Spis treści
Lilak, bardziej znany jako bez ma wiele cennych właściwości
Lilak pospolity (Syringa vulgaris), inaczej bez pospolity, bez lilak lub bez turecki jest krzewem lub drzewkiem z rodziny oliwkowatych – Oleaceae. Bardziej znany jest on właśnie jako bez, chociaż błędnie tak nazywany, ponieważ wywodzi się z rodzaju lilak (Syringa), a nie z rodzaju Sambucus jak bez czarny, który jest przedstawicielem tego rodzaju w Polsce. Bez lilak posiada aż 1,5 tys. odmian, spośród których najbardziej znane w Polsce są dwie: lilak pospolity (Syringa vulgaris) i lilak Josiki (Syringa josikaea).
Zobacz także: Domowe krople nasercowe i środek uspokajający. „Złotą wodę” stosuj ostrożnie, bo może być też toksyczna
Kwiaty bzu lilaka można spotkać niemal na każdym podwórku, a także w wielu parkach czy na polach. Nie tylko pięknie pachną, ale też mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wykorzystuje się je jako surowiec zielarski obok liści, kory i owoców lilaka pospolitego. Bez lilak zawiera m.in. glikozydy irydoidowe, alkohol fenolowy – syringenina, sekoirydoalkaloidy (jasminidyna, jasminina), lignany, kumaryny, olejek eteryczny, garbniki, alkohole cukrowe i cukry proste, fenolokwasy (kwas kawowy, chlorogenowy), flawonoidy (rutyna, kwercetyna), syringarezynol (lignan), echinakozyd (glikozyd fenolowy).
Bez lilak na wątrobę, reumatyzm i odporność
Najcenniejszym składnikiem bzu lilaka jest występująca również w forsycji i jaśminie syringina. Jest to związek glikozydowy, który działa ochronnie na miąższ wątroby oraz usprawnia pracę całego układu pokarmowego. Syringina działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antywirusowo, przeciwpasożytniczo, antyoksydacyjnie, żółciopędnie, przeciwnowotworowo oraz neuroprotekcyjnie.
Dzięki tym właściwościom nalewka z bzu lilaka łagodzi bóle brzucha, niestrawność i inne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Nalewkę warto stosować także na bóle stawów i mięśni, bóle głowy oraz nerwobóle np. zapalenie nerwu trójdzielnego czy rwa kulszowa. Nalewka z bzu lilaka wspiera także działanie stawów i oczyszcza je ze szczawianów, co wspomaga leczenie dny moczanowej.
Wspiera także układ odpornościowy, zwalcza wirusy i bakterie oraz wspomaga leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych w postaci przeziębienia, kaszlu czy bólu gardła. Bez lilak hamuje także namnażanie się pasożytów jelitowych i wspiera odporność w trakcie infekcji pasożytniczych.
Nalewka z lilaka. Poznaj prosty przepis na aromatyczny trunek
Kwiaty bzu lilaka można zjadać nie tylko jako dobrą wróżbę, ale też można je wykorzystać do przygotowania smacznej i pięknie pachnącej nalewki z lilaka. Będziesz potrzebować następujących składników:
- 5 dużych kiści kwiatów bzu lilaka,
- 2 szklanki (500 ml) spirytusu o 95 proc. zaw. alk.,
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki miodu (opcjonalnie do smaku),
- sok z 1 cytryny (opcjonalnie do smaku).
Jak przygotować nalewkę z lilaka?
- Kwiaty wypłucz i pozostaw do wyschnięcia, a następnie oberwij z gałązek.
- Kwiaty włóż do słoja, zalej alkoholem i wodą i odstaw na tydzień. Codziennie potrząsaj słojem.
- Po tym czasie zlej nalew przez gazę.
- Z ciepłej wody (o temp. poniżej 40 st. C), miodu i soku z cytryny zrób syrop.
- Zimny syrop połącz z nalewem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
Przy reumatyzmie i bólach należy pić po 1 łyżce nalewki 3 razy dziennie przez 2 tygodnie. Nalewkę bez dodatku miodu i soku z cytryny można także stosować zewnętrznie do nacierania bolących stawów. Kurację można stosować co 2 miesiące.