Spis treści
Czekolada jako recepta na cukrzycę. Nie każda działa tak samo
Według naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health wybieranie ciemnej czekolady zamiast mlecznej może być znaczące dla zdrowia. Regularne spożywanie ciemnej czekolady było związane z mniejszym o 21 proc. zagrożeniem cukrzycą typu 2 - wynika z nowego badania. Natomiast mleczna czekolada bezpośrednio nie miała znaczenia dla tego zagrożenia, ale sprzyjała przybieraniu na wadze.
– Nasze wyniki sugerują, że nie każda czekolada jest taka sama. Dla każdego, kto kocha czekoladę, jest to przypomnienie, że podejmowanie małych decyzji, takich jak wybór czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie – dodaje – stwierdza główny autor badania, Binkai Liu.
Istnieją już wcześniejsze badania na temat wpływu spożycia czekolady na ryzyko cukrzycy typu 2, ale wyniki były niejednoznaczne, a ponadto niewiele eksperymentów rozróżniało czekoladę mleczną od ciemnej. Aby zapełnić tę lukę, naukowcy wykorzystali dane z dwóch edycji znanych projektów Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study.
W trakcie 30 lat trwania badań obserwowanych było aż 192 tys. dorosłych osób wolnych od cukrzycy na początku projektów. Pod koniec tego okresu prawie 19 tys. uczestników zgłosiło diagnozę cukrzycy typu 2. Z niemal 112 tys. osób, które szczegółowo opisywały swoje spożycie czekolady gorzkiej i mlecznej, prawie 5 tys. zostało zdiagnozowanych z cukrzycą typu 2.
Kiedy wzięto pod uwagę ogólne spożycie jakiejkolwiek czekolady, to konsumpcja 140 gram tygodniowo wiązała się z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 mniejszym o 10 proc. Przy tym, kiedy uwzględniono tylko ciemną czekoladę, ryzyko było mniejsze o 21 proc.
Gorzka czekolada na odchudzanie: prawda czy mit?
Gorzka czekolada to prawdziwy superfood. Jest bogata w polifenole, flawonole i katechiny. Zmniejsza stan zapalny w organizmie, wpływa pozytywnie na pracę mózgu i serca. Ale czy pomaga także stracić zb...
Taka czekolada nie tuczy, ale nie wystarczy do uniknięcia choroby
Sama mleczna czekolada nie wpływała natomiast bezpośrednio na ryzyko, za to długofalowo wiązała się ze wzrostem masy ciała, a większa waga sprzyja cukrzycy.
– Byliśmy zaskoczeni wyraźną różnicą we wpływie czekolady gorzkiej i mlecznej na ryzyko cukrzycy oraz na długofalowe zarządzanie wagą – mówi jeden z naukowców, prof. Qi Sun.
Naukowcy uważają, że ani mleczna, ani biała czekolada nie zawierają wystarczającej ilości kakao, aby zadziałać tak samo.
– Chociaż czekolada gorzka i mleczna mają podobny poziom kalorii i tłuszczu nasyconego, wydaje się, że polifenole w czekoladzie gorzkiej mogą neutralizować wpływ tłuszczu nasyconego i cukru na przyrost masy ciała i cukrzycę. To interesująca różnica, którą warto zbadać bardziej – podkreśla.
Należy jednak pamiętać, że samo jedzenie gorzkiej czekolady nie wystarczy, aby uniknąć zachorowania na cukrzycę typu 2 czy otyłość. Ważne jest wybieranie gorzkiej czekolady zamiast mlecznej czy innego rodzaju słodyczy, ale też należy zadbać o całą dietę i odpowiedni styl życia.
Aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy i nie przybierać nadmiernie na wadze jedz dużo warzyw i owoców, zrezygnuj natomiast z gotowych produktów zawierających duże ilości cukru, soli i tłuszczów trans, pij napoje bez cukru i nie dosładzaj kawy czy herbaty, jedz produkty pełnoziarniste, zrezygnuj z używek takich jak alkohol czy papierosy i ogranicz spożycie czerwonego mięsa. Jedz też regularnie, a zamiast słodkich czy słonych przekąsek podjadaj naturalne orzechy i nasiona. Pij także dużo wody, ćwicz regularnie i wysypiaj się.
Te produkty najlepiej obniżają poziom cholesterolu. Wśród nich znajdziesz czekoladę
Owiany złą sławą cholesterol jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a w szczególności mózgu, układu hormonalnego i pokarmowego. Jednak nadmiar cholesterolu LDL je...
Uzupełnij domową apteczkę
Źródło: