Spis treści
Czy arbuz to zdrowy owoc? Właściwości odżywcze arbuza
Arbuz to roślina z rodziny dyniowatych pochodząca z Afryki oraz południowo-zachodniej Azji. Jego ukryty pod niepozorną grubą zieloną skórką czerwony soczysty miąższ zachwyca smakiem i wyglądem. Ten niesamowity owoc składa się w 92 proc. z wody i w 7,5 proc. z węglowodanów. Jest niskokaloryczny, ponieważ 100 g ma tylko 30 kcal. Arbuz ma jednak wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 72-80.
Arbuz świetnie nawadnia oraz zawiera wiele cennych składników odżywczych takich jak witamina A, C, B6, potas i magnez. Znajdziesz w nim także przeciwutleniacze takie jak likopen i cytrulina, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu opóźniają procesy starzenia, a więc odmładzają organizm. Wpływają też na poprawę kondycji serca i całego układu krążenia.
Arbuz jest bogatym źródłem potasu i choliny, które pomagają regulować układ nerwowy i usprawniają przepływ impulsów elektrycznych. Wpływa to na poprawę ruchu mięśni, a także funkcji poznawczych mózgu takich jak uczenie się i pamięć.
Regularne jedzenie arbuza obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Arbuz pomaga też utrzymać prawidłową masę ciała i wspomaga odchudzanie, ponieważ zawiera błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Wspiera też odporność i poprawia nastrój.
Kto nie powinien jeść arbuza? Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść arbuza?
Chociaż arbuz to lubiany przez większość z nas zdrowy owoc to jednak nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem.
Te osoby nie powinny jeść arbuza:
Osoby z nietolerancją fruktozy – arbuz, jak każdy owoc, zawiera fruktozę, czyli naturalny cukier owocowy. Osoby z jego nietolerancją po zjedzeniu arbuza mogą mieć zaburzenia trawienne, bóle brzucha, biegunki i wzdęcia.
Chorzy na cukrzycę – ze względu na to, że arbuz ma wysoki indeks glikemiczny (72-80) diabetycy powinny jeść go w małych ilościach po uzgodnieniu tego ze swoim lekarzem.
Osoby z chorobami nerek – chociaż arbuz jest moczopędny i dobrze działa na nerki, ponieważ je oczyszcza, to dotyczy to tylko zdrowych nerek. Zawarta w arbuzie spora dawka potasu może prowadzić do zaburzeń wodno-elektrolitowych. Przy chorobach nerek należy więc uważać na spożywanie arbuza i zasięgnąć porady lekarza.
Osoby z problemami trawiennymi – składniki zawarte w arbuzie mogą prowadzić do zaburzeń metabolizmu i wystąpienia problemów żołądkowych takich jak bóle brzucha i wzdęcia.
Osoby regularnie spożywające alkohol – likopen zawarty w arbuzie może wchodzić w interakcje z alkoholem i prowadzić do jeszcze silniejszego uszkadzania wątroby niż sam alkohol.