Nalewka z przepisu dziadunia. Pomocna przy pasożytach i bólach brzucha. Zrobisz ją w lipcu z orzechów włoskich. Kiedy stosować orzechówkę?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Ten zdrowotny trunek obfituje m.in. w kwas elagowy, czyli silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych.
Ten zdrowotny trunek obfituje m.in. w kwas elagowy, czyli silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych. Nikolay_Donetsk/Getty Images
Nalewka z orzecha włoskiego to tradycyjny specjał, który przygotowuje się w lipcu i czerwcu z niedojrzałych, jeszcze zielonych orzechów. Orzechówka pomaga łagodzić niestrawność, zgagę i biegunkę. Może być pomocna również w pozbyciu się pasożytów oraz w obniżeniu wysokiego poziomu cholesterolu. Wypróbuj tradycyjny przepis na nalewkę orzechową. Sprawdź, kto powinie jej unikać.

Spis treści

Orzechówka – przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Przygotowanie orzechówki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Zielone orzechy włoskie należy zbierać w czerwcu i lipcu, ponieważ powinny być dość miękkie, aby bez problemu można było je przekroić. Warto pamiętać o rękawiczkach, ponieważ niedojrzałe orzechy mocno brudzą ręce, a plamy są trudne do zmycia.

Na nalewkę z orzecha włoskiego potrzebne będą 3 składniki:

  • 20 zielonych orzechów włoskich,
  • 1 litr wódki lub 500 ml spirytusu wymieszanego z 500 ml zimnej wody,
  • 180 g cukru.

Jak przygotować nalewkę z orzecha włoskiego?
Orzechy włoskie umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój orzechy na ćwiartki i wrzuć do wyparzonego słoika o pojemności 3 litrów. Orzechy zasyp cukrem, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie dolej wódkę lub spirytus z wodą, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Gotową nalewkę przecedź przez sito lub gazę i wlej do szklanej butelki z zakrętką.

Nalewka z orzecha włoskiego na pasożyty, niestrawność i nadciśnienie

Orzechówka jest przede wszystkim źródłem garbników, które wykazują silne działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne. Dodatkowo zawarte w niej roślinne substancje gorzkie i olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co korzystnie wpływa na regulację pracy układu pokarmowego. Ten zdrowotny trunek obfituje również w kwas elagowy, czyli silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych.

Nalewka z orzechów włoskich stanowi źródło steroli roślinnych, które zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach. Spożywanie orzechówki może zatem obniżyć ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca. Należy jednak pamiętać, że najważniejszą profilaktyką tych chorób jest zbilansowana dieta, umiarkowana aktywność fizyczna i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Zawarty w zielonych orzechach włoskich kwas alfa-linolenowy (ALA) obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz łagodzi stany zapalne organizmu.

Orzechówkę, ze względu na jej zdrowotne właściwości, zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • niestrawność,
  • nudności i wymioty,
  • zgaga,
  • biegunki,
  • zatrucie pokarmowe,
  • pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • hipercholesterolemia.

Czytaj także: To jedne z najzdrowszych orzechów. Sięgaj po nie codziennie, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć

Fitoterapeuci zaznaczają, że orzechówka jest środkiem leczniczym i należy go stosować tylko w przypadku pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości, a nie jako element profilaktyki zdrowotnej. Nalewka w swoim składzie zawiera alkohol, który wykazuje niekorzystny wpływ na organizm, dlatego nie należy przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 20-40 kropel dziennie.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z orzechów włoskich

Mimo dobroczynnych właściwości orzechówki nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten leczniczy produkt. Nalewki z orzechów włoskich powinny unikać przede wszystkim kobiety ciężarne i karmiące piersią, dzieci i młodzież, a także osoby z:

  • cukrzycą,
  • wrzodami żołądka i dwunastnicy,
  • refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • nietolerancją alkoholową,
  • alergią na orzechy włoskie.

Jeśli po wypiciu orzechówki pojawią się niepokojące dolegliwości, należy bezzwłocznie przerwać kurację i udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Sprawdź ich kaloryczność i właściwości zdrowotne

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Testy krwi prognozują ryzyko zawału serca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia