Spis treści
Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej
Nalewkę z borówki amerykańskiej zrobisz w bardzo łatwy sposób samodzielnie w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy tylko duży, zakręcany słój, gaza i szklane butelki, a do przygotowania nalewki tylko cztery składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 0,5 kg cukru,
- 500 ml spirytusu 95 proc. alk.,
- 1 szklanka (250 ml) wody.
Zobacz też: Te pyszne owoce niektórym mogą szkodzić. Kto nie powinien jeść borówki amerykańskiej?
Jak przygotować nalewkę z borówki amerykańskiej?
- Owoce dokładnie umyj, a następnie wsyp do dużego, szklanego słoja. Możesz je lekko rozgnieść. Następnie zasyp je cukrem, a wierzch słoja przykryj gazą złożoną na kilka warstw.
- Słój postaw w słonecznym miejscu, np. na parapecie na 4-5 dni. Potrząsaj nim codziennie, aby cukier łatwiej się rozpuścił, a owoce puściły więcej soku. Możesz też przemieszać owoce drewnianą łyżką.
- Po tym czasie zlej sok do czystego słoja i dolej do niego alkohol oraz wodę.
- Słój zakręć nakrętką i odstaw tym razem na 2-3 dni.
- Następnie przecedź powstały płyn i rozlej do butelek. Zakręć je i odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
- Nalewka jest gotowa do spożycia po 4-6 miesiącach leżakowania.
Nalewka z borówki amerykańskiej i jej niezwykłe właściwości
Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), inaczej borówka wysoka, jak wskazuje jej nazwa, pochodzi z Ameryki Północnej, jednak są one uprawiane również w naszym kraju i już w lipcu można kupić świeże polskie borówki. Swoje zdrowotne właściwości owoce te zawdzięcza przede wszystkim zawartości polifenoli m.in. flawonoidów, procyjanidyn, flawonoli (kempferol, kwercetyna, mirycetyna) oraz kwasów fenolowych. Polifenole działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo oraz wspomagają pracę serca i układ krążenia.
Borówki są też bogate w witaminę C oraz zawierają witaminy A, E, z grupy B, wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, kwas elagowy, kwas pantotenowy i fitoestrogeny. Są przy tym niskokaloryczne, 100 g owoców ma tylko 57 kcal i znakomicie nawadniają organizm, ponieważ zawierają aż 84 proc. wody.
Borówki wspaniale smakują na surowo, jako przekąska dla dorosłych i dzieci. Można je również dodawać do deserów, lodów, koktajli czy ciast lub wykorzystać do przygotowania przetworów takich jak dżemy, konfitury czy nalewki.
Borówka amerykańska również w postaci nalewki działa:
- przeciwnowotworowo,
- przeciwstarzeniowo i antyoksydacyjnie,
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- moczopędnie,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- usprawnia trawienie i przemianę materii,
- wspomaga odchudzanie,
- wzmacnia odporność,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- chroni wzrok.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z borówki amerykańskiej
Spożycie przetworów z borówki, w tym nalewki z borówki amerykańskiej powinny skonsultować z lekarzem osoby chorujące na cukrzycę. Skoncentrowane wyciągi z owoców mogą bowiem nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych i doprowadzić do hipoglikemii (niedocukrzenia), czyli znacznego spadku stężenia glukozy we krwi.
Nalewka z borówki jest również przeciwwskazana u osób:
- z alergią na borówki lub alkohol,
- chorobą alkoholową,
- refluksem żołądkowo-przełykowym.
Ze względu na zawartość alkoholu nie mogą jej spożywać także dzieci oraz młodzież do 18. roku życia, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.