1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak zadbać o swoje...
fot. i yunmai / Unsplash

Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych porad, jak sobie z nią poradzić!

Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak zadbać o swoje zdrowie, jeśli zmagasz się z insulinoopornością!

2 z 12
Spożywanie 3-4 posiłków w regularnych odstępach czasowych...
fot. Ocean Ng on Unsplash

Jedz regularnie

Spożywanie 3-4 posiłków w regularnych odstępach czasowych każdego dnia pomaga uregulować poziom glukozy i insuliny we krwi, co w przypadku insulinoopornych jest niezwykle ważne. Osobom z tym schorzeniem zaleca się przestrzeganie pór posiłków w taki sposób, aby przerwy między poszczególnymi daniami wynosiły 3-5 godzin, a najlepiej 4 godziny. Pozwala to unormować wydzielanie insuliny, poprawia nastrój i samopoczucie.

3 z 12
By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w...
fot. Hermes Rivera / Unsplash

Zachowaj balans

By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w odpowiednich proporcjach proteiny, węglowodany i tłuszcze, należy szykować posiłki w następujący sposób. Połowę talerza powinny wypełniać świeże, gotowane lub pieczone warzywa, stanowiące źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Pełnoziarniste produkty zbożowe (z kolejnych slajdów dowiesz się, jakie są polecane) zapewniające węglowodany złożone, powinny zajmować ok. 30 procent talerza. Ok. 15 procent należy przeznaczyć na produkty proteinowe, a więc chude mięso, nabiał, ryby lub strączki. Do każdego posiłku konieczny jest dodatek odrobiny zdrowego tłuszczu.

4 z 12
Pełnoziarniste produkty zbożowe należą do żywności mało...
fot. 123rf

Wybieraj produkty z pełnego ziarna

Pełnoziarniste produkty zbożowe należą do żywności mało przetworzonej, dzięki czemu zapewniają cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B oraz błonnika pokarmowy. Mają też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że zawarta w nich energia (glukoza) jest powoli uwalniana dla krwi.

Stawiaj więc na kaszę gryczaną, bulgur, pęczak, brązowy ryż, ciemny makaron i prawdziwy razowiec na zakwasie. Jeśli chcesz upiec pieczywo, skorzystaj z mąki o typie minimum 1850. Na śniadanie zamiast czekoladowych lub kukurydzianych płatków postaw na górskie owsiane, orkiszowe lub żytnie. Nie wskazane są natomiast kasza jaglana, kuskus, biały ryż, jasne pieczywo i makaron, wafle ryżowe i chrupkie pieczywo.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę