Czy znasz chlebek pszczeli? To połączenie dwóch produktów z ula ma szczególne właściwości. Zobacz, na co pomaga i jak go stosować

Swietłana Rudowicz, Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Chlebek pszczeli powstaje w ulu za sprawą naturalnej fermentacji. Jest jeszcze zdrowszy niż produkty od pszczół, z których powstaje. Te granulki, nazywane też m.in. obnóżami pyłkowymi, można stosować jako suplement diety, naturalny lek oraz składnik kosmetyczny. Poznaj właściwości i zastosowanie tego superproduktu.

Spis treści

Co to jest pierzga i jak powstaje?

Pierzga, inaczej obnóża pyłku kwiatowego lub obnóża pyłkowe, jest naturalnym produktem pszczelim. Stanowi zakonserwowaną formę pyłku kwiatowego. W skład tej mieszaniny oprócz pyłku kwiatowego wchodzą mleczko pszczele, czyli wydzielina pszczelich gruczołów ślinowych, oraz miód.

Pszczoły zbierające nektar i pierzga pszczela
Pierzga to mieszanina pyłku, miodu i pszczelego mleczka. szefei, fotohelin (małe)/123RF

Mieszanka ta zostaje ubita przez pszczołę ulową, a następnie w pełni zalana miodem i zalepiona woskiem w komórkach plastra miodu w celu odcięcia dopływu powietrza. Pozbawiona tlenu mieszanina ulega procesowi fermentacji mlekowej, zyskując postać dobrze zakonserwowanej, łatwo strawnej i przyswajalnej masy. Stanowi ona pożywienie pszczół w okresie od późnej jesieni do wczesnej wiosny, gdy brakuje kwiatów.

Cuda z ula. Te naturalne leki mamy od pszczół

Cuda z ula. Te naturalne leki mamy od pszczół

Leczenie produktami pszczelimi pomaga na wiele problemów. To apiterapia, w której wykorzystuje się różne dary od tych owadów. Dużo silniej niż miód działają przy tym pyłek, propolis czy pierzga, a tak...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Jakie są właściwości pierzgi?

Pierzga charakteryzuje się niezwykle bogatym składem chemicznym. Zawiera 10-40 proc. białka bogatego, w dużym stopniu rozłożonego na aminokwasy, 13-55 proc. cukrów prostych i 1-20 proc. tłuszczów. Porcja 100 g produktu zapewnia 340 kcal.

W pierzdze znajdziemy także fosfolipidy, polifenole (m.in. flawonoidy, katechiny i kwasy fenolowe), rutynę oraz liczne aktywne biologiczne substancje hamujące rozwój bakterii oraz stymulujące układ odpornościowy.

Pierzga obfituje ponadto w witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminę C oraz z grupy B – B1, B2, B6, kwas foliowy, pantotenowy i nikotynowy oraz biotynę) oraz rozpuszczalne w tłuszczu, takie jak witaminy A, E i K. Ponadto w składzie pierzgi pszczelej znajdują się składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń, sód, żelazo, selen, mangan, miedź, cynk, molibden, mangan, chrom, krzem i kobalt.

Dowiedz się także na temat:

Pierzga, często stosowana w postaci wyciągu z obnóży pyłku kwiatowego, wykazuje działanie wzmacniające i wspomagające regenerację organizmu. Jest szczególnie wskazana w rekonwalescencji pacjentów po przebytych zabiegach operacyjnych i stanach pozawałowych. Zaleca się ją również pacjentom po chemioterapii i osobom o obniżonej odporności, cierpiącym na chroniczne zmęczenie i osłabienie.

Pierzgę można również stosować u pacjentów z anemią, niedoborem witamin i składników mineralnych, a także po przebytej kuracji antybiotykowej. Ponieważ wzmacnia układ nerwowy, ma korzystny wpływ na kondycję osób cierpiącym na stany depresyjne i stany wycieńczenia psychicznego.

Obnóża pszczele wykazują też działanie regulujące funkcje układu trawiennego w przebiegu choroby wrzodowej, przy dolegliwościach żołądkowych i biegunkach. Działa też ochronnie i odtruwająco przy wirusowym zapaleniu wątroby. Dzięki działaniu fibrynolitycznemu, tj. polegającemu na rozpuszczaniu skrzepów krwi, pierzga może hamować procesy rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.

W badaniach Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wykazano też działanie antynowotworowe wyciągu etanolowego z pierzgi pszczelej w hodowlach komórkowych wielopostaciowego glejaka mózgu. Ze względu na działanie antymutagenne, cytotoksyczne i przeciwzapalne jest ona zalecana jako suplement diety u pacjentów z rakiem dotyczącym nie tylko układu nerwowego, a także w diecie chroniącej przez takimi zmianami.

Przeczytaj również:

Pierzgę można także stosować naskórnie, ponieważ ma działanie antybiotyczne, antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, odżywcze i poprawiające mikrokrążenie. Dzięki bogatej zawartości fitosteroli, hormonów i biopierwiastków produkt ten przyspiesza regenerację komórek oraz stymuluje proces keratynizacji skóry, czyniąc ją bardziej elastyczną i mniej podatną na choroby takie jak m.in. łuszczyca czy trądzik pospolity. Działa również kojąco i tonizująco na skórę powiek.

Na co pomaga pierzga w kosmetyce?

Pierzga jest szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym. Do produkcji kosmetyków, głównie o działaniu pielęgnacyjnym, stosuje się naturalną pierzgę bądź uzyskane z niej ekstrakty. Obnóża pyłkowe stosuje się do sporządzania kremów, toników, lotionów, maseczek, mleczek, balsamów, szamponów, odżywek i kosmeceutyków (wyrobów stanowiących połączenie kosmetyku z lekiem). Część z nich jest możliwa do stworzenia nawet w warunkach domowych. Ekstrakty z obnóży pyłkowych są często bazą do wytwarzania kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry całego ciała oraz włosów.

Częstym dodatkiem składowym kremów z pierzgi są inne produkty naturalne, m.in. takie jak wosk pszczeli, witamina E, alantoina, naturalne oleje roślinne. Wiele kremów z zawartością ekstraktu z obnóży pyłkowych wykazuje właściwości hipoalergiczne.

Ważnym produktem, w skład którego wchodzą pierzga i otrzymane z niej ekstrakty, są kosmetyki lecznicze, zwane kosmeceutykami. Służą one do leczenia wybranych chorób skóry twarzy lub głowy. Stosuje się je zapobiegawczo i leczniczo w przypadku trądziku pospolitego oraz łupieżu łojotokowego wywołanych rozwojem drożdżaków.

Polecamy też:

Jak stosować pierzgę pszczelą? Przeciwwskazania i skutki uboczne

Dzienna porcja pierzgi powinna wynosić 10-20 g dziennie i nie przekraczać dawki 40 g na dobę. Czystą pierzgę można wymieszać w proporcji 100 gramów na 1 kilogram miodu i spożywać jedną łyżkę stołową mieszanki na czczo, najkorzystniej w godzinach porannych. Dzięki bogatym właściwościom odżywczym jest to dawka najlepiej przyswajalna i optymalna, która zapewnia najskuteczniejsze działanie.

Spożywanie pierzgi w charakterze suplementu diety jest wskazane przy niedoborze witamin i związków mineralnych niezbędnych do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, który spowodowany być może przez rozmaite czynniki chorobotwórcze. Wyciąg z obnóży pyłkowych ma szerokie zastosowanie profilaktyczne. W kosmetyce wskazany jest szczególnie dla osób z łuszczycą, o skórze podatnej na alergie lub wybitnie suchej. Wyciąg ten polecany jest też seniorom pragnącym pozbyć się zmarszczek i osobom chcącym poprawić ogólny wygląd skóry.

Obnóża pyłkowe są w pełni naturalne, bezpieczne i nie powodują skutków ubocznych. Jednak pierzgi ani produktów jej pochodnych nie wolno stosować w przypadku uczulenia na jad pszczeli oraz produkty pochodzenia pszczelego.

Skóra pragnie wody! Jak nawilżyć ją latem? Sięgnij po naturalne składniki

Skóra pragnie wody! Jak nawilżyć ją latem? Sięgnij po naturalne składniki

Sucha skóra to problem zwłaszcza latem. Działanie słońca, gorącego powietrza i wiatru robi swoje, nie mówiąc już o soli morskiej czy chlorze z basenu. Wysuszenie skóry sprzyja jej uszkodzeniom i przeb...

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia