Wysoki poziom cukru to większe ryzyko ciężkiego COVID-19! Naukowcy wykazali, jak hiperglikemia wpływa na powikłania infekcji koronawirusem

Anna Rokicka-Żuk
Osoby z podwyższoną glikemią powinny zadbać o lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, gdyż jego nadmierne stężenie sprzyja ciężkiemu przebiegowi i komplikacjom COVID-19. Parametr ten można mierzyć wygodnie za pomocą glukometru.
Osoby z podwyższoną glikemią powinny zadbać o lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, gdyż jego nadmierne stężenie sprzyja ciężkiemu przebiegowi i komplikacjom COVID-19. Parametr ten można mierzyć wygodnie za pomocą glukometru. piksel/123RF
Badacze opisali związek między podwyższonym poziomem cukru we krwi a występowaniem powikłań COVID-19, wskazując na jego liczne konsekwencje zdrowotne. Hiperglikemia to stan występujący nie tylko w nieprawidłowo leczonej lub zaniedbanej cukrzycy, ale też zespole metabolicznym. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego stanu, choć poziom glukozy można łatwo zmierzyć w profilaktycznym badaniu laboratoryjnym lub za pomocą domowego glukometru. Glikemię warto kontrolować, bo prewencja cukrzycy to zarazem lepsza ochrona przed koronawirusem!

Objawowa infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 w wielu przypadkach prowadzi do ciężkiego przebiegu choroby, hospitalizacji i zgonów. Stosunkowo częste są też przypadki tzw. długiego COVID-19 i zespołu pocovidowego u ozdrowieńców, wskazując na dotkliwsze powikłania związane z zakażeniem. Badacze wciąż pracują nad zidentyfikowaniem czynników, które sprzyjają nasilonej infekcji. Oprócz niektórych chorób współwystępujących to również nieprawidłowe stany metaboliczne takie jak hiperglikemia – podwyższony poziom glukozy we krwi.

Dowiedz się więcej na temat:

Do takich wniosków doszli badacze ze Szwajcarii, którzy poszukiwali potencjalnych przyczyn ciężkiego przebiegu COVID-19 w dostępnej literaturze za pomocą zaawansowanych rozwiązań matematycznych. Naukowcy zaprojektowali samouczące się algorytmy sztucznej inteligencji, a następnie użyli ich do analizy 240 tysięcy badań naukowych z bazy danych CORD-19. Jest to otwarty zasób prac naukowych poświęconych pandemii o pełnej nazwie The COVID-19 Open Research Dataset, upubliczniony we współpracy z amerykańskim Białym Domem oraz wiodącymi grupami i instytutami badawczymi.

Wykazano, że podwyższone stężenie glukozy w krwi to główny czynnik ułatwiający progresję choroby w związku z wpływem na różne etapy cyklu życiowego koronawirusa SARS-CoV-2 i manifestowanie się objawów infekcji.

Hiperglikemia stwarza idealne warunki do ataku koronawirusa na układ odpornościowy w płucach. Sprzyja też uzyskaniu jego dostępu do pęcherzyków płucnych przed przyłączeniem się do receptorów ACE2 na powierzchni komórek. Ułatwia ponadto wejście wirusa do komórek i jego gwałtowne namnażanie się, a co za tym idzie – nasila immunologiczną odpowiedź zapalną ze strony płuc.

W opisanym scenariuszu infekcja wywołuje wzmożony stan zapalny, który obciąża nadmiernie osłabiony już układ odpornościowy i prowadzi do ogólnoustrojowej reakcji zapalnej, uszkodzeń tkanek i wydzielania cytokin.

Odkrycia pokazują, że pacjenci z ciężkim COVID-19 zwykle mają podniesiony poziom cukru we krwi.
Hiperglikemia powoduje:

  • zwiększenie ilości glukozy w płynie pokrywającym powierzchnię dróg oddechowych, co prowadzi do zniszczenia podstawowych antywirusowych mechanizmów obronnych i infekcję komórek,
  • zaburzenie odpowiedzi immunologicznej organizmu, co skutkuje rozwojem tzw. burzy cytokinowej i zespołu ostrej niewydolności oddechowej (ARDS) z obrzękiem płuc,
  • sprzyja eskalacji infekcji przez koronawirusa, prowadzącej do rozwoju zaburzeń krzepnięcia krwi i niewydolności wielonarządowej.

Przeczytaj także:

Wyniki analizy dostępne na serwerze medRxiv czekają jeszcze na recenzję, jednak już od wielu miesięcy wiemy o związku cukrzycy z ciężkiem COVID-19 – w przypadku tej choroby istnieje m.in. 1,5 razy większe ryzyko zgonu przy infekcji.

Problem w tym, że chorzy często nie wiedzą o swoim zaburzeniu. Zdiagnozowaną cukrzycę ma ok. 3 miliony Polaków (wśród osób po 60. roku życia choruje jedna na cztery osoby), a jak szacuje Polskie Stowarzyszenie Diabetyków, nierozpoznana i nieleczona cukrzyca typu 2 występuje u co najmniej 500 tys. osób.

Co więcej, tzw. wysoki cukier często stwierdza się też w innych zaburzeniach metabolicznych, takich jak zespół metaboliczny czy występująca w jego ramach insulinooporność.

Osoby, które w badaniu poziomu glukozy krwi we krwi na czczo uzyskają wynik w zakresie 100-125 mg/dl, powinny zadbać o profilaktykę zdrowotną, bo mają już stan przedcukrzycowy.

Przywrócenie prawidłowego poziomu we krwi – za pomocą zmiany stylu życia (głównie diety i nawyków związanych z aktywnością), utraty częstej u pacjentów nadwagi, a w razie konieczności – wdrożenie odpowiedniego leczenia. Prewencja cukrzycy typu 2 pozwoli też lepiej zadbać o ochronę przed COVID-19!

Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak zadbać o swoje zdrowie, jeśli zmagasz się z insulinoopornością!

Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych wskazówek, jak ...

ZOBACZ: Kuchnia dla insulinoopornych. Ekspert: dr Hanna Stolińska, dietetyk

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dopingowe wpadki Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia