W świątecznym prezencie podaruj zdrowie od serca dla serca. Te domowe nalewki będą idealne pod choinkę. Podaruj naturalne lecznicze trunki

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
W święta życzymy sobie zdrowia, dlatego świetnym sposobem na zapewnienie go bliskim jest podarowanie leczniczej nalewki. Samodzielnie wykonany prezent świąteczny będzie wyjątkowy, a właściwości domowego trunku korzystnie wpłyną na zdrowie. Te nalewki nie tylko świetnie smakują, ale też wspomagają trawienie, wspierają odporność, usprawniają krążenie i regulują poziom cukru we krwi. Zobacz, które z nich warto położyć pod choinką.

Spis treści

Czy nalewki są zdrowe? Jakie właściwości mają nalewki lecznicze?

Karafka i kieliszki z nalewką, choinka w tle
Zamiast kupować tonik na serce czy trawienie lepiej jako prezent świąteczny podarować domową nalewkę. W galerii znajdziesz najlepsze lecznicze nalewki. Shaiith/gettyimages.com

Nalewka to wyciąg alkoholowy z owoców, pędów, korzeni, kwiatów, przypraw lub ziół. Nalewkę można zrobić niemal z każdej rośliny. Alkohol w niej zawarty wydobywa zdrowotne właściwości danej rośliny, dlatego podczas produkcji trunku owoce lub zioła najpierw zalewa się alkoholem zwykle rozcieńczonym z wodą. W ten sposób następuje maceracja. Taki zalew najlepiej jest postawić na słonecznym parapecie, ponieważ im wyższa temperatura tym szybciej nalewka się zmaceruje. Następnie odcedza się sam płyn, który według uznania można dosłodzić.

Te domowe, lecznicze nalewki będą idealne na prezent świąteczny. Podaruj je pod choinkę bliskim!

Nalewki lecznicze mają wiele właściwości zdrowotnych. Zależą one od rodzaju użytej do ich produkcji rośliny. Większość z nich korzystnie wpływa na trawienie, wspomaga odporność organizmu, wspiera układ oddechowy, usprawnia krążenie krwi, a niektóre obniżają także poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Czytaj także: Na Dzień Babci i Dziadka podaruj zdrowy prezent od serca. Domowe nalewki sprawdzą się idealnie

Nalewki lecznicze stosuje się w celu wspomagania leczenia, a nie profilaktycznie. Są one bardzo skoncentrowane i zawierają dużą ilość substancji aktywnych, dlatego należy je pić w małych ilościach od kilku kropli do maksymalnie 50 ml. Najlepiej sprawdzą się jako kuracja trwająca kilka dni w czasie odczuwania objawów chorobowych. Należy je więc spożywać regularnie najczęściej 1-2 razy dziennie.

Z czego najlepiej robić nalewki?

Do zrobienia nalewki potrzebujemy przede wszystkim surowca leczniczego. Pod tym względem wyróżniamy nalewki:

  • owocowe – zrobione np. z wiśni, malin, jabłek, jeżyn, cytryn, aronii, pigwy, jarzębiny,
  • ziołowe – np. z mięty, piołunu, melisy, skrzypu, majeranku, tymianku, anginki,
  • kwiatowe – np. z kwiatów czarnego bzu, jaśminu, lipy, lawendy,
  • korzenne – np. z imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, pieprzu, anyżu,
  • miodowe – np. z propolisu oraz wszystkie nalewki słodzone miodem zamiast cukrem.

Drugim podstawowym składnikiem każdej nalewki jest alkohol, może to być np. wódka o minimum 40 proc. zaw. alk., spirytus nalewkowy lub spirytus rektyfikowany. Spirytus ze względu na dużą zawartość alkoholu należy rozcieńczyć z wodą. Pozostałe składniki trunku takie jak cukier, miód lub syrop cukrowy można dodawać opcjonalnie według uznania.

Lecznicze nalewki zrobione samodzielnie to świetny prezent świąteczny dla bliskich. Wypróbuj przepisy na zdrowe i smaczne trunki!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia