Spis treści
Nalewka z granatu – przepis na słodki różowy leczniczy trunek
Zanim zabierzemy się za nastawienie nalewki, w pierwszej kolejności musimy odpowiednio obrać dwa owoce granatu. Szczegółową instrukcję, jak to zrobić, można znaleźć w artykule: „Jak jeść i obierać granaty?”.
Składniki na słodką nalewkę z owoców granatów:
- 2 dojrzałe granaty,
- 0,5 l wódki,
- 100 g cukru.
Przygotowanie:
- Granty obierz, wyrzucając białą błonę i niedojrzałe ziarna.
- Ziarna wsyp do słoika, zasyp cukrem i przemieszaj.
- Zakryj słoik gazą i odstaw na tydzień w temperaturze pokojowej.
- Odsącz powstały płyn (zostaw go na później), a ziarna zalej wódką.
- Zamknij szczelnie słoik i odstaw na tydzień w ciemne miejsce.
- Przefiltruj zawartość słoika, wymieszaj obydwa płyny i przelej do butelek.
- Im dłużej nalewka będzie leżakowała – tym będzie smaczniejsza.
11 najlepszych nalewek, które możesz nastawić zimą. Owoce znajdziesz teraz w sklepach
Nalewki od dawna są używane jako wsparcie w leczeniu różnych dolegliwości. Są również cenione za swoje wyjątkowe walory smakowe i często goszczą na stołach. Mogą pomagać w problemach z sercem, trawien...
Nalewka z granatu – właściwości lecznice
Granat (Punica granatum L.) to jeden ze śródziemnomorskich leczniczych owoców, który od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej do leczenia wrzodów, biegunki i niepłodności u mężczyzn. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza mnogości substancji czynnych.
Owoce grantu dostarczają do organizmu witaminy (m.in. B1, B2, B3 i C), składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo i potas) oraz ellagitaniny, antocyjany i kwasy organiczne o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, które przenikają do nalewki.
Współczesne badania potwierdzają, że owoc granatu ma m.in. właściwości:
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwmalaryczne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwnadciśnieniowe.
Na co może pomóc nalewka z granatu?
Nalewka z grantu przyjmowana w ilościach leczniczych może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się chorób układu krążenia oraz prawdopodobieństwo występowania spadków ciśnienia krwi. Może być także stosowana pomocniczo w leczeniu chorób jamy ustnej (używana do płukania) – substancje zawarte w granacie aktywnie zwalczają stany zapalne dziąseł i błon śluzowych.
Ponadto okresowe picie nalewki może poprawić stan szkliwa i zmniejszyć ryzyko rozwoju próchnicy. Nalewka z granatu podawana, jako aperitif wzmaga apetyt, co jest szczególnie korzystne dla osób z niedowagą, a zawarty niej alkohol, pity w niewielkich ilościach, sprzyja lepszemu trawieniu pokarmu.
Kto nie powinien pić nalewki z granatu?
Nalewki z granatu nie powinny pić osoby z przeciwwskazaniami do picia alkoholu, w tym ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci oraz pacjenci przyjmujący określone leki. Powinni jej unikać także chorzy nadwrażliwością lub alergią na te owoce lub alkohol.
Nalewki nie powinny spożywać również osoby cierpiące na zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, a także z przewlekłymi chorobami jelit. Wysokie lub niestabilne ciśnienie także wykluczają picie tego trunku.
Co się stanie, kiedy będziesz pić alkohol na mrozie? Może to grozić hipotermią
Czy szklaneczka „rozgrzewającego” trunku rzeczywiście ochroni nas przed mrozem? Zdecydowanie nie. Złudne poczucie rozgrzania po wypiciu drinka w rzeczywistości sprzyja wychłodzeniu organizmu i może do...