Spis treści
Pij wino o tej porze, a pomoże ci spalić więcej tłuszczu
Ta wiadomość na pewno ucieszy wiele osób szczególnie przed świętami. Eksperci uważają, że wypicie lampki czerwonego lub białego wina o określonej porze dnia może pomóc w spalaniu tłuszczu i odchudzaniu. Dopasowanie czasu na delektowanie się winem do naturalnych rytmów organizmu może przynieść korzyści zdrowotne wpływające nie tylko na samopoczucie.

Nasz organizm działa według określonego rytmu dobowego. Jest to 24-godzinny cykl, który reguluje wszystkie mechanizmy zachodzące w naszym ciele, od snu po trawienie. Badania pokazują, że tempo metabolizmu zmienia się w ciągu dnia, a organizm w pewnych porach bardziej efektywnie przetwarza jedzenie i napoje.
W przeciwieństwie do składników odżywczych takich jak białka czy węglowodany, alkohol jest metabolizowany inaczej, a czas jego spożycia może mieć wpływ na to, jak organizm spala kalorie. Eksperci zalecają więc, aby wino pić po południu między 16:00 a 19:00. W tym czasie metabolizm jest najbardziej aktywny i może skutecznie przetwarzać alkohol, zmniejszając ryzyko jego magazynowania w postaci tłuszczu.
Zwykle pijesz alkohol wieczorem? To dlatego źle na ciebie działa
Pijesz wino lub inny alkohol późnym wieczorem po kolacji lub tuż przed pójściem spać? Może to zaburzyć sen i spowolnić procesy spalania tłuszczu. Alkohol zakłóca fazę snu REM, w czasie której organizm się regeneruje, odbudowuje mięśnie, spowalnia metabolizm i reguluje poziom hormonów.
Zaburzenia tej fazy snu prowadzą do podniesienia poziomu kortyzolu, czyli hormonu stresu. Nadmiar kortyzolu natomiast prowadzi do zwiększonego gromadzenia tłuszczu, szczególnie w okolicach brzucha, tzw. brzuch stresowy lub kortyzolowy. Możesz temu zapobiec bez unikania rozkoszowania się lampką wina, pijąc je po prostu wcześniej.
Jak podkreślają specjaliści ds. żywienia w Ski Vertigo, którzy dostarczają pełnowartościowe posiłki w luksusowych domkach dla entuzjastów narciarstwa, kluczowe są tu równowaga i umiar. Oprócz odpowiedniej pory na picie wina ważne jest też spożywanie go z posiłkami zawierającymi chude białka i zdrowe tłuszcze, aby zminimalizować jego wpływ na poziom cukru we krwi.
– Dopasowanie czasu spożywania wina do naturalnego rytmu organizmu może przynieść zauważalną różnicę. To prosta zmiana stylu życia, która pozwala cieszyć się przyjemnościami bez narażania zdrowia i sylwetki – podsumowują eksperci.