Spis treści
Historia grzanego wina. Tradycja picia trunku sięga starożytności
Wino, choć pojawiło się później niż piwo, jest jednym z najstarszych alkoholi znanych ludzkości. Od początku pełniło istotną rolę w obrzędach religijnych i kultowych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Nie było jednak zarezerwowane tylko do tych celów, szybko trafiło także na zwykłe stoły.
Sprawdź: Dlaczego po czerwonym winie boli głowa?
Wino spożywane było tradycyjnie – podawane w odpowiedniej temperaturze i kielichach, ale także na ciepło z dodatkiem miodu lub miodu i przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon czy kardamon.
Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu
Dziś przygotowywanie grzanego wina niewiele różni się od metod stosowanych w starożytności. Do garnków z czerwonym winem dodajemy zarówno miód, jak i znane od wieków przyprawy. Po aromatyczny napój najchętniej sięgamy zimą, aby się rozgrzać i wzmocnić.
Przepis na grzane wino. Jak przygotować grzańca?
Grzane wino to napój, który przygotowuje się w ciągu kilku minut. Wybierając dodatki, warto kierować się upodobaniami i ewentualnymi alergiami osób, które będą piły grzańca. Trunek można przygotować na bazie wina bezalkoholowego z zachowaniem wszystkich jego właściwości zdrowotnych.
Składniki na 4 porcje:
- 1 butelka czerwonego wina półsłodkiego,
- 4 łyżki miodu,
- 4 goździki,
- pół lasku cynamonu cejlońskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 4 plastry sparzonej pomarańczy.
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wino i dodaj goździki, cynamon i gałkę muszkatołową.
- Przykryj i gotuj na średnim ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij z ognia, poczekaj aż wino przestygnie i dodaj miód.
- Rozlej do kubków i dodaj do każdego plaster pomarańczy.
Aromatyczne przyprawy to ważne i zdrowe dodatki do grzanego wina
Grzane wino nie istniałoby, gdyby nie aromatyczne przyprawy, które do niego dodajemy. To one nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Najczęściej do garnka z trunkiem trafiają:
- miód,
- cynamon,
- goździki,
- imbir,
- cytrusy,
- goździki,
- gałka muszkatołowa.
Każdy z tych dodatków ma wiele wartości odżywczych, dzięki którym wpływa pozytywnie na nasz organizm. W zależności od tego, jakie smaki i aromaty lubimy, możemy doprawić grzane wino większą ilością jednej z przypraw lub z którejś zrezygnować.
Te przyprawy warto dodać do grzanego wina
Właściwości zdrowotne czerwonego wina. Na co może pomóc?
Zarówno samo czerwone wino, jaki i przyprawy, które do niego dodajemy mają wiele właściwości zdrowotnych . W świetlenie badań naukowych wykazano wiele pozytywnych skutków spożywania czerwonego wina, m.in.:
- dzięki obecności resweratrolu czerwone wino opóźnia procesy starzenia mózgu,
- przeciwutleniacze zawarte czerwonym winie niszczą wolne rodniki, wpływając pozytywnie na odporność organizmu,
- polifenole zawarte w czerwonym winie chronią przed zakrzepicą i udarem,
- picie umiarkowanych ilości czerwonego wina sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach,
- garbniki obecne w czerwonym winie ułatwiają prawidłową pracę układu trawiennego,
- flawonoidy zawarte w czerwonym winie działają korzystanie na pracę układu krążenia.
Należy pamiętać, że wino, jak każdy alkohol powinno być spożywane z umiarem, a dzienna dawka czystego alkoholu zalecana dla kobiet wynosi 10 g/dzień i 20 g/dzień dla mężczyzn. W jednym kieliszku wina (150 ml) znajduje się 14,5 g czystego alkoholu.
Dowiedz się więcej: Ekspert obala mit dotyczący łączenia potraw z kieliszkiem wina
Źródła:
- Why Red Wine Is Better Than White Wine for Gut Health Healthline
- Alkohol i choroby układu sercowo-naczyniowego Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej