Grzane wino na długie jesienne wieczory. Podajemy prosty przepis. Dodaj te przyprawy do grzańca, aby był zdrowszy i smaczniejszy

Marta Siesicka-Osiak
Za aromat i smak grzanego wina odpowiadają przyprawy. Zobacz na kolejnych slajdach, co i dlaczego warto dodać do grzańca.
Za aromat i smak grzanego wina odpowiadają przyprawy. Zobacz na kolejnych slajdach, co i dlaczego warto dodać do grzańca. Denys Gromov / Pexels
Grzane wino pijemy w niemal niezmienionej postaci od starożytności. Aromatyczne korzenne przyprawy i dodatek słodkiego miodu, sprawiają, że grzaniec nie tylko wyśmienicie smakuje i pachnie, ale może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Przedstawiamy historię grzańca i właściwości przypraw, które się do niego dodaje. Poznaj zalety czerwonego wina i wypróbuj przepis na grzane wino, także w wersji bez alkoholu.

Spis treści

Historia grzanego wina. Tradycja picia trunku sięga starożytności

Wino, choć pojawiło się później niż piwo, jest jednym z najstarszych alkoholi znanych ludzkości. Od początku pełniło istotną rolę w obrzędach religijnych i kultowych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Nie było jednak zarezerwowane tylko do tych celów, szybko trafiło także na zwykłe stoły.

Sprawdź: Dlaczego po czerwonym winie boli głowa?

Wino spożywane było tradycyjnie – podawane w odpowiedniej temperaturze i kielichach, ale także na ciepło z dodatkiem miodu lub miodu i przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon czy kardamon.

Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu

Dziś przygotowywanie grzanego wina niewiele różni się od metod stosowanych w starożytności. Do garnków z czerwonym winem dodajemy zarówno miód, jak i znane od wieków przyprawy. Po aromatyczny napój najchętniej sięgamy zimą, aby się rozgrzać i wzmocnić.

Przepis na grzane wino. Jak przygotować grzańca?

Grzane wino to napój, który przygotowuje się w ciągu kilku minut. Wybierając dodatki, warto kierować się upodobaniami i ewentualnymi alergiami osób, które będą piły grzańca. Trunek można przygotować na bazie wina bezalkoholowego z zachowaniem wszystkich jego właściwości zdrowotnych.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego wina półsłodkiego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 goździki,
  • pół lasku cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 4 plastry sparzonej pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wino i dodaj goździki, cynamon i gałkę muszkatołową.
  2. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Zdejmij z ognia, poczekaj aż wino przestygnie i dodaj miód.
  4. Rozlej do kubków i dodaj do każdego plaster pomarańczy.

Aromatyczne przyprawy to ważne i zdrowe dodatki do grzanego wina

Grzane wino nie istniałoby, gdyby nie aromatyczne przyprawy, które do niego dodajemy. To one nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Najczęściej do garnka z trunkiem trafiają:

  • miód,
  • cynamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • cytrusy,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa.

Każdy z tych dodatków ma wiele wartości odżywczych, dzięki którym wpływa pozytywnie na nasz organizm. W zależności od tego, jakie smaki i aromaty lubimy, możemy doprawić grzane wino większą ilością jednej z przypraw lub z którejś zrezygnować.

Te przyprawy warto dodać do grzanego wina

Właściwości zdrowotne czerwonego wina. Na co może pomóc?

Zarówno samo czerwone wino, jaki i przyprawy, które do niego dodajemy mają wiele właściwości zdrowotnych . W świetlenie badań naukowych wykazano wiele pozytywnych skutków spożywania czerwonego wina, m.in.:

  • dzięki obecności resweratrolu czerwone wino opóźnia procesy starzenia mózgu,
  • przeciwutleniacze zawarte czerwonym winie niszczą wolne rodniki, wpływając pozytywnie na odporność organizmu,
  • polifenole zawarte w czerwonym winie chronią przed zakrzepicą i udarem,
  • picie umiarkowanych ilości czerwonego wina sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach,
  • garbniki obecne w czerwonym winie ułatwiają prawidłową pracę układu trawiennego,
  • flawonoidy zawarte w czerwonym winie działają korzystanie na pracę układu krążenia.

Należy pamiętać, że wino, jak każdy alkohol powinno być spożywane z umiarem, a dzienna dawka czystego alkoholu zalecana dla kobiet wynosi 10 g/dzień i 20 g/dzień dla mężczyzn. W jednym kieliszku wina (150 ml) znajduje się 14,5 g czystego alkoholu.

Dowiedz się więcej: Ekspert obala mit dotyczący łączenia potraw z kieliszkiem wina

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia