Spis treści
Nalewka z granatu – przepis na słodki różowy leczniczy trunek
Zanim zabierzemy się za nastawienie nalewki, w pierwszej kolejności musimy odpowiednio obrać dwa owoce granatu. Szczegółową instrukcję, jak to zrobić, można znaleźć w artykule: „Jak jeść i obierać granaty?”.
Składniki na słodką nalewkę z owoców granatów:
- 2 dojrzałe granaty,
- 0,5 l wódki,
- 100 g cukru.
Przygotowanie:
- Granty obierz, wyrzucając białą błonę i niedojrzałe ziarna.
- Ziarna wsyp do słoika, zasyp cukrem i przemieszaj.
- Zakryj słoik gazą i odstaw na tydzień w temperaturze pokojowej.
- Odsącz powstały płyn (zostaw go na później), a ziarna zalej wódką.
- Zamknij szczelnie słoik i odstaw na tydzień w ciemne miejsce.
- Przefiltruj zawartość słoika, wymieszaj obydwa płyny i przelej do butelek.
- Im dłużej nalewka będzie leżakowała – tym będzie smaczniejsza.
Nalewka z granatu – właściwości lecznice
Granat (Punica granatum L.) to jeden ze śródziemnomorskich leczniczych owoców, który od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej do leczenia wrzodów, biegunki i niepłodności u mężczyzn. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza mnogości substancji czynnych.
Owoce grantu dostarczają do organizmu witaminy (m.in. B1, B2, B3 i C), składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo i potas) oraz ellagitaniny, antocyjany i kwasy organiczne o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, które przenikają do nalewki.
Współczesne badania potwierdzają, że owoc granatu ma m.in. właściwości:
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwmalaryczne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwnadciśnieniowe.
Na co może pomóc nalewka z granatu?
Nalewka z grantu przyjmowana w ilościach leczniczych może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się chorób układu krążenia oraz prawdopodobieństwo występowania spadków ciśnienia krwi. Może być także stosowana pomocniczo w leczeniu chorób jamy ustnej (używana do płukania) – substancje zawarte w granacie aktywnie zwalczają stany zapalne dziąseł i błon śluzowych.
Ponadto okresowe picie nalewki może poprawić stan szkliwa i zmniejszyć ryzyko rozwoju próchnicy. Nalewka z granatu podawana, jako aperitif wzmaga apetyt, co jest szczególnie korzystne dla osób z niedowagą, a zawarty niej alkohol, pity w niewielkich ilościach, sprzyja lepszemu trawieniu pokarmu.
Kto nie powinien pić nalewki z granatu?
Nalewki z granatu nie powinny pić osoby z przeciwwskazaniami do picia alkoholu, w tym ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci oraz pacjenci przyjmujący określone leki. Powinni jej unikać także chorzy nadwrażliwością lub alergią na te owoce lub alkohol.
Nalewki nie powinny spożywać również osoby cierpiące na zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, a także z przewlekłymi chorobami jelit. Wysokie lub niestabilne ciśnienie także wykluczają picie tego trunku.