Sola (podeszwica) – kalorie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Ryba sola a limanda żółtopłetwa

Agata Orzełowska
Sola to chuda chyba morska podobnie jak dorsz, czy tuńczyk.
Sola to chuda chyba morska podobnie jak dorsz, czy tuńczyk. 123rf
Sola zwyczajna, inaczej podeszwica (łac. Solea solea), to gatunek ryby morskiej z rodziny solowatych, z grupy płastug. To rodzina ryb flądrokształtnych żyjących zazwyczaj samotnie w strefie przybrzeżnej. Sola jest smacznym dodatkiem do wielu dań, może też być podawana jako samodzielna potrawa. Dostarcza bardzo dużo pełnowartościowego białka, witaminy B12, witaminy D oraz selenu i jodu. Niestety w sklepach limanda żółtopłetwa, gorszej jakości ryba, może być sprzedawana jako sola, ponieważ jest tańsza w hodowli, a bardzo do soli podobna.

Sola (podeszwica) żyje w wodach Morza Śródziemnego, Morza Czarnego, w Morzu Północnym oraz Bałtyku. Toleruje temperatury od 8 do 24 stopni Celsjusza. W północno-wschodnim Oceanie Atlantyckim, w Bałtyku oraz w Morzu Północnym sola zagrożona jest wyginięciem, z powodu zbyt intensywnych połowów. Zgodnie z zaleceniami WWF (Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody), sola nie jest rybą polecaną do kupowania, z powodu ryzyka wyginięcia tego gatunku. Warunkiem jest posiadanie certyfikaty MSC, który zapewnia o zrównoważonym rybołówstwie. Na innych akwenach połowy nie stwarzają tego problemu – dlatego warto sprawdzać źródło pochodzenia ryb w sklepach i nie kupować tych z zagrożonych obszarów.

Sola to niskokaloryczna ryba morska

Sola ma delikatne i smaczne mięso o niskiej zawartości tłuszczu. To ryba chuda, dlatego jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zdecydowanie sprzyja zachowaniu fit sylwetki i może znaleźć się na diecie osób odchudzających się i dbających o linię. W 100 g podeszwica dostarcza tylko 64-83 kcal, 14,0-17,5 g białka i jedynie 0,5-1,5 g tłuszczu. Sola to ryba zapewniająca sporą ilość sycącego białka i niewielką ilość cholesterolu – ok. 50 mg. Tłuszcze obecne w soli należą w większości do tłuszczów jedno- i wielonienasyconych, czyli tych zdrowych i korzystnych dla ludzkiego organizmu.

Sola jest rybą chudą, dlatego nie zapewnia kwasów omega-3, które pełnią ważne role na diecie przy depresji oraz działającej ochronnie przeciwko chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Sola – właściwości i wartości odżywcze

Sola stanowi dobre źródło selenu (30 mcg.), jodu (25 mcg) oraz witaminy D (8 mcg.). Selen jest bardzo ważnym mikroelementem, pozwalającym prawidłowo funkcjonować układowi odpornościowemu i krwionośnemu. Pełni istotną rolę w warunkowaniu prawidłowej pracy tarczycy – jest składnikiem enzymów uczestniczących w ochronie komórek tarczycy przed stresem oksydacyjnym. Niedobory selenu u mężczyzn obniżają libido i ochotę na seks. Tylko 100 g podeszwicy pozwala pokryć ponad 50 procent dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na ten pierwiastek.

Witamina D jest niezbędna dla utrzymania zdrowych i mocnych kości, ma też działanie antynowotworowe, chroni serce i wzmacnia układ odpornościowy. Zapobiega pogorszeniu nastroju i stanom depresyjnym, jest też niezwykle ważna dla utrzymania w dobrej kondycji skóry. Niedobór witaminy D pogarsza odporność i nastrój. Ryba sola dostarcza spore ilości potasu (309 mg), fosforu (195 mg), magnezu (49 mg), niacyny (3 mg) oraz witaminy B12 (0,8 mcg.).

Zobacz, jakie są skutki:Nadmiaru sodu w organizmie?

Czy sola kumulue zanieczyszczenia?

Według ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, ryby powinno jadać się minimum dwa razy w tygodniu, w tym jedną porcję ryby tłustej. Są one źródłem cennych aminokwasów, kwasów omega-3 i składników mineralnych. Niestety, przy obecnym stanie zanieczyszczenia wód, wiele gatunków ryb nie jest bezpiecznych od skażenia metalami ciężkimi, w tym bardzo szkodliwą rtęcią, co wpływa niekorzystnie na zdrowie konsumentów. Należy pamiętać, że spożycie ryb w ilości zalecanych porcji nie wpływa szkodliwie na organizm człowieka.

Sola w przeciwieństwie do niektórych innych gatunków ryb nie kumuluje w swoim organizmie rtęci, co pozwala włączyć ją do diety kobiet w ciąży i karmiących piersią. Sola jest w pełni bezpieczna dla dziecka i ma dobroczynny wpływ na rozwój jego mózgu, gdyż zapewnia niezbędny jod.

Ryby są znakomitym źródłem wielu cennych związków odżywczych. Niestety, niektóre gatunki nie należą do najzdrowszych. Sprawdź, na jakie ryby warto uważać.

Czy wszystkie gatunki ryb są zdrowe? Podpowiadamy, jakie ryb...

Sola a limanda żółtopłetwa

Sola to bardzo droga ryba. Nie jest możliwa jej hodowla, a sama podeszwica uważana jest za rybę wykwintną i podawaną w najdroższych restauracjach. W wielu sklepach można jednak spotkać mrożone filety soli w bardzo przystępnej cenie. Warto wiedzieć, że pod zwyczajową nazwą „sola” w supermarketach może być sprzedawana zupełnie inna ryba – limanda żółtopłetwa. Wygląda ona bardzo podobnie do drogiej soli, a smakiem również od niej nie odbiega. Limanda jest rybą hodowaną w Chinach i stamtąd jest sprowadzana do Europy, jako produkt głęboko mrożony. Połów limandy żółtopłetwej odbywa się na Północnym Oceanie Spokojnym i przybiera takie rozmiary, że zagraża temu gatunkowi ryby wyginięciem.

Limanda żółtopłetwa jest nieco bardziej kaloryczna od soli – 100 gram tej ryby dostarcza ponad 90 kcal. Limanda ma też wyższą zawartość białka i więcej niż sola tłuszczów nasyconych, które nie są zbyt korzystne dla zdrowia.

Polecamy poradnik: Jak wybrać rybę na Wigilię?

Sola na polskim stole: ryba w soli i inne propozycje

Sola to ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje sola po grecku, pieczona, smażona, oraz sola w galarecie. Mięso podeszwicy jest białe, soczyste i elastyczne, nie zawiera też małych ości. Sprawia to, że ryba może posmakować również dzieciom. Solę można kupić w Polsce w całości (świeżą) lub w postaci filetów.

Solę można piec w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu, można też ją dusić, gotować, smażyć i podawać jako rybę faszerowaną. Sola na zimno sprawdzi się jako dodatek do sałatek warzywnych i zapiekanek. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem szpinaku i brokułów oraz innych warzyw, a także suszonych pomidorów, oliwek i zielonego groszku. Z mielonego mięsa soli można przygotować rybne kotleciki dla dzieci. Łagodny smak soli powinien przypaść do gustu nawet najmłodszym smakoszom.

Doskonałym pomysłem jest sola pieczona w soli. Ryba pieczona w soli to danie, które świetnie nadaje się do podania na uroczystej kolacji. Ten sposób przyrządzania ryby jest najlepszy, jeśli chcemy zachować jej soczystość i aromat, a jednocześnie zrobić wrażenie na gościach. Sól podczas pieczenia zmieni się w skorupkę, zaś w środku sola będzie wilgotna, aromatyczna i delikatna. Do rozbicia skorupki ryby soli pieczonej w soli przydatny jest młotek i ostry nóż – procedura rozbijania może stać się jedną z atrakcji wieczoru. Do pieczenia ryby w soli używa się grubo mielonej soli morskiej.

Do naczynia żaroodpornego należy wsypać ok. 2-centymetrową warstwę soli, na niej ułożyć świeżą, surową rybę doprawioną ziołami. Następnie przykryć ją kolejną, grubą warstwą soli, i umieścić w komorze piekarnika – nastawionym na 230 stopni przez około 30 minut.

Przedstawiamy, lekkie dania z dorsza

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia