Spis treści
Pij wino o tej porze, a pomoże ci spalić więcej tłuszczu
Ta wiadomość na pewno ucieszy wiele osób szczególnie przed świętami. Eksperci uważają, że wypicie lampki czerwonego lub białego wina o określonej porze dnia może pomóc w spalaniu tłuszczu i odchudzaniu. Dopasowanie czasu na delektowanie się winem do naturalnych rytmów organizmu może przynieść korzyści zdrowotne wpływające nie tylko na samopoczucie.
Nasz organizm działa według określonego rytmu dobowego. Jest to 24-godzinny cykl, który reguluje wszystkie mechanizmy zachodzące w naszym ciele, od snu po trawienie. Badania pokazują, że tempo metabolizmu zmienia się w ciągu dnia, a organizm w pewnych porach bardziej efektywnie przetwarza jedzenie i napoje.
W przeciwieństwie do składników odżywczych takich jak białka czy węglowodany, alkohol jest metabolizowany inaczej, a czas jego spożycia może mieć wpływ na to, jak organizm spala kalorie. Eksperci zalecają więc, aby wino pić po południu między 16:00 a 19:00. W tym czasie metabolizm jest najbardziej aktywny i może skutecznie przetwarzać alkohol, zmniejszając ryzyko jego magazynowania w postaci tłuszczu.
Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie
Picie wina po opalaniu czy przypalone tosty mają wpływ na długość naszego życia. Badania naukowe wyjaśniają jak to możliwe i co możesz zrobić, żeby żyć dłużej i cieszyć się dobrym zdrowiem. Sprawdź, c...
Zwykle pijesz alkohol wieczorem? To dlatego źle na ciebie działa
Pijesz wino lub inny alkohol późnym wieczorem po kolacji lub tuż przed pójściem spać? Może to zaburzyć sen i spowolnić procesy spalania tłuszczu. Alkohol zakłóca fazę snu REM, w czasie której organizm się regeneruje, odbudowuje mięśnie, spowalnia metabolizm i reguluje poziom hormonów.
Zaburzenia tej fazy snu prowadzą do podniesienia poziomu kortyzolu, czyli hormonu stresu. Nadmiar kortyzolu natomiast prowadzi do zwiększonego gromadzenia tłuszczu, szczególnie w okolicach brzucha, tzw. brzuch stresowy lub kortyzolowy. Możesz temu zapobiec bez unikania rozkoszowania się lampką wina, pijąc je po prostu wcześniej.
Jak podkreślają specjaliści ds. żywienia w Ski Vertigo, którzy dostarczają pełnowartościowe posiłki w luksusowych domkach dla entuzjastów narciarstwa, kluczowe są tu równowaga i umiar. Oprócz odpowiedniej pory na picie wina ważne jest też spożywanie go z posiłkami zawierającymi chude białka i zdrowe tłuszcze, aby zminimalizować jego wpływ na poziom cukru we krwi.
– Dopasowanie czasu spożywania wina do naturalnego rytmu organizmu może przynieść zauważalną różnicę. To prosta zmiana stylu życia, która pozwala cieszyć się przyjemnościami bez narażania zdrowia i sylwetki – podsumowują eksperci.
5 powodów, dla których warto pić lampkę czerwonego wina!
Czerwone wino jest jednym z najpopularniejszych alkoholi spożywanych do obiadu. Zawarty w nim alkohol pobudza apetyt oraz zwiększa perystaltykę jelit, co korzystnie wpływa na trawienie. Dodatkowo czer...