Wspomaga pamięć, zwalcza anemię i patogeny. To pyłek pszczeli o niesamowitych właściwościach. Zobacz, na co pomaga i ile go zjadać

Agata Orzełowska
Pyłek pszczeli to superprodukt, który powstaje w ulu przez fermentację pyłku z kwiatów. Jest jednym z najcenniejszych naturalnych antybiotyków i środków wzmacniających w rekonwalescencji, choć zalet ma znacznie więcej. Wyjaśniamy, jakie właściwości i zastosowanie ma kwiatowy pyłek pszczeli i jak go dawkować. Podajemy też przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne terapii pyłkiem.

Spis treści

Czym jest pyłek pszczeli i jak powstaje?

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze roślin.

Pszczeli pyłek kwiatowy
Pyłek pszczeli najlepiej jeść z miodem. boyarkinamarina/freepik

Pszczoły zbierają go w postaci tak zwanego obnóża pyłkowego i przenoszą do ula, a następnie składują w plastrach, gdzie ulega fermentacji z udziałem probiotycznych bakterii mlekowych. Proces ten zabezpiecza go przed psuciem się i rozpadem białka. Jest to podstawowe źródło odżywiania się tych owadów – to właśnie dzięki niemu powstaje tak lubiany i ceniony miód.

Pszczoły zbierają pyłek pszczeli całym ciałem, po czym sczesują go za pomocą specjalnych szczoteczek pyłkowych i formują pakiety (obnóża), które umieszczane są w koszyczkach na trzeciej parze nóg. W ulu obnóża składowane są w komórkach plastra i zalewane miodem oraz zamykane woskiem. Tak zmagazynowany pyłek pszczeli nosi nazwę pierzgi.

Aby pozyskać pyłek pszczeli do celów przemysłowych zanim zostanie zmieszany z innymi składnikami i stanie się pierzgą, w ulu umieszczane są specjalne poławiacze pyłku, które zbierają pakiety przenoszone przez pszczoły. Z uwagi na dużą zawartość wody, pyłek musi być zabezpieczony przed psuciem się przez szybkie i umiejętne wysuszenie.

Co zawiera pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy to skarbnica związków biologicznie czynnych – zawiera aż 250 ich rodzajów. Zapewnia bogactwo aminokwasów, witamin i mikro- oraz makroelementów, w tym tych bardzo rzadkich, a także sporo witamin, enzymów, fitosteroli i przeciwutleniaczy.

Zobacz też: Uwaga na ten prozdrowotny produkt! GIS wycofuje ze sprzedaży partię pyłku kwiatowego. Zagrożenie stanowią toksyczne związki z roślin

W skład pyłku wchodzi też sporo cukrów, zwłaszcza fruktoza, glukoza, maltoza, sacharoza, turanoza i trehaloza. Natomiast część tłuszczowa zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość tych z grupy omega-3 i omega-6 (kwas alfa-linolenowy i linolowy) w pyłku pszczelim to 13 g/100 g, a kwasy omega-9 (jednonienasycone) w postaci kwasu oleinowego to 4,6 g/100 g. Towarzyszą im cenne fosfolipidy i fitosterole, które wspomagają gospodarkę lipidową w organizmie.

Porcja 100 g pyłku pszczelego zapewnia:

  • energia ok. 260 kcal,
  • białko – ok. 24 g,
  • cukry – ok. 33 g,
  • tłuszcze – ok. 5,5 g,
  • błonnik – ok. 22 g,
  • woda i pozostałe składniki – 25 g,
  • witaminy ogółem – 0,2 g,
  • witamina B8 (inozytol) – 105,6 mg,
  • witamina C (kwas askorbinowy) – 30,5 mg,
  • witamina B3 (PP, niacyna) – 13,7 mg,
  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – 2,3 mg,
  • witamina B2 (ryboflawina) – 1,8 mg,
  • witamina B1 (tiamina) – 0,9 mg,
  • witamina B6 (pirydoksyna) – 0,6 mg,
  • witamina B9 (kwas foliowy) – 0,4 mg,
  • witamina B7 (biotyna) – 0,1 mg,
  • witamina E (tokoferol) – 29,4 mg,
  • karotenoidy (prekursory wit. A) ogółem – 12,9 mg, w tym:
  • beta-karoten 7,3 mg,
  • witamina D – 0,04 mg,
  • potas – 422 mg,
  • wapń – 217 mg,
  • magnez – 161 mg,
  • żelazo – 14,4 mg,
  • mangan – 13,8 mg,
  • cynk – 7,1 mg,
  • miedź – 1,2 mg.

Można powiedzieć, że 100 g pyłku pszczelego zawiera więcej dobrze przyswajalnego wapnia niż taka sama ilość nabiału, roślin strączkowych lub orzechów. Natomiast zawartość żelaza w pyłku pszczelim jest porównywalna do tej w wątróbce.

Co więcej, pyłek kwiatowy jest cennym źródłem antyoksydantów z grupy polifenoli, które stanowią aż 1,2 proc. tego surowca. Należą do nich m.in. leukoantocyjany, kwasy fenolowe, katechiny, flawonoidy, triterpeny i kanabinoidy.

Na co dobry jest pyłek pszczeli? Właściwości zadziwiają

Pyłek pszczeli jest produktem odżywczym, który ma silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu pomaga chronić tkanki i elementy komórek przez zmianami spowodowanymi przez stres oksydacyjny, spowalniając procesy degeneracji i starzenia się komórek. Zawarte w nim witaminy z grupy B działają bardzo korzystnie na układ nerwowy i naczynia krwionośne.

Jako źródło pełnowartościowego białka, pyłek kwiatowy jest cennym dodatkiem do diety rekonwalescenta, wegańskiej, wegetariańskiej czy sportowej. Jest polecany osobom starszym, niedożywionym i tym na diecie łatwostrawnej bogatobiałkowej, stosowanej przez pacjentów z nowotworami, oparzeniami po naświetleniach, wyniszczonych chorobą.

Pyłek pszczeli wzmacnia nie tylko siły fizyczne, ale także układ nerwowy i psychikę, dając energię do walki z chorobą. Łagodzi też dolegliwości ze strony układu pokarmowego i jest pomocny w procesie odchudzania się, ponieważ wspomaga metabolizm. Co więcej, łyżeczka pyłku pszczelego rozpuszczona w ciepłej wodzie albo herbacie zmniejsza uczucie głodu.

Dodatkowo pyłek pszczeli wspomaga pamięć i koncentrację. Regularne jedzenie tego produktu znacznie ułatwia naukę, dlatego zalecane jest dzieciom i młodzieży w wieku szkolnym.

Ten produkt pszczeli ma też udokumentowane działanie antybiotyczne – antybakteryjne (zwalcza między innymi infekcje wywołane przez bakterie gronkowca), przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Pomaga zwalczać chorobotwórcze drobnoustroje i stymuluje układ odpornościowy. Wspomaga odtruwanie organizmu poprzez usuwanie z niego toksyny pochodzących z drobnoustrojów chorobotwórczych, pożywienia, używek czy procesów metabolicznych. Wykazano również przeciwalergiczne działanie pyłku kwiatowego.

Biopierwiastki wchodzące w skład pyłku pszczelego wspomagają pracę układu odpornościowego i wzmacniają organizm. Żelazo jest przydatne w leczeniu i zapobieganiu anemii. Natomiast wapń jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Cynk warunkuje zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pomaga zapobiegać problemom z płodnością.

Warto przeczytać:

Jak stosować pszczeli pyłek kwiatowy? Zalecane dawkowanie

Ze względu na swój skład, pyłek kwiatowy to świetne uzupełnienie codziennej diety. Można dodawać go do sałatek i innych potraw oraz rozpuszczać w wodzie albo w niezbyt gorącej herbacie z miodem (połączony z miodem będzie miał lepsze i silniejsze działanie)

W celu wzmocnienia organizmu zaleca się spożywać 4-8 łyżeczek (20-40 g) pyłku pszczelego dziennie, najlepiej przed posiłkami. Dawkę tę można zwiększyć w okresach rosnącego zapotrzebowania na składniki odżywcze, na przykład po chorobie lub w jej trakcie.

Nie ma w zasadzie ograniczeń, jeśli chodzi o jego dzienne spożycie. Warto jednak, tak jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, zachować zdrowy umiar.

Pyłek najczęściej ma postać granulek, ale można także kupić go w aptece w postaci kapsułek, jako suplement diety. Pyłek pszczeli w kapsułkach jest bardzo wygodny w stosowaniu i zalecany dla osób, którym nie odpowiada jego specyficzny smak.

Można też kupić miód propolisowy z pyłkiem kwiatowym oraz zawierający go suplement z drożdży selenowych (czyli hodowanych na podłożu bogatym w selen, dzięki czemu są bogatym źródłem tego pierwiastka). Ten ostatni zalecany jest szczególnie osobom, które odczuwają ogólne zmęczenie i wyczerpanie. Jest pomocny przy problemach z wypadaniem włosów i łamliwymi paznokciami, poprawią też stan skóry przy problemach z trądzikiem.

Pyłek pszczeli stosowany jest także w przemyśle kosmetyczny do produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz włosów. Z dodatkiem pyłku pszczelego wytwarzane są kremy, balsamy do ciała, maseczki, szampony i odżywki do włosów.

Maseczkę do włosów i twarzy z dodatkiem pyłku pszczelego można przyrządzić samodzielnie, mieszając w tym celu pyłek kwiatowy z olejem z awokado (albo – w przypadku maseczki do twarzy – z miąższem z połówki awokado). Taki zabieg doskonale nawilży skórę i włosy, a dzięki odżywczym substancjom w widoczny sposób poprawi ich kondycję.

Przeczytaj również na temat:

Przeciwwskazania i środki ostrożności przy stosowaniu pyłku pszczelego. Czy produkt może powodować skutki uboczne?

U niektórych osób pyłek pszczeli może powodować nadwrażliwość i reakcje alergiczne, zwłaszcza, jeśli cierpią już z powodu uczulenia czy astmy.

Z tego względu przed włączeniem go do diety warto wykonać próbę uczuleniową, czyli zjeść niewielką ilość pyłku. Jeśli pojawia się biegunka, ból brzucha i głowy, reakcje skórne lub katar, znaczy to, że niestety pojawiło się uczulenie na pyłek pszczeli i nie można go spożywać.

Poza alergią nie ma jednak przeciwwskazań, by spożywać pyłek pszczeli w ciąży czy podczas karmienia piersią. Jest on także polecany dla dzieci od 3. roku życia.

Polecamy też:

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

n
nakomi
Już miałam z nim styczność i nigdy więcej. Moje dzieciaki mają astmę i jak tylko od kogoś to dostaliśmy to od zau musiałam im nebulizacje robić, bo było ciężko. Dobrze że aerogo pozwala na nebulizacje 2 dzieci jednocześnie bo naprawde sie zestresowałam
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie