Spis treści
Poncz z alkoholem. Prosty przepis
Przepis na ten aromatyczny napój jest bardzo prosty w wykonaniu. Smak będzie zależał przede wszystkim od rodzaju alkoholu. Poniżej przedstawiamy składniki na owocowy poncz z rumem:
- 4 szklanki wody,
- 1 kg pomarańczy,
- szklanka soku pomarańczowego,
- sok z 1 cytryny,
- 1 świeży ananas,
- 100 g cukru,
- 1 l czerwonego lub białego wina wytrawnego,
- 200 ml białego rumu,
- 5 gwiazdek anyżu,
- łyżeczka goździków,
- 3 laski cynamonu lub 0,5 łyżeczki cynamonu w proszku,
- opcjonalnie 1 laska wanilii.
Przygotowanie
- W garnku należy wymieszać wodę, cukier oraz wszystkie przyprawy. Następnie trzeba doprowadzić do wrzenia, aż powstanie syrop. Całość należy wystudzić.
- Pomarańcze trzeba dokładnie umyć, a następnie bez obierania pokroić w plastry. Ananasa należy obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka trzeba wlać sok pomarańczowy, sok z cytryny, wino, cukier oraz rum i dokładnie wymieszać. Następnie całość trzeba podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
- Następnie do garnka dodajemy wcześniej przygotowany syrop oraz pokrojone owoce.
- Całość trzeba wymieszać i za pomocą chochli delikatnie rozgnieść owoce, aby puściły sok.
- Tak przygotowany poncz można od razu podawać do spożycia lub w przypadku serwowania na zimno – schłodzić.
Uwaga! Ze względu na zawartość alkoholu, ponczu nie powinny pić dzieci, kobiety ciężarne oraz karmiące.
Sprawdź przepisy na drinki bezalkoholowe. Czy faktycznie są zdrowsze?
Drinki bezalkoholowe to idealna opcja na imprezy z udziałem kobiet w ciąży, kierowców albo osób które po prostu nie chcą pić alkoholu. Efektownie podane będą nawet budzić zazdrość u miłośników alkohol...
Przepis na tropikalny bezalkoholowy poncz
Bezalkoholowy poncz jest idealnym rozwiązaniem na imprezy z dziećmi. Podawany w tradycyjnej szklanej wazie wzbudzi zainteresowanie każdego urwisa. Dodatkowo zawarte w nim owoce są źródłem witamin i składników mineralnych.
Do przygotowania ponczu w wersji bezalkoholowej potrzebne będzie:
- 300 g truskawek,
- 2 pomarańcze,
- 300 g melona,
- 1 mango,
- ½ ananasa,
- 2 brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń odsączonych z syropu,
- 1 l herbaty owocowej,
- 1 l zimnej wody mineralnej,
- 2 łyżki płynnego miodu.
Przygotowanie:
- Wszystkie owoce należy dokładnie umyć i obrać.
- Mango, brzoskwinie, ananasa, pomarańcze oraz melona należy pokroić w plastry. Truskawki trzeba przekroić na połowę.
- Do owoców należy dodać schłodzoną herbatę, wodę mineralną oraz miód i dokładnie wymieszać.
- Owocowy poncz jest gotowy do podania.
Sprawdź również: Przepis na aromatyczną zimową herbatę o korzennym smaku
Poncz – korzenny napój o owocowym zapachu
Poncz kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia oraz zabawą sylwestrową. Tradycyjny napój pochodzi z Dalekiego Wschodu, jednak pity jest na całym świecie. Jego aromatyczny zapach oraz elegancki wygląd mogą skusić niejedną osobę.
Nazwa poncz wywodzi się z języka Hindi, gdzie „panch” oznacza „pięć”, czyli liczbę składników, z której pierwotnie składał się ten napój. Tradycyjnie przygotowywany był z soku z cytryny, cukru, korzennych przypraw oraz araku, czyli mocnego alkoholu o anyżowym smaku.
Przepisów na ten słodki napój jest wiele, a jego finalny smak zależeć będzie od użytego alkoholu oraz przypraw.
Podaj ten napój gościom po świątecznym obżarstwie. Na trawienie i poprawę odporności
Chai masala, znana również jako chai latte to rozgrzewająca mikstura, po którą warto sięgnąć, gdy dopadnie nas przeziębienie lub niestrawność. Można pić ją także na co dzień, aby poprawić pracę serca ...
Jak podawać poncz?
Ten aromatyczny i słodki napój powinien być podawany w szerokiej i szklanej misie. W przypadku serwowania na zimno najlepiej misę postawić na kostkach lodu, aby temperatura wynosiła około 5 stopni Celsjusza. Ewentualnie można do ponczu wrzucić kilka kostek lodu.
Natomiast poncz podawany na gorąco serwuje się w temperaturze minimum 40 stopni Celsjusza, w wazie z podwójnymi szklanymi ściankami.
Do nalewania tego smacznego trunku używa się dużej chochli. Serwuje się go w przezroczystych szklankach z dodatkiem plastrów owoców oraz przypraw korzennych.