Spis treści
Przyprawy z Indii z rakotwórczymi substancjami? FDA sprawdza
Indyjskie przyprawy cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego – Indie są największym producentem przypraw na świecie i eksportują ponad 200 przypraw i ich mieszanek (także do Polski). Jednak w kwietniu 2024 r. pojawiły się alarmujące doniesienia o bezpieczeństwie produktów dwóch renomowanych producentów – MDH i Everest, o czym pisały m.in. BBC i The Independent.
MDH to 105-letnia rodzinna firma, oferująca ponad 60 przypraw i mieszanek. Everest Food Products został założony 57 lat temu przez handlarza przyprawami, a jego ambasadorami były gwiazdy Bollywood – Amitabh Bachchan i Shah Rukh Khan.
Już w kwietniu 2024 r. Hongkong zawiesił sprzedaż trzech mieszanek przypraw wyprodukowanych przez MDH i jednej przez Everest z powodu rzekomego wysokiego poziomu tlenku etylenu. Wkrótce po tym Singapur wycofał mieszankę Everest do curry rybnego, twierdząc, że domniemany wysoki poziom tlenku etylenu stwarza ryzyko raka.
Sprawą zajęła się Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) i bada produkty dwóch popularnych marek pod kątem potencjalnej zawartości pestycydów
– FDA jest świadoma doniesień i zbiera dodatkowe informacje na temat sytuacji – powiedział agencji Reuters rzecznik FDA.
Śmiercionośne przyprawy na całym świecie. Skąd pochodzą zanieczyszczenia?
Okazuje się, że od 2021 r. średnio 14,5 proc. amerykańskich dostaw przypraw MDH zostało odrzuconych z powodu obecności bakterii – wykazała analiza amerykańskich danych regulacyjnych przeprowadzona przez agencję informacyjną. Obie marki twierdzą, że ich produkty są bezpieczne.
Ta sama substancja została wykryta w próbkach papryki chili i ziaren pieprzu z Indii po badaniach wykonanych w Unii Europejskiej. UE wyraziła obawy, a organy regulacyjne ds. żywności w Malediwach, Bangladeszu i Australii również wszczęły dochodzenia.
Indyjska Rada ds. Przypraw, czyli rządowy regulator eksportu przypraw, zaangażowała się w sprawę i poszukuje informacji na temat eksportu obu firm w Hongkongu i Singapurze. Organ współpracuje z nimi w celu znalezienia „pierwotnej przyczyny” problemów z jakością po rozpoczęciu inspekcji w ich zakładach.
Czy tlenek etylenu jest szkodliwy dla zdrowia?
Tlenek etylenu to bezbarwny gaz o słodkawym zapachu. Jest wykorzystywany m.in. w przemyśle chemicznym, do sterylizacji gazowej narzędzi medycznych i materiałów opatrunkowych oraz w niektórych krajach do fumigacji (czyli zwalczania szkodników za pomocą substancji chemicznych w formie pary, dymu lub gazu) produktów spożywczych (np. przypraw). Tlenek etylenu jest też stosowany do konserwacji przedmiotów muzealnych, starych książek, ubrań, futer itp. W śladowych ilościach w dymie tytoniowym.
– Tlenek etylenu ma działanie znieczulające, ale także podrażniające, rakotwórcze i mutagenne, czyli zmieniające materiał genetyczny. Wywiera negatywny wpływ na rozrodczość. Zgodnie z rozporządzeniem WE nr 1272/2008 jest klasyfikowany jako substancja działająca mutagennie na komórki rozrodcze kategorii 1B – pisze ekspertka Strony Zdrowia, Anna Rokicka-Żuk.
Tlenek etylenu został wykryty w przyprawach i mieszankach przypraw dwóch popularnych producentów z Indii, MDH i Everest. Trwają badania i testy jakości produktów, a Indie są wzywane do zmienienia swojego podejścia do bezpieczeństwa żywności, nadając priorytet przejrzystości, rygorystycznemu egzekwowaniu przepisów i jasnej komunikacji w celu ochrony integralności eksportu.
Źródła:
US food regulator gathering information on Indian spices after alleged contamination Reuters
MDH and Everest: US health officials probe Indian spice mix pesticide claims BBC
Indian spice brands with millions of consumers across world investigated over pesticides in mixes The Independent
Tlenek etylenu w żywności Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy