Spis treści
- Czym jest hojicha? „Młodsza siostra” matchy, którą kochają Japończycy
- Czy hojicha jest zdrowa? 7 zalet herbaty hojicha
- Jak parzyć hojichę? Przygotowanie japońskiej herbaty
- Co to jest hojicha latte? Przepis na kremowy napój herbaciany
- Kiedy pić hojichę? Najlepszy czas na herbatę
- Hojicha nie dla każdego. Kto powinien jej unikać?
Czym jest hojicha? „Młodsza siostra” matchy, którą kochają Japończycy
Hojicha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, która jest poddawana procesowi prażenia w celu nadania jej wyjątkowego smaku i aromatu. Dzięki temu jej liście zyskują czerwono-brązowy kolor, głęboki, orzechowy, lekko słodki smak z ziemistymi nutami i orzechowo-karmelowy aromat. Hojicha jest nazywana „młodszą siostrą matchy”. Podobnie jak matcha, hojicha może mieć postać proszku. Jaka jest więc różnica? Matcha jest mielona z młodych liści herbaty, a hojicha z dojrzałych liści herbaty i łodyg. Matcha jest jasnozielona, hojicha zaś czerwonobrązowa. Proces prażenia sprawia, że zawartość kofeiny w hojicha jest znacznie niższa w porównaniu z innymi zielonymi herbatami.
Hojicha może być spożywana na ciepło lub na zimno. Jest też wykorzystywana do aromatyzowania deserów lub dodawana do pikantnych potraw.
Czy hojicha jest zdrowa? 7 zalet herbaty hojicha
Hojicha to tradycyjny japoński wariant zielonej herbaty. Jest wytwarzana poprzez prażenie liści sencha lub bancha w wysokich temperaturach. Dzięki temu procesowi hojicha różni się od innych zielonych herbat i oferuje kilka unikalnych korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto pić tę zieloną herbatę?
Zawiera mniej kofeiny. Dzięki procesowi prażenia zawartość kofeiny w hojichy jest niższa niż w innych zielonych herbatach, przez co jest odpowiednia dla osób, które chcą zmniejszyć spożycie kofeiny lub pić herbatę w późniejszych godzinach w ciągu dnia bez zakłócania wzorców snu.
Jest bogata w przeciwutleniacze. Podobnie jak inne zielone herbaty, hojicha zawiera przeciwutleniacze, takie jak katechiny i polifenole. Pomagają one chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki i promują ogólny stan zdrowia.
Pomaga opanować stres. Hojicha, jak inne rodzaje japońskiej zielonej herbaty, zawiera l-teaninę, która wspiera relaksację układu nerwowego. Ta sama aktywność fal mózgowych alfa, którą wywołuje medytacja, może być również stymulowana przez L-teaninę. Efektem jest redukcja napięcia i sprzyjanie spokojniejszemu, bardziej twórczemu myśleniu.
Działa przeciwstarzeniowo. Zawarta w hojichy witamina C może pomóc w rozjaśnieniu ciemnych plam na skórze, które mogą pojawić się wraz z wiekiem. Może też opóźniać pojawienie się zmarszczek i stopniowo poprawiać elastyczność skóry.
Odchudza i wspomaga trawienie. Delikatniejszy, prażony smak hojichy oraz niższa zawartość kofeiny sprawiają, że herbata ta może być łagodniejsza dla żołądka niż inne zielone herbaty. Dzięki temu wspomaga trawienie i może łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Łagodzi i zapobiega obrzękom spowodowanym zapaleniem stawów. Hojicha nie tylko może zmniejszyć stan zapalny w stawach, ale także zapobiegać ich dalszym uszkodzeniom.
Nie smakuje jak typowa zielona herbata. Choć zielona herbata jest zdrowa, nie każdy lubi jej smak. Hojicha ma łagodny, tostowy profil smakowy z nutami orzechowymi i karmelowymi. Może być zatem dobrym wyborem dla osób, które nie przepadają za cierpkim lub trawiastym smakiem, jaki jest powszechnie kojarzony z innymi zielonymi herbatami.
Jak parzyć hojichę? Przygotowanie japońskiej herbaty
Hojicha to kojąca herbata, której przygotowanie nie zajmuje ci dużo czasu. Sprawdź, jak możesz przygotować herbatę hojicha w domu.
Składniki:
2-3 gramy suszu hojichy (do kupienia w japońskich sklepach spożywczych, specjalistycznych sklepach z herbatą lub online)
150 ml wody
Przepis na hojichę:
Zagotuj wodę w czajniku lub garnuszku. Woda do zaparzenia hojichy powinna mieć od 75 do 90 stopni.
Wlej odrobinę gorącej wody do czajniczka lub kubka, aby go podgrzać. Dzięki temu utrzymasz temperaturę wody podczas parzenia herbaty.
Umieść hojichę w czajniczku lub zaparzaczu.
Zalej hojichę gorącą wodą. Naczynie przykryj pokrywką lub talerzykiem, aby utrzymać ciepło.
Zaparzaj herbatę od 1 do 3 minut. Po tym czasie wyjmij liście herbaty z wody.
Hojicha może być parzona 3 razy. Możesz ją pić na gorąco lub schłodzić i podawać z lodem jako orzeźwiającą herbatę mrożoną.
Co to jest hojicha latte? Przepis na kremowy napój herbaciany
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, ale chcesz spróbować czegoś nowego, hojicha latte to idealna propozycja dla ciebie. Kremowa, aromatyczna i delikatnie prażona herbata hojicha w połączeniu z mlekiem tworzy napój, który jest nie tylko wyjątkowy, ale i pełen korzyści zdrowotnych. Hojicha latte to sposób na przyjemny i relaksujący napój, który możesz pić o każdej porze dnia – bez obawy o nieprzyjemne skutki kofeiny. To połączenie, które zapewnia harmonię między smakiem, aromatem i dobrym samopoczuciem. Poznaj przepis na tę pyszną herbacianą alternatywę.
Składniki:
łyżeczka sproszkowanej hojichy
50 ml ciepłej wody
200 ml mleka lub napoju roślinnego
Hojicha latte – przygotowanie:
Umieść sproszkowaną hojichę w miseczce, kubku lub filiżance.
Dodaj ciepłą wodę i energicznie mieszaj łyżeczką lub bambusową miotełką chasen do momentu, aż proszek się rozpuści.
Podgrzane mleko lub napój roślinny spień i dodaj do naczynia z hojichą i wodą. Jeżeli chcesz, możesz opcjonalnie dodać cukier lub miód.
Kiedy pić hojichę? Najlepszy czas na herbatę
Hojicha to herbata, po którą możesz sięgnąć niemal o każdej porze dnia.
– Niższa zawartość kofeiny w hojichy sprawia, że jest to odpowiednia opcja dla tych, którzy wolą łagodniejszy początek dnia. Może ona zapewnić lekki zastrzyk energii bez wywoływania drżenia, które czasami towarzyszy herbatom zielonym o wyższej zawartości kofeiny – mówi dietetyczka Ruchika Jain.
Herbatę hojicha możesz wypić po obiedzie, a nawet wieczorem. Niski poziom kofeiny sprawia, że możesz pić ją nawet przed snem. Taki napój może pomóc ci zrelaksować się po długim dniu.
Hojicha nie dla każdego. Kto powinien jej unikać?
Choć hojicha to herbata uznawana za bezpieczną i łagodną z niższą zawartością kofeiny, nie wszyscy mogą ją pić bez obaw. Jak w przypadku każdego napoju, również i ta herbata może wywoływać pewne skutki uboczne u niektórych osób.
Hojicha zawiera kofeinę, choć w mniejszych ilościach niż inne zielone herbaty. Osoby wrażliwe na nią mogą nadal odczuwać efekty jej spożycia, takie jak bezsenność, drżenie, przyspieszone bicie serca lub niepokój. Niektóre osoby mogą odczuwać problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak refluks, rozstrój żołądka czy nudności, szczególnie jeśli herbata jest spożywana na pusty żołądek lub w nadmiarze. Możliwa jest też reakcja alergiczna, jeżeli występuje uczulenie na składniki hojichy (swędzenie, pokrzywka, obrzęk lub trudności w oddychaniu). Hojicha, podobnie jak inne herbaty, zawiera garbniki, które mogą utrudniać wchłanianie żelaza z roślinnych źródeł lub suplementów. Może to być problematyczne dla osób z niedoborem żelaza lub anemią. Ta prażona zielona herbata może też wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym rozrzedzającymi krew, przeciwdepresyjnymi czy stosowanymi w leczeniu chorób serca. Jeśli masz jakiekolwiek schorzenia, warto skonsultować się z lekarzem przed jej regularnym spożywaniem.
Źródła:
