Spis treści
Granat – właściwości i pochodzenie
Granat właściwy (Punica granatum L.) to gatunek należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Pochodzi z Iranu, uprawiany jest głównie w rejonach śródziemnomorskich, a także w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych Ameryki, Afganistanie, Rosji, Indiach, Chinach oraz Japonii.
Zobacz także: Odmładza, chroni serce i zwiększa libido. To wybuchowa mieszanka składników odżywczych i wzmacniających
Rośnie w formie krzewu lub niewielkiego drzewka o wysokości od 3 do 5 m. Jego owoce kształtem i wielkością przypominają jabłka. Pokryte są twardą skórzastą skórą, która najczęściej przybiera barwę czerwoną, czasem fioletową lub brązową. Jadalną część stanowi wnętrze owocu – nasiona pokryte galaretowatą osnówką. Mają słodki, lekko cierpki smak.
Woda stanowi 79 proc. owocu granatu, w jego 100 g znajdziemy ok. 83 kcal. Jego porcja pokrywa zalecane dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy:
- tiamina B1 – 0,2 proc.,
- ryboflawina B2 – 1,2 proc.,
- niacyna – 1,4 proc.,
- witamina C – 8,9 proc.
Zawiera także pewne ilości składników mineralnych:
- wapń – 1,0 mg,
- fosfof – 2,8 mg,
- żelazo – 8,0 mg,
- potas – 5,5 mg.
Z jednego średniego granatu uzyskamy około 1/2 szklanki i 2 łyżki stołowych soku, a z dużego owocu około 3/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe soku.
Granaty cenione są ze względu na wysokie stężenie ochronnych związków roślinnych, takich jak ellagitaniny, antocyjany i kwasy organiczne. Wykazują one silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Jednocześnie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wpływając na czynniki takie jak ciśnienie krwi i poziom lipidów we krwi. Badania pokazują, że są w stanie zmniejszyć również uszkodzenia oksydacyjne spowodowane ćwiczeniami fizycznymi i wspierać obronę antyoksydacyjną po intensywnej aktywności, sprzyjając regeneracji mięśni.
Ze względu na dużą zawartość błonnika granaty polecane są osobom, które cierpią z powodu zaparć. Jako dobre źródło kwasu foliowego powinny znaleźć się w diecie ciężarnych.
Dlaczego warto pić sok z granatu?
Dowody naukowe na zdrowotne właściwości grantów są nadal dość ograniczone i większość z nich skupia się głównie na uzyskiwanym z niego soku. Badania wykazują m.in., że codzienne picie soku z granatów może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi o maksymalnie ok. 5 mmHg oraz wpłynąć pozytywnie na naszą pamięć.
Sok z granatu doceniany przede wszystkim ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niewielkie badanie przeprowadzone w 2017 r. na dziewięciu elitarnych ciężarowcach, wykazało, że spożywanie 250 ml soku z granatów trzy razy dziennie przez trzy dni przed olimpijskimi sesjami treningowymi, a także dodatkowe 500 ml soku z granatów na godzinę przed sesjami treningowymi, zmniejszyło poziom markera stresu oksydacyjnego zwanego malondialdehydem (MDA) i zwiększyło poziom aktywności enzymów przeciwutleniających, w tym peroksydazy glutationowej (GpX) po treningu siłowym w porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali placebo.
Z kolei badanie przeprowadzone w 2023 r., obejmujące 48 osób hospitalizowanych z powodu COVID-19, wykazało, że uczestnicy, którzy spożywali 500 ml soku z granatów dziennie przez 14 dni, doświadczyli znacznego zmniejszenia markerów stanu zapalnego interleukiny-6 (IL-6), CRP i szybkości sedymentacji erytrocytów (ESR) w porównaniu z wartością wyjściową.
Jak obierać granat?
Obieranie tego egzotycznego owocu przysparza wielu osobom problemów, ale wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane. Korzystając z poniższej instrukcji bez trudu obierzesz grant:
- Wykonaj małe nacięcia dookoła górnej części owocu. Przejedź nożem po powstałej szczelinie i zdejmij „czapeczkę”.
- Następnie natnij skórkę owocu w jednej linii z każdą błonką, która oddziela komory owocu i usuń biały miąższ z samego środka granatu.
- Delikatnie odegnij fragmenty skórki i oddziel nad miską nasiona od miąższu. Jeśli nalejesz do miski wodę, nasionka spadną na dno, a zbędne resztki będą unosić się na powierzchni.
Jak jeść granat? Wypróbuj przepis na sałatkę z granatem
Nie wiesz, jak wykorzystać nasiona granatu? Mam dla Ciebie świetny przepis na sałatkę z granatem, pieczonymi batatami i fetą pochodzący ze Strony Kuchni:
Składniki na 3 porcje:
- 1 granat,
- 4 garście rukoli lub szpinaku,
- 3 średniej wielkości bataty,
- ser feta ok. 270 g,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich.
Składniki na dressing:
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu winnego białego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Jak zrobić sałatkę z granatem, batatami i fetą?
- Bataty obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (mogą być paseczki jak na frytki).
- Wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich (można też dodać sól i pieprz).
- Kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.
- Na talerzach rozkładamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę albo szpinak.
- Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie i wykładamy na rukolę.
- Obieramy granat, wyciągamy nasiona i posypujemy nimi bataty na talerzach.
- Posypujemy rozkruszoną fetą.
- Dressing: rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego oliwę, ocet, cukier trzcinowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Całość sałatki polewamy dressingiem. Możemy też dodać na koniec pokrojone orzechy włoskie.
Źródła: