Te wyjątkowe owoce pomogą na zaparcia i wysoki cholesterol. Są polecane sportowcom i cukrzykom. Zobacz, jak jeść i obierać granaty?

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Granat to owoc uprawiany od tysięcy lat, już 1500 lat p.n.e. używano odwarów z jego kory do pozbywania się tasiemca i innych pasożytów. W Piśmie Świętym jest wspomniany aż 30 razy! Dziś znajduje zastosowanie przy obniżaniu ciśnienia i profilaktyce chorób serca, choć jego właściwości są nadal badane. Surowe owoce i sok z granatu polecane są cukrzykom i sportowcom. Zobacz, czy warto je jeść i sprawdź, jak prawidłowo obrać granat.

Spis treści

Kobieta trzymająca granaty
Te oryginalne w budowie i smaku owoce są wyjątkowym źródłem antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami tlenowymi. pvproductions/Freepik

Granat – właściwości i pochodzenie

Granat właściwy (Punica granatum L.) to gatunek należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Pochodzi z Iranu, uprawiany jest głównie w rejonach śródziemnomorskich, a także w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych Ameryki, Afganistanie, Rosji, Indiach, Chinach oraz Japonii.

Zobacz także: Odmładza, chroni serce i zwiększa libido. To wybuchowa mieszanka składników odżywczych i wzmacniających

Rośnie w formie krzewu lub niewielkiego drzewka o wysokości od 3 do 5 m. Jego owoce kształtem i wielkością przypominają jabłka. Pokryte są twardą skórzastą skórą, która najczęściej przybiera barwę czerwoną, czasem fioletową lub brązową. Jadalną część stanowi wnętrze owocu – nasiona pokryte galaretowatą osnówką. Mają słodki, lekko cierpki smak.

Woda stanowi 79 proc. owocu granatu, w jego 100 g znajdziemy ok. 83 kcal. Jego porcja pokrywa zalecane dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy:

  • tiamina B1 – 0,2 proc.,
  • ryboflawina B2 – 1,2 proc.,
  • niacyna – 1,4 proc.,
  • witamina C – 8,9 proc.

Zawiera także pewne ilości składników mineralnych:

  • wapń – 1,0 mg,
  • fosfof – 2,8 mg,
  • żelazo – 8,0 mg,
  • potas – 5,5 mg.

Z jednego średniego granatu uzyskamy około 1/2 szklanki i 2 łyżki stołowych soku, a z dużego owocu około 3/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe soku.

Granaty cenione są ze względu na wysokie stężenie ochronnych związków roślinnych, takich jak ellagitaniny, antocyjany i kwasy organiczne. Wykazują one silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Jednocześnie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wpływając na czynniki takie jak ciśnienie krwi i poziom lipidów we krwi. Badania pokazują, że są w stanie zmniejszyć również uszkodzenia oksydacyjne spowodowane ćwiczeniami fizycznymi i wspierać obronę antyoksydacyjną po intensywnej aktywności, sprzyjając regeneracji mięśni.

Ze względu na dużą zawartość błonnika granaty polecane są osobom, które cierpią z powodu zaparć. Jako dobre źródło kwasu foliowego powinny znaleźć się w diecie ciężarnych.

Dlaczego warto pić sok z granatu?

Dowody naukowe na zdrowotne właściwości grantów są nadal dość ograniczone i większość z nich skupia się głównie na uzyskiwanym z niego soku. Badania wykazują m.in., że codzienne picie soku z granatów może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi o maksymalnie ok. 5 mmHg oraz wpłynąć pozytywnie na naszą pamięć.

Sok z granatu doceniany przede wszystkim ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niewielkie badanie przeprowadzone w 2017 r. na dziewięciu elitarnych ciężarowcach, wykazało, że spożywanie 250 ml soku z granatów trzy razy dziennie przez trzy dni przed olimpijskimi sesjami treningowymi, a także dodatkowe 500 ml soku z granatów na godzinę przed sesjami treningowymi, zmniejszyło poziom markera stresu oksydacyjnego zwanego malondialdehydem (MDA) i zwiększyło poziom aktywności enzymów przeciwutleniających, w tym peroksydazy glutationowej (GpX) po treningu siłowym w porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali placebo.

Z kolei badanie przeprowadzone w 2023 r., obejmujące 48 osób hospitalizowanych z powodu COVID-19, wykazało, że uczestnicy, którzy spożywali 500 ml soku z granatów dziennie przez 14 dni, doświadczyli znacznego zmniejszenia markerów stanu zapalnego interleukiny-6 (IL-6), CRP i szybkości sedymentacji erytrocytów (ESR) w porównaniu z wartością wyjściową.

Jak obierać granat?

Obieranie tego egzotycznego owocu przysparza wielu osobom problemów, ale wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane. Korzystając z poniższej instrukcji bez trudu obierzesz grant:

  1. Wykonaj małe nacięcia dookoła górnej części owocu. Przejedź nożem po powstałej szczelinie i zdejmij „czapeczkę”.
  2. Następnie natnij skórkę owocu w jednej linii z każdą błonką, która oddziela komory owocu i usuń biały miąższ z samego środka granatu.
  3. Delikatnie odegnij fragmenty skórki i oddziel nad miską nasiona od miąższu. Jeśli nalejesz do miski wodę, nasionka spadną na dno, a zbędne resztki będą unosić się na powierzchni.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Jak jeść granat? Wypróbuj przepis na sałatkę z granatem

Nie wiesz, jak wykorzystać nasiona granatu? Mam dla Ciebie świetny przepis na sałatkę z granatem, pieczonymi batatami i fetą pochodzący ze Strony Kuchni:

Składniki na 3 porcje:

  • 1 granat,
  • 4 garście rukoli lub szpinaku,
  • 3 średniej wielkości bataty,
  • ser feta ok. 270 g,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich.

Składniki na dressing:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu winnego białego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Jak zrobić sałatkę z granatem, batatami i fetą?

  1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (mogą być paseczki jak na frytki).
  2. Wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich (można też dodać sól i pieprz).
  3. Kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.
  4. Na talerzach rozkładamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę albo szpinak.
  5. Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie i wykładamy na rukolę.
  6. Obieramy granat, wyciągamy nasiona i posypujemy nimi bataty na talerzach.
  7. Posypujemy rozkruszoną fetą.
  8. Dressing: rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego oliwę, ocet, cukier trzcinowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  9. Całość sałatki polewamy dressingiem. Możemy też dodać na koniec pokrojone orzechy włoskie.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kinga
jak pomagają na zaparcia to i ja powinnam jeść, bo niby sięgam po suszone śliwki ale one już nie zawsze pomagają. korzystam też z deski myjącej uspa. Silny strumień wody dociera gdzie trzeba i ulgę przynosi
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia