Spis treści
Rozgrzewająca zimowa herbatka z rozmarynu. Wypróbuj przepis
Herbatka z rozmarynu ze względu na rozgrzewające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne i antyseptyczne działanie tego zioła świetnie wspiera odporność, pomaga zwalczać infekcje i przyspiesza powrót do zdrowia. Działa również rozkurczowo, dzięki czemu łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, a nawet bóle menstruacyjne. Poprawia także nastrój, uspokaja i ułatwia zasypianie, dlatego dobrze jest ją pić wieczorem przed snem.
Składniki:
- 2 łyżki ziela lub liści rozmarynu (świeżego lub suszonego),
- 400 ml wrzącej wody.
Jak przygotować i spożywać herbatę z rozmarynu?
- Ziele rozmarynu zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut do zaparzenia.
- Następnie przecedzić.
- Pić 3-4 razy dziennie po 100 ml.
Dla urozmaicenia smaku oraz właściwości do naparu można dodać kilka plasterków świeżego imbiru, otartą skórkę z cytryny, plasterek lub sok z cytryny, owoce dzikiej róży, a nawet szczyptę oregano lub pieprzu. Napar można również dosłodzić do smaku miodem, ale najlepiej jest pić go bez tego typu dodatków.
Lecznicze właściwości herbaty z rozmarynu
Rozmaryn nie tylko jako przyprawa, ale również w postaci naparu, znany jest od wieków. Już starożytni Grecy i Rzymianie cenili lecznicze właściwości tej rośliny, którą uznawali za magiczną. Rozmaryn towarzyszył wizerunkom mitycznych bogów, a w kulturze chrześcijańskiej – obrazom Matki Boskiej. Jedna z legend mówi, że przechodząc obok rozmarynu, Maryja dotknęła swoją szatą jego białych kwiatów, które zmieniły kolor na niebieski. W tym zdarzeniu upatrywana jest również etymologia nazwy rośliny: rosemary od słów Rose of Mary (róża Maryi). Z kolei Rzymianie nazwę tę tłumaczyli jako kwiat morza ( łac. rosa – róża i marinus – morski).
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) to wiecznie zielony krzew, który rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce można go uprawiać w ogrodach, ale tylko w okresie letnim, ponieważ nie jest mrozoodporny. Lepiej więc hodować go w doniczkach na parapecie lub balkonie. Można wtedy sięgać po świeże gałązki i listki rozmarynu do naparów lub jako przyprawę. Rozmaryn zawiera flawonoidy, garbniki, kwas rozmarynowy, diterpeny oraz olejki lotne, a także witaminy A i C.
Herbatka z rozmarynu działa:
- przeciwzapalnie,
- odkażająco,
- przeciwwirusowo,
- antybakteryjnie,
- uspokajająco i nasennie,
- wzmacniająco,
- rozgrzewająco i napotnie,
- przeciwutleniająco,
- wykrztuśnie,
- rozkurczowo,
- żółciopędnie,
- moczopędnie,
- wiatropędnie.
Herbata z rozmarynu świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ rozgrzewa, zwalcza drobnoustroje, działa też napotnie i wykrztuśnie. Warto po nią sięgnąć w czasie infekcji układu oddechowego, takich jak przeziębienie, kaszel, katar, ból gardła, gorączka. Wspomaga leczenie chorób zakaźnych – nie tylko grypy, ale też świnki, anginy, odry czy ospy.