Spis treści
Czy nalewki są zdrowe? Jakie właściwości mają nalewki lecznicze?
Nalewka to wyciąg alkoholowy z owoców, pędów, korzeni, kwiatów, przypraw lub ziół. Nalewkę można zrobić niemal z każdej rośliny. Alkohol w niej zawarty wydobywa zdrowotne właściwości danej rośliny, dlatego podczas produkcji trunku owoce lub zioła najpierw zalewa się alkoholem zwykle rozcieńczonym z wodą. W ten sposób następuje maceracja. Taki zalew najlepiej jest postawić na słonecznym parapecie, ponieważ im wyższa temperatura tym szybciej nalewka się zmaceruje. Następnie odcedza się sam płyn, który według uznania można dosłodzić.
Te domowe, lecznicze nalewki będą idealne na prezent świąteczny. Podaruj je pod choinkę bliskim!
Nalewki lecznicze mają wiele właściwości zdrowotnych. Zależą one od rodzaju użytej do ich produkcji rośliny. Większość z nich korzystnie wpływa na trawienie, wspomaga odporność organizmu, wspiera układ oddechowy, usprawnia krążenie krwi, a niektóre obniżają także poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Czytaj także: Na Dzień Babci i Dziadka podaruj zdrowy prezent od serca. Domowe nalewki sprawdzą się idealnie
Nalewki lecznicze stosuje się w celu wspomagania leczenia, a nie profilaktycznie. Są one bardzo skoncentrowane i zawierają dużą ilość substancji aktywnych, dlatego należy je pić w małych ilościach od kilku kropli do maksymalnie 50 ml. Najlepiej sprawdzą się jako kuracja trwająca kilka dni w czasie odczuwania objawów chorobowych. Należy je więc spożywać regularnie najczęściej 1-2 razy dziennie.
Jak zrobić domową nalewkę? Rady ekspertów pomogą ci stworzyć pyszne trunki
Robienie nalewek cieszy się w Polsce dużą popularnością, jednak budzi dużo wątpliwości. Częstym problemem jest prawidłowe rozcieńczanie spirytusu z wodą, nie wiemy też, czy najpierw zasypać owoce cukr...
Z czego najlepiej robić nalewki?
Do zrobienia nalewki potrzebujemy przede wszystkim surowca leczniczego. Pod tym względem wyróżniamy nalewki:
- owocowe – zrobione np. z wiśni, malin, jabłek, jeżyn, cytryn, aronii, pigwy, jarzębiny,
- ziołowe – np. z mięty, piołunu, melisy, skrzypu, majeranku, tymianku, anginki,
- kwiatowe – np. z kwiatów czarnego bzu, jaśminu, lipy, lawendy,
- korzenne – np. z imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, pieprzu, anyżu,
- miodowe – np. z propolisu oraz wszystkie nalewki słodzone miodem zamiast cukrem.
Drugim podstawowym składnikiem każdej nalewki jest alkohol, może to być np. wódka o minimum 40 proc. zaw. alk., spirytus nalewkowy lub spirytus rektyfikowany. Spirytus ze względu na dużą zawartość alkoholu należy rozcieńczyć z wodą. Pozostałe składniki trunku takie jak cukier, miód lub syrop cukrowy można dodawać opcjonalnie według uznania.
Lecznicze nalewki zrobione samodzielnie to świetny prezent świąteczny dla bliskich. Wypróbuj przepisy na zdrowe i smaczne trunki!