłem witamin, związków mineralnych oraz antyoksydantów. Jednak jak się okazało, poza tymi czynnikami, również jedzenie jednej porcji ciemnozielonych warzyw liściastych dziennie lub picie filiżanki zielonej herbaty może o 32 proc. zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji.

Spis treści

Już jedna porcja zielonych warzyw liściastych lub filiżanka herbaty dziennie to niższe ryzyko demencji

Demencja to choroba neurodegeneracyjna, która polega na stopniowym uszkodzeniu tkanki mózgowej, wskutek czego dochodzi do znacznego pogorszenia funkcji poznawczych, czyli pamięci krótko- i długotrwałej, koncentracji, szybkości uczenia się oraz reakcji na bodźce zewnętrzne. Na całym świecie obecnie na demencję choruje blisko 55 mln osób, a liczba ta do 2050 r. wzrośnie aż do 139 mln – informuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Obecnie wiadomo, że do zachowania zdrowia sprawności mózgu konieczna jest odpowiednia profilaktyka. Naukowcy z całego świata są zgodni, że umiarkowana aktywność fizyczna, unikanie nadwagi i otyłości, a także spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty może mieć znaczący wpływ na ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Do najpopularniejszych przeciwutleniaczy w żywności należą flawonoidy, które powszechnie występują w owocach i warzywach, w tym jagodach, wiśniach, zielonych warzywach liściastych, pomidorach, cebuli, a także czerwonym winie i herbacie.

Dowiedz się więcej: Jak chronić się przed demencją? Poznaj nawyki, które zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych

Ryzyko rozwoju demencji jest zatem zależne od wielu czynników. By sprawdzić wpływ diety, a szczególnie ilości spożywanych flawonoli (jednego z głównych rodzajów flawonoidów), naukowcy przeanalizowali dane 961 uczestników zapisanych do projektu Rush Memory and Aging. Wiek ochotników wynosił od 58 do 100 lat, a żaden z nich na początku trwania badania nie wykazywał objawów demencji.

Aby ocenić ich funkcje poznawcze, eksperci wykonali 19 testów w różnym czasie, z którego każdy oceniali pamięć krótko- i długotrwałą, szybkość reakcji na bodźce oraz zdolność wzrokowo-przestrzenną. Na podstawie wyników dla każdego uczestnika oszacowano poziom zdolności poznawczych. Dodatkowo każdy badany wypełnił kwestionariusz spożycia produktów bogatych we flawonole w ciągu ostatniego roku.

Eksperci zaobserwowali, że osoby spożywające znacznie większe ilości flawonoli lepiej wypadały w testach poznawczych, a co za tym idzie wykazywały znacznie niższe ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

– Zdrowa dieta zawierająca różne owoce i warzywa ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia, zwłaszcza zdrowia mózgu. Powszechnie wiadomo, że witaminy i minerały znajdujące się w tych produktach spożywczych są ważne. Ale teraz rozumiemy, że to związki bioaktywne, takie jak flawonole czynią te produkty zdrowszymi – skomentował dr Thomas Holland, główny autor badania.

Jak żywność bogata we flawonole wpływa na ryzyko chorób neurodegeneracyjnych?

Spożywanie zielonych warzyw liściastych przynosi wiele korzyści, a zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę układu pokarmowego. Natomiast regularne picie zielonej herbaty wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym może obniżać ryzyko rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy, a także wspiera odchudzanie. Ten gorący napój wpływa również na poprawę pracy układu nerwowego, ponieważ obecne w herbacie flawonoidy zmniejszają stres oksydacyjny, łagodzą stan zapalny w tkance mózgowej, a także poprawiają przewodzenie nerwowe.

Dowiedz się więcej: Herbata może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu. Ile filiżanek należy pić dziennie?

Jak pokazały wyniki najnowszych badań, osoby, które spożywały wyższe ilości flawonoli (odpowiadające 7 porcjom warzyw liściastych lub takiej samej liczbie filiżanek zielonej herbaty tygodniowo) wykazywały o 32 proc. niższe ryzyko rozwoju demencji w przyszłości. Za jedną porcje warzyw liściastych uważa się ilość ok. 130-150 g sałaty, jarmużu, szpinaku lub kapusty włoskiej. Eksperci zaobserwowali również, że najlepszy efekt ochronny wykazywały dwa podtypy flawonoli: kemferol i kwercetyna.

Związki te powszechnie występują w żywności, a do ich najlepszych źródeł należą:

  • herbata zielona i czarna,
  • cebula,
  • por,
  • brokuły,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • sałata,
  • fasola biała i czerwona,
  • pomidory,
  • owoce jagodowe.

Naukowcy podkreślają, że spożywanie żywności bogatej we flawonole przynosi korzyści nie tylko dla układu nerwowego, ale również chroni serce i naczynia krwionośne, a nawet zapobiega rozwojowi miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Ponadto eksperci uważają, że istnieje potrzeba przeprowadzenia dalszych i szerszych badań, które pozwoliłyby lepiej zrozumieć uzyskane zależności. Ograniczeniem jest również to, że osoby spożywające duże ilości produktów bogatych we flawonole, często prowadzą prozdrowotny styl życia, który również zmniejsza ryzyko rozwoju demencji. Ponadto żywność bogata w antyoksydanty charakteryzuje się znaczną ilością innych witamin i związków mineralnych, które w połączeniu z flawonolami mogą potęgować korzystny efekt zdrowotny.

Dieta bogata w antyoksydanty w prewencji chorób

Antyoksydanty to związki naturalnie występujące w żywności, które wykazują szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym:

  • redukują stres oksydacyjny, wywołany przez rodniki tlenowe,
  • zmniejszają stan zapalny w organizmie,
  • spowalniają proces starzenia się komórek,
  • zwiększają produkcję przeciwciał, dzięki czemu wzmacniają odporność,
  • wzmacniają naczynia krwionośne i dzięki temu wspierają pracę serca,
  • zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym: nowotworów, miażdżycy, zawału serca, nadciśnienia tętniczego krwi, cukrzycy, jaskry, osteoporozy.

Przeciwutleniacze powszechnie występują w żywności, a najlepszym ich źródłem są świeże owoce i warzywa, a także herbata, czerwone wino oraz orzechy i nasiona.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia