Przepis na nalewkę pieprzówkę
Przepis na pieprzówkę jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Do przygotowania nalewki potrzebne są tylko trzy składniki:
- 700 ml wódki,
- 20 ziaren pieprzu czarnego,
- 10 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Ziarna pieprzu i ziela angielskiego należy przełożyć do szklanego słoika. Przyprawy można wcześniej rozgnieść w moździerzu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. Następnie trzeba zalać je wódką i dokładnie wstrząsnąć. Po upływie dwóch tygodni nalewka jest gotowa do picia.
W przypadku całych ziaren, nie ma konieczności jej przecedzania. Jeśli do produkcji nalewki zostały użyte zmiażdżone przyprawy konieczne będzie jej wcześniejsze przefiltrowanie.
Pieprzówka – domowy sposób na ból brzucha, niestrawność oraz gazy jelitowe
Nalewka jest źródłem piperyny oraz eugenolu – substancji czynnych wspomagających układ trawienny. Pieprzówkę, ze względu na swoje właściwości zaleca się spożywać przy następujących dolegliwościach: