Spis treści
Poncz z alkoholem. Prosty przepis
Przepis na ten aromatyczny napój jest bardzo prosty w wykonaniu. Smak będzie zależał przede wszystkim od rodzaju alkoholu. Poniżej przedstawiamy składniki na owocowy poncz z rumem:
- 4 szklanki wody,
- 1 kg pomarańczy,
- szklanka soku pomarańczowego,
- sok z 1 cytryny,
- 1 świeży ananas,
- 100 g cukru,
- 1 l czerwonego lub białego wina wytrawnego,
- 200 ml białego rumu,
- 5 gwiazdek anyżu,
- łyżeczka goździków,
- 3 laski cynamonu lub 0,5 łyżeczki cynamonu w proszku,
- opcjonalnie 1 laska wanilii.
Przygotowanie
- W garnku należy wymieszać wodę, cukier oraz wszystkie przyprawy. Następnie trzeba doprowadzić do wrzenia, aż powstanie syrop. Całość należy wystudzić.
- Pomarańcze trzeba dokładnie umyć, a następnie bez obierania pokroić w plastry. Ananasa należy obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka trzeba wlać sok pomarańczowy, sok z cytryny, wino, cukier oraz rum i dokładnie wymieszać. Następnie całość trzeba podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
- Następnie do garnka dodajemy wcześniej przygotowany syrop oraz pokrojone owoce.
- Całość trzeba wymieszać i za pomocą chochli delikatnie rozgnieść owoce, aby puściły sok.
- Tak przygotowany poncz można od razu podawać do spożycia lub w przypadku serwowania na zimno – schłodzić.
Uwaga! Ze względu na zawartość alkoholu, ponczu nie powinny pić dzieci, kobiety ciężarne oraz karmiące.
Przepis na tropikalny bezalkoholowy poncz
Bezalkoholowy poncz jest idealnym rozwiązaniem na imprezy z dziećmi. Podawany w tradycyjnej szklanej wazie wzbudzi zainteresowanie każdego urwisa. Dodatkowo zawarte w nim owoce są źródłem witamin i składników mineralnych.
Do przygotowania ponczu w wersji bezalkoholowej potrzebne będzie:
- 300 g truskawek,
- 2 pomarańcze,
- 300 g melona,
- 1 mango,
- ½ ananasa,
- 2 brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń odsączonych z syropu,
- 1 l herbaty owocowej,
- 1 l zimnej wody mineralnej,
- 2 łyżki płynnego miodu.
Przygotowanie:
- Wszystkie owoce należy dokładnie umyć i obrać.
- Mango, brzoskwinie, ananasa, pomarańcze oraz melona należy pokroić w plastry. Truskawki trzeba przekroić na połowę.
- Do owoców należy dodać schłodzoną herbatę, wodę mineralną oraz miód i dokładnie wymieszać.
- Owocowy poncz jest gotowy do podania.
Sprawdź również: Przepis na aromatyczną zimową herbatę o korzennym smaku
Poncz – korzenny napój o owocowym zapachu
Poncz kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia oraz zabawą sylwestrową. Tradycyjny napój pochodzi z Dalekiego Wschodu, jednak pity jest na całym świecie. Jego aromatyczny zapach oraz elegancki wygląd mogą skusić niejedną osobę.
Nazwa poncz wywodzi się z języka Hindi, gdzie „panch” oznacza „pięć”, czyli liczbę składników, z której pierwotnie składał się ten napój. Tradycyjnie przygotowywany był z soku z cytryny, cukru, korzennych przypraw oraz araku, czyli mocnego alkoholu o anyżowym smaku.
Przepisów na ten słodki napój jest wiele, a jego finalny smak zależeć będzie od użytego alkoholu oraz przypraw.
Jak podawać poncz?
Ten aromatyczny i słodki napój powinien być podawany w szerokiej i szklanej misie. W przypadku serwowania na zimno najlepiej misę postawić na kostkach lodu, aby temperatura wynosiła około 5 stopni Celsjusza. Ewentualnie można do ponczu wrzucić kilka kostek lodu.
Natomiast poncz podawany na gorąco serwuje się w temperaturze minimum 40 stopni Celsjusza, w wazie z podwójnymi szklanymi ściankami.
Do nalewania tego smacznego trunku używa się dużej chochli. Serwuje się go w przezroczystych szklankach z dodatkiem plastrów owoców oraz przypraw korzennych.
Może cię także zainteresować:
Zadbaj o optymalne trawienie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?