Spis treści
Przepis na herbatkę z liści orzecha włoskiego
Orzechy to jedne z najzdrowszych bakalii, jednak niewiele osób wie, że liście orzecha włoskiego (Juglans regia) są równie cennym surowcem zielarskim. Przygotowanie naparu z jego liści jest niezwykle proste i wymaga tylko 2 składników:
- 1 łyżka rozdrobnionych liści orzecha włoskiego – najlepiej suszonych,
- 500 ml wody.
Jak przygotować napar? Wystarczy liście orzecha włoskiego wrzucić do garnka, zalać 500 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut pod przykryciem, a następnie przecedzić. Tak przygotowany napar zaleca się pić na czczo – warto pamiętać, że dawka lecznicza wynosi maksymalnie 500 ml dziennie.
Jakie właściwości wykazuje napar z liści orzecha włoskiego?
Najpopularniejszym przetworem z orzechów włoskich jest tradycyjna orzechówka, czyli lecznicza nalewka przygotowywana z niedojrzałych owoców orzecha włoskiego. Niewiele osób jednak wie, że napar z liści tego drzewa wykazuje podobne działanie, a do tego nie zawiera alkoholu.
Dr Henryk Różański w swoich pracach zaznacza, że liście orzecha włoskiego stanowią znakomite źródło olejków eterycznych, które działają pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych, a dzięki temu łagodzą objawy przejedzenia, w tym ból brzucha, wzdęcia i zgagę. Dodatkowo liście obfitują w garbniki – związki o właściwościach ściągających, czyli obkurczających naczynia krwionośne. Z tego względu napary z liści często polecane są przy uporczywych biegunkach, szczególnie pochodzenia bakteryjnego.
Zobacz także: Co zamiast bułki tartej? Kapitalne pomysły na panierkę. Przydadzą się także orzechy
W naparze z liści orzecha znajdziemy również flawonoidy, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Dlatego spożywanie takiej herbatki wspiera walkę z wolnymi rodnikami tlenowymi, łagodzi stan zapalny, a nawet spowalnia proces starzenia się komórek.
Bardzo ważnymi składnikami liści orzecha włoskiego są witamina C i kwercetyna, które uczestniczą w ochronie układu krążenia, poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Zobacz także: Przepis na sałatkę z gruszką i orzechami włoskimi
Fitoterapeuta wspomina również o znacznej ilości kwasów organicznych, w tym galusowego, kumarynowego, elagowego, jabłkowego i chlorogenowego, który korzystnie wpływa na metabolizm cukrów i w łagodny sposób obniża poziom glukozy we krwi.
Czytaj także: To jedne z najzdrowszych orzechów. Sięgaj po nie codziennie, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć
Jakie jeszcze właściwości wykazuje napar z liści orzecha włoskiego? Według ekspertów medycyny naturalnej działa on:
- odkażająco,
- przeciwzapalnie,
- przeciwmiażdżycowo,
- przeciwkrwotocznie,
- hipoglikemizująco – w łagodny sposób obniża poziom cukru we krwi,
- przeciwbiegunkowo,
- pobudzająco na przemianę materii,
- pobudzająco na wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
- detoksykująco.
Napary z liści orzecha włoskiego wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu mogą wspierać leczenie pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego.
Zawartość wszystkich tych związków sprawia, że napary i odwary z liści orzecha włoskiego mogą wspierać leczenie tych dolegliwości:
- zatrucie pokarmowe,
- biegunka,
- hemoroidy,
- pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego – tasiemiec i glista ludzka,
- gruźlica,
- cukrzyca typu 2,
- stan przedcukrzycowy,
- insulinooporność,
- reumatyzm,
- dna moczanowa,
- pomocniczo przy zatruciu rtęcią,
- bolesne miesiączkowanie,
- łysienie – stosowanie płukanek. Należy jednak pamiętać, że napary z liści orzecha mogą farbować włosy na brązowy kolor.
Dodatkowo napar może służyć jako środek do przemywania skóry trądzikowej, z wypryskami oraz bliznami.
Sprawdź: Nalewka z łupin orzecha włoskiego na zakażenia bakteryjne i pasożytnicze
Przeciwwskazania do stosowania naparu z liści orzecha włoskiego
Odwar i napar z liści orzecha włoskiego wykazuje szereg korzystnych właściwości, jednak nie wszyscy mogą bezpiecznie po niego sięgać. Napar może zwiększać krzepliwość krwi, ponieważ pobudza syntezę witaminy K. Z tego względu, herbatki tej nie powinny pić osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a także pacjenci przed zaplanowanymi operacjami chirurgicznymi. Dodatkowo nie powinno się pić naparu przed zabiegami dentystycznymi, w tym ekstrakcji zęba lub leczeniem kanałowym.
Warto także wspomnieć, że napary z liści orzecha włoskiego mogą hamować laktację, dlatego nie zaleca się ich również w przypadku karmienia piersią. Środki ostrożności należy zachować również w przypadku ciężarnych, a najlepiej wprowadzenie tych herbatek skonsultować z lekarzem prowadzącym. W przypadku dzieci nie zaleca się podawania tego napoju przed ukończeniem 12. roku życia.
Wśród innych przeciwwskazań do stosowania naparu z liści orzecha włoskiego można wymienić alergię lub nadwrażliwość na orzechy.
Źródło: Liść orzecha włoskiego – Folium Juglandis w fitoterapii praktycznej Medycyna dawna i współczesna