Te wyjątkowe owoce pomogą na zaparcia i wysoki cholesterol. Są polecane sportowcom i cukrzykom. Zobacz, jak jeść i obierać granaty?

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Granat to owoc uprawiany od tysięcy lat, już 1500 lat p.n.e. używano odwarów z jego kory do pozbywania się tasiemca i innych pasożytów. W Piśmie Świętym jest wspomniany aż 30 razy! Dziś znajduje zastosowanie przy obniżaniu ciśnienia i profilaktyce chorób serca, choć jego właściwości są nadal badane. Surowe owoce i sok z granatu polecane są cukrzykom i sportowcom. Zobacz, czy warto je jeść i sprawdź, jak prawidłowo obrać granat.

Spis treści

Kobieta trzymająca granaty
Te oryginalne w budowie i smaku owoce są wyjątkowym źródłem antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami tlenowymi. pvproductions/Freepik

Granat – właściwości i pochodzenie

Granat właściwy (Punica granatum L.) to gatunek należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Pochodzi z Iranu, uprawiany jest głównie w rejonach śródziemnomorskich, a także w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych Ameryki, Afganistanie, Rosji, Indiach, Chinach oraz Japonii.

Zobacz także: Odmładza, chroni serce i zwiększa libido. To wybuchowa mieszanka składników odżywczych i wzmacniających

Rośnie w formie krzewu lub niewielkiego drzewka o wysokości od 3 do 5 m. Jego owoce kształtem i wielkością przypominają jabłka. Pokryte są twardą skórzastą skórą, która najczęściej przybiera barwę czerwoną, czasem fioletową lub brązową. Jadalną część stanowi wnętrze owocu – nasiona pokryte galaretowatą osnówką. Mają słodki, lekko cierpki smak.

Woda stanowi 79 proc. owocu granatu, w jego 100 g znajdziemy ok. 83 kcal. Jego porcja pokrywa zalecane dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy:

  • tiamina B1 – 0,2 proc.,
  • ryboflawina B2 – 1,2 proc.,
  • niacyna – 1,4 proc.,
  • witamina C – 8,9 proc.

Zawiera także pewne ilości składników mineralnych:

  • wapń – 1,0 mg,
  • fosfof – 2,8 mg,
  • żelazo – 8,0 mg,
  • potas – 5,5 mg.

Z jednego średniego granatu uzyskamy około 1/2 szklanki i 2 łyżki stołowych soku, a z dużego owocu około 3/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe soku.

Granaty cenione są ze względu na wysokie stężenie ochronnych związków roślinnych, takich jak ellagitaniny, antocyjany i kwasy organiczne. Wykazują one silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Jednocześnie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wpływając na czynniki takie jak ciśnienie krwi i poziom lipidów we krwi. Badania pokazują, że są w stanie zmniejszyć również uszkodzenia oksydacyjne spowodowane ćwiczeniami fizycznymi i wspierać obronę antyoksydacyjną po intensywnej aktywności, sprzyjając regeneracji mięśni.

Ze względu na dużą zawartość błonnika granaty polecane są osobom, które cierpią z powodu zaparć. Jako dobre źródło kwasu foliowego powinny znaleźć się w diecie ciężarnych.

Te słodkie egzotyczne owoce to skarbnica wartości odżywczych. Czy figi są zdrowe?

Te słodkie egzotyczne owoce to skarbnica wartości odżywczych. Czy figi są zdrowe?

Sezon na nie jeszcze trwa, dlatego warto właśnie teraz sięgać po świeże figi. Większość z nas zna je w postaci suszonej, która także jest bardzo smaczna i odżywcza. Figi wspomagają trawienie i wpływaj...

Monika Góralska
Monika Góralska

Dlaczego warto pić sok z granatu?

Dowody naukowe na zdrowotne właściwości grantów są nadal dość ograniczone i większość z nich skupia się głównie na uzyskiwanym z niego soku. Badania wykazują m.in., że codzienne picie soku z granatów może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi o maksymalnie ok. 5 mmHg oraz wpłynąć pozytywnie na naszą pamięć.

Sok z granatu doceniany przede wszystkim ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niewielkie badanie przeprowadzone w 2017 r. na dziewięciu elitarnych ciężarowcach, wykazało, że spożywanie 250 ml soku z granatów trzy razy dziennie przez trzy dni przed olimpijskimi sesjami treningowymi, a także dodatkowe 500 ml soku z granatów na godzinę przed sesjami treningowymi, zmniejszyło poziom markera stresu oksydacyjnego zwanego malondialdehydem (MDA) i zwiększyło poziom aktywności enzymów przeciwutleniających, w tym peroksydazy glutationowej (GpX) po treningu siłowym w porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali placebo.

Z kolei badanie przeprowadzone w 2023 r., obejmujące 48 osób hospitalizowanych z powodu COVID-19, wykazało, że uczestnicy, którzy spożywali 500 ml soku z granatów dziennie przez 14 dni, doświadczyli znacznego zmniejszenia markerów stanu zapalnego interleukiny-6 (IL-6), CRP i szybkości sedymentacji erytrocytów (ESR) w porównaniu z wartością wyjściową.

Czy picie soków jest zdrowe? Sprawdź, jakie są polecane porcje!

Czy picie soków jest zdrowe? Sprawdź, jakie są polecane porcje!

Oferta soków przyprawia o zawrót głowy, jednak ich wybór nie jest wcale taki łatwy. O ile według definicji jest to napój uzyskany z owoców lub warzyw, jego rodzajów jest bardzo wiele, a te poszczególn...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Jak obierać granat?

Obieranie tego egzotycznego owocu przysparza wielu osobom problemów, ale wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane. Korzystając z poniższej instrukcji bez trudu obierzesz grant:

  1. Wykonaj małe nacięcia dookoła górnej części owocu. Przejedź nożem po powstałej szczelinie i zdejmij „czapeczkę”.
  2. Następnie natnij skórkę owocu w jednej linii z każdą błonką, która oddziela komory owocu i usuń biały miąższ z samego środka granatu.
  3. Delikatnie odegnij fragmenty skórki i oddziel nad miską nasiona od miąższu. Jeśli nalejesz do miski wodę, nasionka spadną na dno, a zbędne resztki będą unosić się na powierzchni.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Jak jeść granat? Wypróbuj przepis na sałatkę z granatem

Nie wiesz, jak wykorzystać nasiona granatu? Mam dla Ciebie świetny przepis na sałatkę z granatem, pieczonymi batatami i fetą pochodzący ze Strony Kuchni:

Składniki na 3 porcje:

  • 1 granat,
  • 4 garście rukoli lub szpinaku,
  • 3 średniej wielkości bataty,
  • ser feta ok. 270 g,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich.

Składniki na dressing:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu winnego białego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Jak zrobić sałatkę z granatem, batatami i fetą?

  1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (mogą być paseczki jak na frytki).
  2. Wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich (można też dodać sól i pieprz).
  3. Kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.
  4. Na talerzach rozkładamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę albo szpinak.
  5. Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie i wykładamy na rukolę.
  6. Obieramy granat, wyciągamy nasiona i posypujemy nimi bataty na talerzach.
  7. Posypujemy rozkruszoną fetą.
  8. Dressing: rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego oliwę, ocet, cukier trzcinowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  9. Całość sałatki polewamy dressingiem. Możemy też dodać na koniec pokrojone orzechy włoskie.

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kinga
jak pomagają na zaparcia to i ja powinnam jeść, bo niby sięgam po suszone śliwki ale one już nie zawsze pomagają. korzystam też z deski myjącej uspa. Silny strumień wody dociera gdzie trzeba i ulgę przynosi
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia