Spis treści
- Czy codziennie można jeść imbir? Poznaj zdrowotne właściwości imbiru
- Codziennie jedz imbir na trawienie i nudności
- Imbir zmniejszy objawy reumatyzmu i bólu stawów
- Imbir to naturalny antybiotyk na odporność
- Reguluje poziom cukru we krwi
- Imbir na odchudzanie – spala tłuszcz i wspomaga utratę wagi
- Imbir działa przeciwbólowo
- Obniża cholesterol i poprawia zdrowie serca
- Czy imbir w nadmiarze szkodzi? Skutki uboczne jedzenia imbiru
Czy codziennie można jeść imbir? Poznaj zdrowotne właściwości imbiru
Imbir swoje lecznicze właściwości zawdzięcza przede wszystkim obecności silnego przeciwutleniacza, jakim jest gingerol. Działa on przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Jemu też imbir zawdzięcza swój specyficzny ostry i palący smak. W korzeniu imbiru znajdziemy także witaminy A, C, E i K, z grupy B oraz fosfor, żelazo, potas i wapń.
Codzienne spożywanie imbiru może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, szczególnie dla układu trawiennego, serca oraz w redukcji stanów zapalnych. Jednak warto zachować umiar i obserwować reakcje organizmu, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem. Zobacz, co może się stać, jeśli codziennie będziesz jeść imbir.
Codziennie jedz imbir na trawienie i nudności
Imbir wspomaga produkcję enzymów trawiennych i perystaltykę jelit, co może poprawić trawienie oraz zapobiegać problemom takim jak wzdęcia czy niestrawność. Regularne spożywanie może również łagodzić nudności, w tym związane z chorobą lokomocyjną lub porannymi nudnościami w ciąży.
Imbir zmniejszy objawy reumatyzmu i bólu stawów
Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające dzięki zawartości związków bioaktywnych, takich jak gingerol. Jest też bogaty w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Codzienne spożywanie go może pomóc w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie, co jest korzystne przy chorobach przewlekłych, takich jak zapalenie stawów i chorób zwyrodnieniowych stawów.
Imbir to naturalny antybiotyk na odporność
Codzienne spożywanie imbiru może wspierać układ odpornościowy, pomagając organizmowi skuteczniej bronić się przed infekcjami. Imbir działa antybakteryjnie i antywirusowo oraz antyseptycznie. To skuteczny naturalny antybiotyk, który zabija drobnoustroje i odkaża układ pokarmowy, a także cały organizm.
Stosuj go więc w czasie przeziębienia, COVID-19, grypy i innych infekcji, w których przebiegu występuje ból gardła, katar czy kaszel, a także ból głowy, mięśni czy stawów. Badania naukowe udowodniły, że zawarty w imbirze gingerol zwalcza także bakterie E. coli, Shigella i wirusa RSV.
Reguluje poziom cukru we krwi
Badania sugerują, że imbir może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu 2. Jednak w tym przypadku warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem codziennego spożycia większych ilości.
Imbir na odchudzanie – spala tłuszcz i wspomaga utratę wagi
Imbir może wspierać utratę wagi, ma właściwości termogeniczne, pomaga przyspieszyć metabolizm i zwiększa spalanie tłuszczu. Może też zwiększać uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Dzięki temu ułatwia utratę zbędnych kilogramów.
Imbir działa przeciwbólowo
Dzięki właściwościom przeciwbólowym imbir może pomóc w łagodzeniu bólu mięśni oraz bólu menstruacyjnego. Regularne spożycie może zmniejszać odczuwanie bólu, zwłaszcza jeśli wynika ono z przewlekłego stanu zapalnego.
Obniża cholesterol i poprawia zdrowie serca
Imbir może obniżać poziom cholesterolu, ciśnienie krwi oraz wspierać krążenie, co korzystnie wpływa na zdrowie serca. Regularne spożywanie imbiru może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Czy imbir w nadmiarze szkodzi? Skutki uboczne jedzenia imbiru
Choć imbir jest generalnie bezpieczny, jego nadmierne spożycie (powyżej 4-5 gramów dziennie) może prowadzić do:
podrażnienia żołądka – szczególnie u osób z wrażliwym żołądkiem, może prowadzić do zgagi lub bólów brzucha,
rozrzedzenia krwi – imbir może wpływać na zdolność krzepnięcia krwi, co jest ważne dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe,
zbyt dużego obniżenia poziomu cukru – imbir może obniżać poziom cukru, więc osoby z cukrzycą powinny monitorować swoje spożycie.
Zalecana dzienna dawka imbiru to 3-4 gramy, czyli 3-4 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru lub 1,5-2 łyżeczki imbiru w proszku.
Imbiru nie mogą spożywać dzieci poniżej 2. roku życia, natomiast kobiety w ciąży powinny spożywać maksymalnie 1 gram dziennie po konsultacji ze swoim lekarzem ginekologiem.