Najlepsza nalewka z granatu. Warto nastawić ją właśnie teraz. Zobacz, jakie właściwości ma owoc życia i wypróbuj przepis na nalewkę na wódce

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Granat, nazywany owocem życia, to prawdziwa kopalnia substancji aktywnych. Ma wiele właściwości leczniczych potwierdzonych współczesnymi badaniami. W prosty i szybki sposób przygotujesz z niego nalewkę, która wspiera pracę serca, podkręca apetyt i pomaga w leczeniu zamian w jamie ustnej. Wypróbuj przepis na nalewkę z granatu.

Spis treści

Nalewka z granatu – przepis na słodki różowy leczniczy trunek

Zanim zabierzemy się za nastawienie nalewki, w pierwszej kolejności musimy odpowiednio obrać dwa owoce granatu. Szczegółową instrukcję, jak to zrobić, można znaleźć w artykule: „Jak jeść i obierać granaty?”.

Słodka i lekko kwaśna w smaku nalewka z granatu to źródło witamin, składników mineralnych i cennych przeciwutleniaczy.
Słodka i lekko kwaśna w smaku nalewka z granatu to źródło witamin, składników mineralnych i cennych przeciwutleniaczy. Seva_blsv/GettyImages

Składniki na słodką nalewkę z owoców granatów:

  • 2 dojrzałe granaty,
  • 0,5 l wódki,
  • 100 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Granty obierz, wyrzucając białą błonę i niedojrzałe ziarna.
  2. Ziarna wsyp do słoika, zasyp cukrem i przemieszaj.
  3. Zakryj słoik gazą i odstaw na tydzień w temperaturze pokojowej.
  4. Odsącz powstały płyn (zostaw go na później), a ziarna zalej wódką.
  5. Zamknij szczelnie słoik i odstaw na tydzień w ciemne miejsce.
  6. Przefiltruj zawartość słoika, wymieszaj obydwa płyny i przelej do butelek.
  7. Im dłużej nalewka będzie leżakowała – tym będzie smaczniejsza.

Nalewka z granatu – właściwości lecznice

Granat (Punica granatum L.) to jeden ze śródziemnomorskich leczniczych owoców, który od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej do leczenia wrzodów, biegunki i niepłodności u mężczyzn. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza mnogości substancji czynnych.

Owoce grantu dostarczają do organizmu witaminy (m.in. B1, B2, B3 i C), składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo i potas) oraz ellagitaniny, antocyjany i kwasy organiczne o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, które przenikają do nalewki.

Współczesne badania potwierdzają, że owoc granatu ma m.in. właściwości:

  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwmalaryczne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwnadciśnieniowe.

Na co może pomóc nalewka z granatu?

Nalewka z grantu przyjmowana w ilościach leczniczych może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się chorób układu krążenia oraz prawdopodobieństwo występowania spadków ciśnienia krwi. Może być także stosowana pomocniczo w leczeniu chorób jamy ustnej (używana do płukania) – substancje zawarte w granacie aktywnie zwalczają stany zapalne dziąseł i błon śluzowych.

Ponadto okresowe picie nalewki może poprawić stan szkliwa i zmniejszyć ryzyko rozwoju próchnicy. Nalewka z granatu podawana, jako aperitif wzmaga apetyt, co jest szczególnie korzystne dla osób z niedowagą, a zawarty niej alkohol, pity w niewielkich ilościach, sprzyja lepszemu trawieniu pokarmu.

Kto nie powinien pić nalewki z granatu?

Nalewki z granatu nie powinny pić osoby z przeciwwskazaniami do picia alkoholu, w tym ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci oraz pacjenci przyjmujący określone leki. Powinni jej unikać także chorzy nadwrażliwością lub alergią na te owoce lub alkohol.

Nalewki nie powinny spożywać również osoby cierpiące na zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, a także z przewlekłymi chorobami jelit. Wysokie lub niestabilne ciśnienie także wykluczają picie tego trunku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia