
Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych porad, jak sobie z nią poradzić!
Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak zadbać o swoje zdrowie, jeśli zmagasz się z insulinoopornością!

Jedz regularnie
Spożywanie 3-4 posiłków w regularnych odstępach czasowych każdego dnia pomaga uregulować poziom glukozy i insuliny we krwi, co w przypadku insulinoopornych jest niezwykle ważne. Osobom z tym schorzeniem zaleca się przestrzeganie pór posiłków w taki sposób, aby przerwy między poszczególnymi daniami wynosiły 3-5 godzin, a najlepiej 4 godziny. Pozwala to unormować wydzielanie insuliny, poprawia nastrój i samopoczucie.

Zachowaj balans
By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w odpowiednich proporcjach proteiny, węglowodany i tłuszcze, należy szykować posiłki w następujący sposób. Połowę talerza powinny wypełniać świeże, gotowane lub pieczone warzywa, stanowiące źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Pełnoziarniste produkty zbożowe (z kolejnych slajdów dowiesz się, jakie są polecane) zapewniające węglowodany złożone, powinny zajmować ok. 30 procent talerza. Ok. 15 procent należy przeznaczyć na produkty proteinowe, a więc chude mięso, nabiał, ryby lub strączki. Do każdego posiłku konieczny jest dodatek odrobiny zdrowego tłuszczu.

Wybieraj produkty z pełnego ziarna
Pełnoziarniste produkty zbożowe należą do żywności mało przetworzonej, dzięki czemu zapewniają cenne składniki mineralne, witaminy z grupy B oraz błonnika pokarmowy. Mają też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że zawarta w nich energia (glukoza) jest powoli uwalniana dla krwi.
Stawiaj więc na kaszę gryczaną, bulgur, pęczak, brązowy ryż, ciemny makaron i prawdziwy razowiec na zakwasie. Jeśli chcesz upiec pieczywo, skorzystaj z mąki o typie minimum 1850. Na śniadanie zamiast czekoladowych lub kukurydzianych płatków postaw na górskie owsiane, orkiszowe lub żytnie. Nie wskazane są natomiast kasza jaglana, kuskus, biały ryż, jasne pieczywo i makaron, wafle ryżowe i chrupkie pieczywo.