Poncz to idealny napój na zimę. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie urodzinowe oraz zabawę sylwestrową. Wypróbuj przepisy na poncz

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Poncz to popularny owocowo-korzenny napój, który przewędrował do nas aż z Indii. Jego smak zależy od przypraw i rodzaju użytego alkoholu. Tradycyjny poncz obowiązkowo zawiera sok z cytryny, goździki, cynamon oraz anyż. Podawany na zimno znakomicie ochłodzi w przerwie między tańcami, a na gorąco – rozgrzeje w chłodny zimowy wieczór. Sprawdź nasze proste przepisy na tradycyjny oraz bezalkoholowy poncz.

Spis treści

Poncz z alkoholem. Prosty przepis

Przepis na ten aromatyczny napój jest bardzo prosty w wykonaniu. Smak będzie zależał przede wszystkim od rodzaju alkoholu. Poniżej przedstawiamy składniki na owocowy poncz z rumem:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 kg pomarańczy,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 świeży ananas,
  • 100 g cukru,
  • 1 l czerwonego lub białego wina wytrawnego,
  • 200 ml białego rumu,
  • 5 gwiazdek anyżu,
  • łyżeczka goździków,
  • 3 laski cynamonu lub 0,5 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • opcjonalnie 1 laska wanilii.
Waza z ponczem
Poncz to aromatyczny napój o zapachu owoców i przypraw korzennych. Dla dzieci warto przygotować wersję z żelkami owocowymi, natomiast dla dorosłych można dodać czerwone wino lub biały rum. Nikolay_Donetsk/Getty Images

Przygotowanie

  1. W garnku należy wymieszać wodę, cukier oraz wszystkie przyprawy. Następnie trzeba doprowadzić do wrzenia, aż powstanie syrop. Całość należy wystudzić.
  2. Pomarańcze trzeba dokładnie umyć, a następnie bez obierania pokroić w plastry. Ananasa należy obrać i pokroić w kostkę.
  3. Do garnka trzeba wlać sok pomarańczowy, sok z cytryny, wino, cukier oraz rum i dokładnie wymieszać. Następnie całość trzeba podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  4. Następnie do garnka dodajemy wcześniej przygotowany syrop oraz pokrojone owoce.
  5. Całość trzeba wymieszać i za pomocą chochli delikatnie rozgnieść owoce, aby puściły sok.
  6. Tak przygotowany poncz można od razu podawać do spożycia lub w przypadku serwowania na zimno – schłodzić.

Uwaga! Ze względu na zawartość alkoholu, ponczu nie powinny pić dzieci, kobiety ciężarne oraz karmiące.

Przepis na tropikalny bezalkoholowy poncz

Bezalkoholowy poncz jest idealnym rozwiązaniem na imprezy z dziećmi. Podawany w tradycyjnej szklanej wazie wzbudzi zainteresowanie każdego urwisa. Dodatkowo zawarte w nim owoce są źródłem witamin i składników mineralnych.

Do przygotowania ponczu w wersji bezalkoholowej potrzebne będzie:

  • 300 g truskawek,
  • 2 pomarańcze,
  • 300 g melona,
  • 1 mango,
  • ½ ananasa,
  • 2 brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń odsączonych z syropu,
  • 1 l herbaty owocowej,
  • 1 l zimnej wody mineralnej,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie owoce należy dokładnie umyć i obrać.
  2. Mango, brzoskwinie, ananasa, pomarańcze oraz melona należy pokroić w plastry. Truskawki trzeba przekroić na połowę.
  3. Do owoców należy dodać schłodzoną herbatę, wodę mineralną oraz miód i dokładnie wymieszać.
  4. Owocowy poncz jest gotowy do podania.

Poncz – korzenny napój o owocowym zapachu

Poncz kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia oraz zabawą sylwestrową. Tradycyjny napój pochodzi z Dalekiego Wschodu, jednak pity jest na całym świecie. Jego aromatyczny zapach oraz elegancki wygląd mogą skusić niejedną osobę.

Nazwa poncz wywodzi się z języka Hindi, gdzie „panch” oznacza „pięć”, czyli liczbę składników, z której pierwotnie składał się ten napój. Tradycyjnie przygotowywany był z soku z cytryny, cukru, korzennych przypraw oraz araku, czyli mocnego alkoholu o anyżowym smaku.

Przepisów na ten słodki napój jest wiele, a jego finalny smak zależeć będzie od użytego alkoholu oraz przypraw.

Jak podawać poncz?

Ten aromatyczny i słodki napój powinien być podawany w szerokiej i szklanej misie. W przypadku serwowania na zimno najlepiej misę postawić na kostkach lodu, aby temperatura wynosiła około 5 stopni Celsjusza. Ewentualnie można do ponczu wrzucić kilka kostek lodu.

Natomiast poncz podawany na gorąco serwuje się w temperaturze minimum 40 stopni Celsjusza, w wazie z podwójnymi szklanymi ściankami.

Do nalewania tego smacznego trunku używa się dużej chochli. Serwuje się go w przezroczystych szklankach z dodatkiem plastrów owoców oraz przypraw korzennych.

Może cię także zainteresować:

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Basia
Bezalkoholowy poncz jest pyszny, robię go dość często tylko zamiast zwykłej wody daję gazowaną cisowiankę, żeby przyjemnie musował kubki smakowe :)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia