Mąka wycofana z popularnej sieci sklepów. Zawiera rakotwórczą substancję. Jeśli ją masz, zwróć do sklepu

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dostępna w sieci sklepów Lidl mąka została wycofana ze sprzedaży na terenie całego kraju. Producent poinformował o wykryciu w kilku jej partiach toksycznej substancji, która ma działanie rakotwórcze. Co oznacza wysoki poziom ochratoksyny A?

Spis treści

Mąka wycofana z popularnej sieci sklepów. Zawiera rakotwórczą substancję

Kilka partii mąki żytniej zostało wycofane z sieci sklepów Lidl.
Kilka partii mąki żytniej zostało wycofane z sieci sklepów Lidl. freepik.com

Lidl na swojej stronie internetowej umieścił pilny komunikat o wycofaniu mąki. Wycofany produkt to:

  • Gdańskie Młyny Mąka żytnia typ 720 chlebowa 1 kg

  • z datą minimalnej trwałości 11.2024

  • o numerach partii: 31485/24, 31492/24, 31495/24.

O wycofaniu danej partii mąki sieć sklepów Lidl poinformował sam producent Firma Gdańskie Młyny – Sp. z o.o.

– Badania produktu wykazały przekroczony dopuszczalny poziom Ochratoksyny A, w związku z czym producent nie może zagwarantować pełnego bezpieczeństwa produktu – czytamy w informacji zamieszczonej na stronie Lidla.

Równocześnie dyskont zapewnia, że osoby, które kupiły mąkę z wymienionych powyżej partii mogą ją zwrócić do dowolnego sklepu Lidl na terenie całego kraju bez konieczności okazywania paragonu.

Producent przeprasza za zaistniałą sytuację i zapewnia, że inne partie mąki żytniej nie zostają wycofane i można je bezpiecznie stosować:

– Wszystkie inne produkty wyprodukowane przez Gdańskie Młyny – Sp. z o.o. nie są objęte wycofaniem – dodano w informacji.

Co oznacza wysoki poziom ochratoksyny A?

Ochratoksyna A jest mykotoksyną, czyli substancją chemiczną wytwarzaną przez grzyby i pleśnie o działaniu toksycznym, mutagennym i rakotwórczym. Mogą nią zostać zanieczyszczone produkty spożywcze takie jak zboża i produkty zbożowe, ziarna kawy, rodzynki, wino i sok winogronowy, przyprawy.

Toksyna kumuluje się w organizmie i może powodować uszkodzenie nerek, wątroby oraz mózgu i całego układu nerwowego. Jej spożycie i podwyższony poziom w organizmie może prowadzić do rozwoju nowotworów (głównie nowotworów wątroby, nerek i gruczolaków) oraz chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia